Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budućnost agrara
  • 10.02.2014. 14:58

Malo je veliko u poljoprivredi

Budućnost sigurnosti hrane širom svijeta leži u zaštiti malih poljoprivrednika. Vrijednost je u onima koji proizvode hranu, čuvaju znanja i vještine koje su se stoljećima njegovale te uzgajaju hranu u suradnji s prirodom

  • 566
  • 133
  • 0

UN je ovu godinu proglasio godinom obiteljske poljoprivrede, no pitanje je hoće li je u Hrvatskoj imati tko obilježavati? Pet posto najvećih proizvodi na polovini poljoprivrednih površina u Hrvatskoj, a jedan posto ubire 40 posto izravnih poticaja - što ne ide u korist opstanku malih poljoprivrednika.

Mala obiteljska gospodarstva od iznimne su važnosti za održivost cjelokupnog prehrambenog sustava. Takav oblik proizvodnje ima nezamjenjiv utjecaj na razvoj agrobioraznolikosti, a na taj način se čuvaju radna mjesta i povezuju ljudi unutar lokalne zajednice.

Mala poljoprivreda je rješenje - a gdje smo mi?

Prije samo sedam godina, obiteljska poljoprivredna gospodarstva posjedovala su oko 84 posto poljoprivrednog zemljišta i veći dio stočnog fonda. Unatoč tome, obrađeno je bilo svega 20 posto površina. Iako je već i sama ta činjenica zabrinjavajuća, u 2012. poljoprivredna proizvodnja bilježi pad za 9,9 posto. Lani je zatvoreno više od 3.000 gospodarstava, najviše zbog pada cijena poljoprivrednih proizvoda pod pritiskom industrije i slobodnog tržišta, neredovitog isplaćivanja subvencija i nepredvidivih klimatskih uvjeta. Jednom kada gospodarstvo prestane s radom, kada se rasproda stoka i mehanizacija, potrebna su ogromna ulaganja da se sve to vrati natrag. Poljoprivrednici, demotivirani i izmučeni lošom politikom i stalnim promjenama pravila, neće biti u stanju uhvatiti se u koštac s takvim izazovom.

I dok metode monokulturne i industrijske poljoprivrede ne pružaju dovoljno dostupnu hranu tamo gdje je potrebno, istovremeno uzrokuju rastuću i neodrživu okolišnu štetu. Mala poljoprivreda je rješenje za ekološku krizu, krizu hrane te krizu rada i zaposlenosti.

Produktivnost je nametnuta mantra

Od 16 mjera predviđenih Akcijskim planom za razvoj ekološke poljoprivrede 2011 - 2016. samo njih šest je djelomično ili potpuno provedeno. Tako je primjerice 2012. godine trebala biti realizirana banka gena autohtonih sorata poljoprivrednog bilja i zaštićenih pasmina životinja, ali novac za to nije osiguran, iako je agrobioraznolikost ugrožena čak i na svjetskoj razini - kroz 20. stoljeće nestalo je 30 tisuća sorti povrća, govore podaci FAO-a (Agencije UN-a za hranu i poljoprivredu).

Agrobioraznolikost je osnova razvoja i nastanka civilizacije, a baza se ubrzano smanjuje. Povlaštenost industrijskih sorti i hibrida način je korporacija da steknu monopol nad genetskim materijalom u poljoprivredi, uz primjenu sve složenijih tehnoloških rješenja te stvaranjem genetički i ekološki homogenih kultivara s težnjom ograničenja daljnjeg razmnožavanja. Velika je opasnost već sada da mnoge vrste postanu tek jedna od stavki u crnoj statistici FAO-a.

U stvarnosti, manje je više

Skloni smo vjerovati kako trebamo velike farme, velike usjeve, velike korporacije kako bismo zadovoljili naše potrebe. No, je li veće ujedno i bolje? Jeste li ikada razmišljali kakva je sigurnost hrane na velikim farmama? Što mislite, je li lakše uzgojiti prirodan proizvod na manjoj ili većoj površini? U stvarnosti je malo veliko - ekološki, ali i ekonomski. U vremenu opsjednutosti kapitalom, živimo u iluziji da je veće bolje jer daje - više? No, je li to zaista tako?

Kako je poljoprivreda živući proces, u praksi se u datim uvjetima prinosi po hektaru smanjuju s povećanjem veličine farme. Drugim riječima, kada se primjena ljudskog rada i nadzora po hektaru smanjuje, prinosi opadaju, a usjevi su podložniji napadima štetnika. Nedostatak monokulturnog uzgoja i bioraznolikosti kompenzira se kemijskim tvarima koje pospješuju rast i na umjetan način štite usjeve od propadanja. No, takav sustav se nikad ne bi mogao održati u prirodi. Dakle, proizvodnja po hektaru u odnosu na ulaganje veća je na malim farmama nego na velikim farmama. U tom slučaju, možemo reći i da će trošak za nacionalno gospodarstvo biti manji ako se država odluči za male farme, umjesto onih megalomanskih.

Unatoč svemu, socijalna i ekološka katastrofa uobličuje se u "mit o više". Mjeri se samo prinos od monokulturne robe, a ne ukupna proizvodnja farmi. Tako lažna računica pokazuje da se produktivnost povećava što se više malih poljoprivrednika i obiteljskih poljoprivrednika raseljava i zamjenjuje kemikalijama i strojevima. Kada se uzmu u obzir prirodni resursi, industrijska je poljoprivreda, zapravo, neučinkovita poljoprivreda, koja koristi deset kalorija ulaznih troškova kako bi proizvela jednu kaloriju hrane.

Sjeme u sebi krije moć života i sloboda. Svatko od nas može biti čuvar sjemena i uzgajivač hrane.


Tagovi

Agrobioraznolikost Poljoprivredno zemljište Autohtone sorte Kriza zaposlenosti Kriza rada Industrijska poljoprivreda Stočni fond Banka gena Monokulturni uzgoj Sjeme Prirodni resursi Izravni poticaji Korporacije Produktivnost


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.