• Investicija
  • 12.07.2013.

Na čelu Petrokemije Dragan Marčinko

Marčinko bi trebao konsolidirati poslovanje i provesti dokapitalizaciju prije prodaje državnog udjela.

  • 467
  • 23
  • 0

Austrijski Borealis, koji se spominje kao najizgledniji kupac Petrokemije, spreman je kupiti 24,9 posto udjela u kutinskoj industriji gnojiva, doznaje Poslovni dnevnik. Toliki su postotak spremni držati najmanje tri godine, koliko je, prema njihovu mišljenju, potrebno za konsolidaciju kompanije.

Tek nakon toga spremni su razgovarati o preuzimanju udjela iznad kontrolnog paketa. Dioničari Petrokemije, država i mirovinski fondovi, spremaju se prije toga na smjenu predsjednika Uprave Josipa Jagušta. Ministarstvo gospodarstva, na čijem je čelu Ivan Vrdoljak, rado bi na njegovu mjestu vidjelo Dragana Marčinka, direktora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, osnovanog prije nešto više od godinu dana na inicijativu bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Marčinko bi trebao konsolidirati poslovanje i provesti dokapitalizaciju prije nego što provede postupak prodaje državnog udjela.

Problem sirovina

Borealis bi ozbiljne razgovore trebao početi tek nakon dokapitalizacije i dubinskog snimanja kompanije, pa će očito do konačne prodaje proći još neko vrijeme. "Sigurno je da bi Borealis mogao donijeti financijsku stabilnost, ali prodaja ovako važne regionalne industrije ipak je prije svega stvar industrijske politike Hrvatske", kaže Vjeran Filippi iz Adriatica Capitala. Smatra stoga da bi Vlada prije prodaje trebala angažirati industrijskoga savjetnika te da pritom treba gledati širu sliku. Petrokemija je, naime, vrlo važna i osjetljiva industrija koja je od životne važnosti ne samo za kutinski kraj nego i za stratešku granu kao što je poljoprivreda, pa privatizaciji treba pristupiti više nego oprezno i razborito.

"Usto, Petrokemija ovisi o regulaciji tržišta plina. Ne vidim prepreka da Petrokemija kupuje povoljniji plin od drugih dobavljača", kaže Filippi, naglasivši tako problem nabave sirovina, koji snažno utječe na poslovanje Petrokemije.Pred Petrokemijinim je vratima velika gužva: osim Borealisa, zainteresirane su češke i ruske tvrtke. Broj zainteresiranih ne čudi: poznavatelji prilika na tržištu kažu da je gradnja tvornice gnojiva u Europi danas preskup pothvat, pa velike korporacije traže postojeće tvornice koje bi preuzeli te na taj način plasirali proizvode na novim tržištima. Grupacija Borealis već je prisutna u Hrvatskoj preko tvrtke Linzer Agro Trade, tvrtke kćeri Borealis Agrolinz Melaminea, u vlasništvu Borealis grupe. Tvrtke kćeri ima i u Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Srbiji i Bugarskoj. Riječ je o veleprodajnom trgovcu gnojiva, pa bi Borealis na taj način dobio proizvode koje bi mogao prodavati po profitabilnoj marži.

Prodaju 2,1 milijun t goriva

Borealis je u vlasništvu moćnoga državnog fonda International Petroleum Investment Company iz Abu Dabija, glavnog grada naftom bogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji drži 64 posto Borealisa, te austrijske naftne kompanije OMV, u čijem je vlasništvu 36 posto dionica. Među najvećim je svjetskim proizvođačima poliofelina, što je zajednički naziv za polietilen i polipropilen koji su najkorišteniji polimeri u proizvodnji plastične ambalaže. Osnovali su ga 1994. norveška naftna kompanija Statoil i Neste, najveći svjetski proizvođač ekološkoga dizela i sjedište mu smjestili u Danskoj. Tek 2006. sjedište mu je premješteno u Beč. U 19 godina postojanja Borealis je kupovao i prodavao brojne tvornice, ponajviše u Europi.

U austrijskom Linzu sagradio je tvornicu za proizvodnju katalizatora, dok je 2012. u Francuskoj kupio PEC-Rhin, proizvođača dušičnih gnojiva čija je proizvodna paleta slična Petrokemijinoj. Borealis posluje u 120 zemalja svijeta i zapošljava 5300 ljudi. Prihodi su mu u 2012. prešli sedam milijardi eura, a godišnje proda oko 2,1 milijun tona gnojiva. Petrokemija je u 2012. zabilježila prihode od tri milijardi kuna uz 178,8 milijuna kuna gubitaka. Stoga mnogi smatraju da će Borealis donijeti toliko potrebnu svježu financijsku injekciju. Ironija je u tome da država smatra da je spas Petrokemije u plastičarsko-kemijskoj grupaciji jer se Hrvatska do prije samo 20 godina mogla pohvaliti snažnom plastičarsko-kemijskom industrijom koja je danas gotovo iščeznula.

Autor: Ante Pavić


Tagovi

Petrokemija Dioničari Borealis Gnojivo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sam sebe potićem i kupujem si alat da si olakšam posao za sadnju Paulovnija, Lješnjaka, Vočki i bobi... Pročitaj cijelu bilješku »