Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije metana
  • 23.09.2021. 18:00

Metan: Poljoprivreda i uzrok i žrtva - slijedi Globalni dogovor o smanjenju emisija

Prednost smanjenja emisija metana je i poljoprivredna produktivnost. Postigne li se cilj, do 2030. bi se spriječio gubitak od 20 milijuna tona usjeva godišnje.

Foto: Depositphotos/dobrovizcki
  • 596
  • 100
  • 0

Europska unija i Sjedinjene Države najavile su Globalni dogovor o smanjenju emisija metana što je inicijativa koja će biti pokrenuta na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama (COP 26) u studenom u Glasgowu.

Metan je snažan staklenički plin i prema posljednjem izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama čini oko polovicu neto porasta globalne prosječne temperature od 1,0 stupnja Celzijusa od predindustrijskog doba, stoji u priopćenju Europske komisije. Glavni izvori emisija uključuju naftu i plin, ugljen, odlagališta otpada, ali i poljoprivredu. 

Naime, prema podacima iz 2017. energetski sektor činio je oko 16 posto ukupne emisije, 28 posto dolazi iz sektora otpada, a preostalih čak 54 posto proizvodi poljoprivreda, posebno stočarstvo. Podrigivanje i nadimanje preživača čini oko 81 posto, a upravljanje i korištenje stajskog gnoja 17 posto. 

Zemlje koje će se pridružiti ovom globalnom dogovoru, obvezat će se na zajednički cilj smanjenja emisija tog plina do 2030. godine za najmanje 30 posto u odnosu na razinu 2020. Na taj bi se način smanjilo zagrijavanje za najmanje 0,2 stupnja Celzija do 2050. 

Gubitak usjeva od 20 milijuna tona 

Prednost smanjenja ovih emisija uz poboljšano javno zdravlje je i poljoprivredna produktivnost. Naime, prema istraživanjima, postizanje ovoga cilja može spriječiti više od 200.000 preuranjenih smrti, stotine tisuća posjeta hitnoj pomoći u vezi s astmom, ali i gubitak od 20 milijuna tona usjeva godišnje. Uzrok tih gubitaka je upravo zagađenje ozonskog omotača, za što je djelomično kriv i ovaj plin, a što posljedično dovodi do klimatskih promjena.

Europska unija i osam zemalja već su izrazili podršku Globalnom dogovoru o metanu. Ove zemlje uključuju šest od 15 najvećih emitera tog štetnog plina na svijetu, a zajedno čine više od jedne petine globalnih emisija metana i gotovo polovicu globalnog gospodarstva.

Smanjenje njegovih emisija dio je Zelenog plana EK, a ove će godine to izvršno tijelo EU ustrojiti zakonodavstvo za mjerenje, izvješćivanje i provjeru emisija. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) promiče proizvodnju biometana iz otpada i ostataka u poljoprivredi, ali i skladištenje, odnosno proizvodnju ugljika. 

Sjedinjene Države teže njegovom značajnom smanjenju na više frontova. Kada je riječ o poljoprivredi, na poticaj predsjednika Joea Bidena i u partnerstvu s tamošnjim poljoprivrednicima i stočarima, američko ministarstvo poljoprivrede radi na značajnom proširenju dobrovoljnog usvajanja poljoprivredno-klimatskih praksi koje će smanjiti emisije tog plina iz ključnih poljoprivrednih izvora poticanjem primjene poboljšanih sustava gospodarenja gnojem, anaerobnih digestora, nove stočne hrane, kompostiranja i drugih postupaka. 


Tagovi

Emisije metana Zagađenje Globalni dogovor Metan Poljoprivreda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]