Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 23.02.2021. 15:05

Najveći porast prodaje traktora ostvarila Litva, a pad Bugarska. Gdje smo mi?

Iako domaći prodavatelji poljoprivredne mehanizacije nisu nezadovoljni ostvarenim rezultatima u godini koju je obilježila pandemija, brojke su neumoljivo u minusu.

Foto: Depositphotos/mzaas
  • 4.391
  • 318
  • 1

Statistika pokazuje kako je u prošloj godini na hrvatskom tržištu novoregistrirano ukupno 4.914 traktora, što je samo 381 traktor odnosno 7,2% manje nego u 2019. godini. S obzirom na to da su u pitanju rezultati ostvareni u Covid godini, laiku bi na prvi pogled mogli izgledati jako dobro, no iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH upozoravaju kako ovaj rezultat u sebi krije jedan veliki 'ali'.

Naime, u strukturi prodaje čak 79,9 posto je rabljenih traktora, pri čemu treba istaći kako im je prosječna starost oko 30 godina.

Budući da se najave kako novi natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH neće omogućavati nabavu rabljenih strojeva ne ostvaruju, iz Udruge najavljuju kako će predlagati da se i nabava novih traktora izostavi s liste potpore iz EU fondova, jer ih je, kažu, unatoč velikog interesa naših poljoprivrednika, najviše ostalo "ispod crte“ svih mjera, podmjera i operacija.

Puno je nelogičnosti, kaže Adam Dominković, voditelj prodaje Poljoopskrbe Međunarodne Trgovine d.o.o., jedne od članica Udruge, i navodi primjer kako je nedavno objavljen novi natječaj za mjeru 4.1.1. u sektoru koka nesilica koji kao prihvatljivi trošak obuhvaća i sustav za automatsko upravljanje sekcijskim kontrolama, međutim traktor u istom natječaju nije dopušten.

"Znači, dopušteno je kupiti ovaj sustav za preciznu poljoprivredu, ali ga moraš koristiti na postojećem traktoru. Realna starost postojećih je do 40 i 50 godina i teško da mogu prihvatiti novu tehnologiju“, upozorava komentirajući kako je puno takvih i sličnih nelogičnosti koje se provlače kroz priču EU fondova, pa mu se čini da će od silnih novaca koji su na raspolaganju veliki dio ostati neiskorišten odnosno nerealiziran.

Koliki je pad RH prodaje?

No, snaga tržišta se zapravo ogleda u novim traktorima koji nude najsuvremenije tehnologije, kojih je eto u ukupnoj prodaji tek 21,2 posto. I dok smo prošle godine imali rekordno povećanje prodaje novih traktora od 30 posto u odnosu na 2018. u čemu smo bili vodeći čak i u europskim razmjerima, ove godine bilježimo rekordan pad. 

Ako s liste prodaje novih izlučimo quadove (motorkotača s četiri kotača) kod nas svrstane u traktore(!?), u 2020. je registrirano 987 novih traktora. To je u odnosu na 1.762 prodana u 2019. pad od 44 posto.

U odnosu na 2019., porast prodaje na RH tržištu ostvario je Claas (Foto: R. Prusina)

No, iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH nisu nezadovoljni prošlogodišnjom prodajom. Naime, njihovi analitičari bilježe pad prodaje za 16,6 posto. Do ovog su rezultata došli izostavljanjem, po njima, neregularno uvezenih Belorusa (579) u 2019. godini, koji nisu završavali na hrvatskim poljima, a čiji se broj "unormalio" ispravkom nekih propisa. Tako da je u toj jednadžbi prodaja s 1.183 nova ova stroja u 2019. godini pala na 987 koliko ih je novoregistrirano u  Hrvatskoj 2020.

Kako bilo, jedno je sigurno, u prvih pet najprodavanijih 2020. su John Deere (115), Carraro (79), New Holland (77), Claas (76) te Lamborghini (66). I dok su poznati brendovi (Deutz, Lamborghini, Fendt, John Deere) uglavnom zabilježili pad u odnosu na 2019., porast prodaje ostvario je Claas. U strukturi prodaje po jakosti motora, najzastupljeniji su u segmentu snage do 80 KS (Carraro 76 kom, Lamborghini 63, New Holland 43), što se može pripisati EU potporama za "male poljoprivrednike" koje su također omogućile da prošle godine i dva domaća proizvođača (Hittner 36, Labinprogress 16) zabilježe značajniji porast broja prodanih novih traktora u odnosu na prošlu.

Zanimljiv je i pogled na prodaju po županijama. U klubu +100 su se našle Zagrebačka županija gdje je prodan 411 traktor što je 18 posto od ukupno prodanih, Istarska (180 ili 8,2%), Osječko-baranjska (162 ili 7,3%), Krapinsko-zagorska (157 ili 7,08%), Splitsko-dalmatinska (130 ili 5,86%), Varaždinska (125 ili 5,64%), te Sisačko-moslavačka i Vukovarsko-srijemska (103 ili 4,64%).

Najveći porast prodaje u Litvi

Kako su na koronakrizu reagirala ostala tržišta u okruženju i gdje smo mi u odnosu na njih, doznajemo zahvaljujući razmjeni prodajnih podataka u "mreži“ članova žirija za zbor "Tractor of the Year“ kojima imamo uvid u stanje prodaje traktora dvadesetak europskih zemalja.

Najviše je prošle godine, logično, prodano traktora u najvećim poljoprivrednim zemljama. Tako je u Francuskoj prodano 37.238 a u Njemačkoj 32.039 traktora. Za francusko je tržište to pad prodaje od 6,90 postu u odnosu na godinu prije, a za njemačko povećanje za 10,6 posto. 

Uzmemo li u obzir suhu statistiku, Hrvatska, dakle, s 44 posto pada prodaje predvodi negativnu listu, na kojoj slijede Bugarska s padom od 28,7 posto, Norveška od 21,5 posto, te Slovenija od 17,3 posto. No, ako sagledamo, kako kažu iz Udruge, realno stanje na poljima, s padom do 16,6 posto odnosno 987 prodanih traktora, Hrvatska bi zauzela mjesto odmah iza Slovenije u kojoj je prošle godine prodano 1116 traktora, ali na dvostruko manjoj obradivoj površini nego je naša.

Najprodavaniji u većini europskih zemalja je John Deere (Foto: Renata Prusina) 

Stabilnost tržišta zadržali su Portugal (-0,4%), Švedska (-1,8%) i Švicarska (+1,6%).

Ipak, koronakriza ne samo da nije naškodila nekim tržištima, nego su ostvareni i zavidni rezultati. Tako je u Poljskoj povećana prodaja za 14 posto, a daleko najveći uspjeh evidentiran je na tržištu Litve gdje je prodano 28,33 posto više traktora u odnosu na godinu prije.

Zanimljivo je pogledati i koji su najprodavaniji brendovi na europskoj top-3 listi. Osim rijetkih iznimki, među kojima su Valtra kao tradicionalno vodeća u skandinavskim zemljama, točnije Finskoj i Norveškoj, te Fendtu u Njemačkoj i Švicarskoj, na prvim se pozicijama izmjenjuju John Deere i New Holland. Značajne tržišne udjele drže i Kubota, Massey Ferguson i Deutz-Fahr.

Detaljnije o prodaji u Hrvatskoj i 20 europskih zemalja, pogledajte u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Prodaja traktora Adam Dominković Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH John Deere Carraro New Holland Claas


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)