Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt navodnjavanja
  • 11.07.2015. 19:25

Najbolji lokalni projekt riješio problem suše!

Prema mišljenju načelnice Lovasa, Tanje Paše, projekt je dao niz kvalitetnih rezultata koji se mogu vidjeti i koji doprinose razvoju poljoprivrede.

  • 739
  • 62
  • 0

Za projekt navodnjavanja IRRI, vrijedan 240,5 tisuća eura koji je nedavno proglašen najuspješnijim projektom lokalnih uprava i samouprava u Hrvatskoj, sufinanciran novcem Europske unije u razdoblju od 2012. do 2014. godine, sudionicima projekta stižu gotovo svakodnevno pohvale.

Sam projekt napisan je i apliciran od strane Ureda za međunarodnu suradnju TINTL koji su osnovale općine Tompojevci, Lovas, Tovarnik i Nijemci te grad Ilok, a sastavni je dio projekta prekogranične suradnje Hrvatske i BiH.

Počinje se ulagati u projekte navodnjavanja

Projekt se provodio od prosinca 2012. do lipnja 2014. Godine. Na 13 demonstracijskih polja na području općina Lovas i Tompojevci postavljena je oprema za navodnjavanje, uređaji za kontrolu vlage u tlu te agrometeorološka postaja. Također, izrađena je studija o trenutnom stanju u navodnjavanju te registar navodnjavanja Vukovarsko-srijemske županije, a educirano je i 25 tehničara u navodnjavanju. Od ukupnog iznosa, 127,2 tisuće eura utrošeno je za navodnjavanje čestica u Hrvatskoj, a 113,3 tisuće eura u BiH, u općinama Odžak i Šamac.

Najuspješniji lokalni EU projekt

Povodom proglašenja projekta navodnjavanja IRRI najuspješnijim lokalnim EU projektom, načelnicu Općine Lovas Tanju Paša i voditelja Ureda za međunarodnu suradnju TINTL Mladena Markešića primio je ovih dana i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenivši tom prilikom kako je i taj projekt pokazatelj da u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima ljudi koji znaju što treba i kako raditi.

"Nedostaje nam međutim suradnja od strane Vlade i resornih ministarstava. Već duže vrijeme tražimo da se osnuje Fond za regionalni razvoj iz kojeg bi se financiralo sudjelovanje jedinica lokalne samouprave u pripremi i provedbi EU projekata. Naime, mnoge naše općine, iako imaju ideje i zamisli, jednostavno nemaju novca u proračunu za potrebno sudjelovanje u projektima", napomenuo je Galić rekavši kako je projekt navodnjavanja IRRI primjer kako se može pomoći gospodarstvu te kako otvarati nova radna mjesta, ali je dokaz i dobre suradnje županijske i lokalnih razvojnih agencija, županije i općina.

Osnivanje posebnog fonda

Prema mišljenju načelnice Lovasa Tanje Paše, projekt je dao niz kvalitetnih rezultata koji se mogu vidjeti i koji dorinose razvoju poljoprivrede. "Projekt je predstavljen na raznim sajmovima, postavljeni su informativni panoi na svakom demonstracijskom polju i četiri velika informativna panoa", kaže Paša dodajući kako je mnogim općinama, pa i njezinoj, jedan od najvećih problema upravo nedostatak sredstava za sudjelovanje u samom projektu, a što traže pravila EU.

"Da bi sudjelovali u projektu moramo osigurati vlastitih oko 20% sredstava, što nekada zna biti puno. To nam zna biti veliki problem, ali nam županija izlazi u susret. Taj problem bi mogao biti riješen sa osnivanjem posebnoga fonda pri ministarstvu koji bi pomogao općinama sa nedostatnim sredstvima, a koje imaju dobre ideje i projekte, omogućio sudjelovanje na EU natječajima", mišljenja je načelnica Tanja Paša.

Spajanje u mrežu

Sličnog je razmišljanja i načelnik općine Tompojevci Tomislav Panenić napominjući kako su u tompojevačkoj općini u sklopu projekta izbušena dva bunara. "To sad funkcionira za sedam proizvođača, povrtlara i voćara u općini Tompojevci i šest u općini Lovas, koji su dobili ono što im je trebalo, neki opremu, neki bunare", navodi Panenić koji se zalaže za što skoriji nastavak cijelog projekta kako bi se pomogla proizvodnja što većeg broja poljoprivrednika.

Tako bi prema njegovim riječima u Bokšiću, u kojem postoje nasadi bresaka, trebalo napraviti još dva bunara i spojiti ih u mrežu iz koje bi se napajali. U svakom slučaju, sa nastavkom ili bez, jedna je to lijepa i uspješna lokalna priča koja bi mogla i prerasti lokalne značajke ukoliko bi poslužila kao inspiracija drugim sredinama u Lijepoj našoj. Primjer je to da se ipak uspjeti može, pa čak i ako ste općina sa krajnjeg ruba države, u kojoj se, što kažu, autobusi okreću i k tomu je još uništena u ne tako davnom ratu. Bitna je volja, vizija, želja i ogroman trud, a toga među Lovaščanima i Tompojevčanma nije nikada manjkalo.


Tagovi

Projekt IRRA TINTL Bunari Prekogranična suradnja Navodnjavanje Polja Lovas Tompojevci Tanja Paša Tomislav Panenić Božo Galić Vukovarsko-srijemska županija Selo Poljoprivreda BiH Registar navodnjavanja Oprema Bunari Radna mjesta Pov


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]