Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agridata
  • 26.12.2021. 15:00

More podataka: Europska komisija pokrenula novi portal o poljoprivredi

Podaci pokazuju tržišne brojke kao što su cijene žitarica, uljarica, mlijeka, mesa i drugih proizvoda, indikatore za ZPP. Sve se ovo i još puno više može pronaći kroz interaktivne tablice.

Foto: Depositphoto/re_bekka
  • 343
  • 45
  • 0

Podaci o nacionalnim te poljoprivredi Europe i zajedničkoj poljoprivrednoj politici bit će objedinjeni na portalu Agridata kojega je nedavno pokrenula Europska komisija. 

Oni uključuju tržišne brojke kao što su cijene žitarica, uljarica, mlijeka, mesa i drugih proizvoda, indikatore za ZPP, podatke o poljoprivrednim sektorima svih država članica, učinak u pogledu emisija i očuvanja prirode, a može ih se pronaći kroz interaktivne tablice. Ažuriranje za sve ciljeve bit će dostupno početkom 2022.

Ondje će se moći pročitati i detalji o ciljevima ZPP-a 2023-2027. godine, odnosno kakav je učinak država članica u borbi protiv klimatskih promjena, zaštiti prirodnih resursa, bioraznolikosti, ili kada je pak riječ o promicanju ruralnog razvoja, razmjeni znanja i inovacija te doprinosu održivoj hrani i zdravlju.

Dakako, i za Hrvatsku su dostupni podaci koji daju pregled poljoprivrednog sektora i ruralnog razvoja. Predstavljene su činjenice i brojke za svaki od devet specifičnih ciljeva ZPP-a nakon 2020. godine. Podaci su bazirani na informacijama koje je Komisija primila od RH kao zemlje članice. 

Tako se, primjerice, navodi da su emisije dušičnog oksida i ugljikovodika po hektaru ispod prosjeka EU. Prema dostupnim podacima, upotreba obnovljive energije u poljoprivredi i šumarstvu je oko 2 posto. Ispuštanje amonijaka iz poljoprivrede se smanjilo s 48 u 1990. na 32 tisuća tona u 2019. godini. Također, voda je visoko kvalitetna.

Status očuvanosti travnjačkih staništa u 2018. 

Mogu se pronaći i statističke činjenice o plaćama u sektoru poljoprivrede i šumarstva. Najviše su zarađivali radnici koji su radili s ratarskim, hortikulturnim i mješovitim usjevima, dok su najmanje prihode ostvarivali oni koji su se bavili stočarstvom, mješovitim stočarstvom i trajnim nasadima. Poljoprivredni dohodak po radniku u odnosu na prosječnu plaću bio je malo manji nego što je prosjek EU. Zaposlenost radnika od 20 do 64 godine, u ovom sektoru je ispod prosjeka za Hrvatsku i još više ispod EU prosjeka.

Istovremeno je došlo do razvoja ruralnog turizma što je, kako navode, šansa da se veći broj ljudi zaposli u ovom sektoru, kao i da primanja budu veća.

Broj stočarskih farmi se smanjio, a najviše je malih s oko 10 grla stoke.

Zabrinjavajuće je da je mali udio od 0,4 posto za poticanje i razmjenu znanja, inovacije i digitalizaciju, ali se povećao indeks edukacija za bazne poljoprivredne proizvođače.

Sve detalje potražite putem ovog linka.


Tagovi

Hrvatska Agridata Statistički podaci EU poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]