Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara EU
  • 18.12.2018. 13:30

Ministri poljoprivrede i ribarstva EU o ZPP-u, ribolovnim mogućnostima i financijskoj omotnici

U Bruxellesu se održava sastanak Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU (AGRIFISH) na kojem Hrvatsku predstavlja potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 171
  • 10
  • 0

U Bruxellesu se održava sastanak Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU (AGRIFISH) na kojem Hrvatsku predstavlja potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ovo je, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, posljednji ovogodišnji sastanak Vijeća, a na dnevnom redu je cijeli niz tema od izvješća o napretku u pregovorima za reformu Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020., određivanju ribolovnih mogućnosti u 2019., razmjene mišljenja o ažuriranoj strategiji EU o biogospodarstvu pa do izvješća o ogromnim štetama na europskim šumama u posljednjem razdoblju.
 
"Ovo je iz više razloga važan sastanak Vijeća. Osim sumiranja ovogodišnjih aktivnosti i planova za iduću godinu imamo priliku ponoviti naša očekivanja od buduće Zajedničke poljoprivredne politike u pogledu veličine financijske omotnice, pojednostavljenja procedura korištenja fondova za naše poljoprivrednike i veću fleksibilnost u provođenju zajedničkih smjernica s naglaskom na specifične nacionalne potrebe. O našim stavovima i potrebama razgovarao sam s povjerenikom Hoganom i za njegovog prošlomjesečnog posjeta Hrvatskoj, a službeno sam mu uručio pisma čiji sadržaj argumentirano pojašnjava naša stajališta i uporišta za naša traženja. Povjerenik Hogan još je u Zagrebu pokazao razumijevanje za našu problematiku pa očekujem da će i službeni odgovor Komisije biti u duhu prihvaćanja naših argumenata", izjavio je ministar u Bruxellesu.

Na sastanku započelom jučer (17. prosinca), planirano je i nekoliko specifičnih izvješća o aktivnostima koje su države ili predsjedništvo poduzele od posljednjeg sastanka Vijeća. Tako je primjerice, austrijsko predsjedništvo izvijestilo o konferenciji "Razvoj biljnih proteina u EU – prilike i izazovi“, održanoj u Beču u studenom, a ministar Tolušić je Vijeće informirao o održanoj međuparlamentarnoj konferenciji "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ koju su Ministarstvo poljoprivrede i Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora zajednički organizirali 22. i 23. studenoga u Zagrebu. Ministar je svoje kolege upoznao sa zaključcima konferencije i osnovnim porukama koje su parlamentarci iz europskih država i ostali sudionici uputili kreatorima politike u smislu prioriteta za sljedeće razdoblje.
 
Drugi dan sastanka bit će posvećen prvenstveno nastavku rasprava i postizanju političkog dogovora o ribolovnim mogućnostima u 2019. godini, zaključuje se u priopćenju. 
 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vijeće ministara ZPP Bruxelles Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P