Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt marGnet
  • 08.02.2020. 13:30
  • Primorsko-goranska, Lošinj

Morski otpad pretvaraju u biodizel!

Institut Plavi svijet partner je na projektu "marGnet" koji uz pomoć uređaja za reciklažu rješava problem morskog otpada, a provode ga zajedno hrvatski i talijanski znanstvenici.

Foto: Arhiva instituta Plavi svijet
  • 789
  • 693
  • 0

Znanstvenici iz Hrvatske i Italije razvili su model kojim se morski otpad pretvara u bio dizel! Projekt marGnet vrijedan je 600 tisuća eura, a jedan od partnera na projektu, zadužen za promociju te odvijanje aktivnosti u Hrvatskoj je Plavi svijet, Institut za istraživanje i zaštitu mora, nevladina organizacija sa sjedištem u Velom Lošinju.

"Otpad prikupljen tijekom različitih projektnih aktivnosti mjerenja i kartiranja, kao i promotivnih ronilačkih akcija čišćenja, bit će pravilno zbrinut te će se plastični dijelovi reciklirati na inovativni način u biodizelsko gorivo za pokretanje plovila. Očekujemo da će sam proces reciklaže prikupljenih ribarskih mreža i ostale plastike s morskog dna biti prikazan i promoviran široj javnosti u sklopu demonstracijskih dana koji će biti organizirani u Veneciji i Malom Lošinju.

Zajedno s našim partnerima na projektu nadamo se da će predviđeni ciljevi biti ostvareni te da će neka od spomenutih inovativnih tehnologija i rješenja jednoga dana naći širu primjenu u praksi", otkrila nam je znanstvenica Jelena Basta iz Instituta Plavi svijet koji surađuje s brojnim organizacijama i institucijama u zemlji i svijetu.

Od znanstvenog istraživanja do razvoja novih tehnoloških rješenja za recikliranje

Morski otpad je, naime, danas prepoznat kao glavna briga za budućnost mora. Premda se često pretpostavlja da većina morskog otpada pluta prekrivajući široka područja i završavajući na obalama, ipak veći dio završi na morskom dnu. Gotovo 90% otpada pronađenog na obali mora potječe iz lokalnih izvora. Ovo je posebice istina za poluzatvorena mora kao što je Jadransko.

Ciljevi projekta "marGnet – Mapping and recycling of marine litter and Ghost nets on the sea-floor“ odnose se prvenstveno na pronalaženje inovativnih modela rješavanja problema otpada u moru. Financiran je iz sredstava Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EMFF), a provedba je krenula s početkom 2019. godine. Fokus je na otpadu koji se karakterizira kao napušteni, izgubljeni ili odbačeni ribolovni alat te drugi otpad nastao na moru kao posljedica različitih aktivnosti (plovidba, ribolov i marikultura).

Znanstvenica Jelena Basta 

U sklopu projekta, odabrani dijelovi morskog dna na području venecijanske lagune i cresko-lošinjskog akvatorija će se kartirati kako bi se dno moglo očistiti, a otpad adekvatno zbrinuti. Obje lokacije su odabrane iz razloga što su uvrštene u EU Natura 2000 ekološku mrežu kao Područja od posebnog značaja za zajednicu. Ova područja imaju dva različita tipa morskog dna, čime će se omogućiti raspon izvođenja terenskih aktivnosti i na pješčanom i na kamenitom morskom dnu, kao i u priobalnom pojasu te područjima lagune. Za kartiranje će se koristiti multisenzorni uređaji visoke rezolucije koji uključuju korištenje akustičnih signala. Između ostalog, u planu je i razvoj računalnog modela predviđanja lokacije potonuća određenih vrsta otpada u moru.

Prototip uređaja za reciklažu morskog otpada u biodizel konstruirala tvrtka iz Italije

Znanstvenica Jelena Basta naglašava da je Institut Plavi svijet samo jedan od partnera na projektu 'marGnet'. Ostali partneri su iz Italije među kojima je i tvrtka Sintol iz Torina čiji su inženjeri konstruirali prototip uređaja za reciklažu morskog otpada u biodizel te su kao takvi i vlasnici nagrađivanog patenta za isti.

"Demonstracija rada tog prototipa samo je jedna od aktivnosti projekta 'marGnet' čiji je cilj pronalaženje i razvoj novih metodologija za rješavanje problema morskog otpada. Ostale aktivnosti su već spomenuto kartiranje morskog dna, razvoj modela predviđanja lokacija nakupljanja morskog otpada na dnu, promicanje održivih praksi prikupljanja otpada s morskog dna i podizanje svijesti javnosti o problemu morskog otpada", doznajemo.

U sklopu posljednje aktivnosti bit će organizirana i javna događanja na kojima će se široj javnosti demonstrirati rad prototipa. U Hrvatskoj će demonstracijski dan biti održan u rujnu 2020. u Malom Lošinju od strane Instituta.

Inače, Plavi svijet je osnovan s ciljem istraživanja i zaštite morskih organizama i okoliša te podizanja svijesti o potrebi očuvanja morskog okoliša. Trenutno ima tri velika programa: istraživanje, obrazovanje i zaštitu, a unutar njih brojne projekte od kojih je trenutno vrlo aktualan onaj naziva "marGnet".


Fotoprilog


Tagovi

Institut Plavi svijet Morski otpad Biodizel Recikliranje Zaštita mora


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]