Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola brojnosti
  • 30.12.2022. 15:00

Način lova na divlje svinje je pogrešan - rješenje su posebne zamke?

Populacija se povećava, a lov na neraste ne utječe na brojnost. Rješenje je pronađeno u posebnim zamkama.

Foto: Depositphoto/JakubMrocek
  • 1.976
  • 274
  • 0

U Europi se nastavlja borba za kontrolu populacije divljih svinja. Vlade i znanstvene zajednice nude brojna rješenja za suzbijanje njihovih populacija, koje su u stalnom porastu zbog reproduktivnog potencijala i ljudske aktivnosti, navodi National Geografic.

Zbog urbanizacije i ponovnog rasta šuma njihova brojnost je u porastu. Sve više ljudi prijavljuje susrete s ovim životinjama u mnogim metropolama na kontinentu, od Berlina preko Madrida do Varšave.

Rješenje su zamke

Procjenjuje se da oko milijun divljih svinja luta Italijom, uništavajući usjeve i izazivajući najmanje 2.000 prometnih nesreća svake godine, navodi zoolog Andrea Monako, koji se više od dvadeset godina bavi njihovim proučavanjem na Talijanskom institutu za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA), u Rimu.

Divlje svinje zauzele Rim - harače po kantama za smeće, upadaju u promet

Uzrok su do 22 milijuna eura poljoprivredne štete svake godine. Regionalne vlasti nadoknađuju štetu poljoprivrednicima, plaćanje je često djelomično ili dolazi prekasno da bi se sačuvala žetva. Talijanske vlasti su 2005. pozvale na lov, a godišnje se odstrijeli 295.000 životinja. Međutim, stopa reprodukcije je još brža. Monako navodi da svake godine populacija može porasti za 150 posto. Način lova je pogrešan, jer se ubijaju nerastovi umjesto rasplodnih krmača.

Divlje svinje uhvaćene u Pig Brig zamke (Foto: Facebook/Pig Brig Trap)

Kako dosadašnji načini lova nisu doprinijeli smanjenju njihove brojnosti, rješenje je pronađeno u Pig Brig zamkama iz SAD. One služe za lovljenje krmača s praščićima i pokazale su se vrlo uspješnim.

Problem u Europi

Slična situacija je u Španjolskoj gdje se populacija udvostručila za samo dvadeset godina i sada se približava milijun jedinki. Carme Rosell, stručnjakinja za upravljanje divljim životinjama i direktorica konzultantske kuće za okoliš Minuartia, navodi da se divlje svinje više ne boje ljudi, a nedostatak predatora i obilje hrane omogućilo im je da se prošire u gradove. Svake godine se ulovi 400.000 jedinki, a populacija bi se ipak mogla udvostručiti do 2025. godine, prema podacima državnog Instituta za istraživanje lova.

Divlje svinje okupirale Varšavu - koriste ljude da dobiju hranu

U Poljskoj je od 2017. lov na divlje svinje otvoren tijekom cijele godine. Prema podacima Poljske lovačke asocijacije, 2021. godine bilo je više od 4,6 milijuna lova i ulovljeno je 269.000 divljih svinja. Procjenjuje se da je Varšava dom za više od 1.000 životinja.


Tagovi

Divlje svinje Lov na divlje svinje Pig Brig zamke Zamke za divlje svinje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]