Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici u vrtu
  • 23.02.2022. 18:00

Krtičnjake prave i voluharice - kako ih razlikovati od krtica?

U proljeće krtice i voluharice postaju aktivnije. Kako bi poduzeli mjere suzbijanja moramo znati o kojem štetniku je riječ. Razlikovati ih možete i po izgledu krtičnjaka

Foto: Depositphoto/derausdo/Steidi
  • 2.366
  • 203
  • 0

Zemljišni štetnici su česte, a krtice i voluharice su najuočljivije. One prave krtičnjake, kanale u zemljištu i teško je na prvi pogled zaključiti o kome se radi. Često se između njih ne pravi razlika.

Proljeće je razdoblje kada nam rezultati njihovog rada preko zime postaju uočljiviji. One se aktiviraju i stvaraju veliki broj gomila zemlje, prave kanale. Ne spavaju zimski san, ali su zimi njihove aktivnosti smanjene. Dolaskom proljeća potraga za hranom i nagon za parenjem se intenzivira.

Kako prepoznati krtice?

Zimska hladnoća otjera krtice dublje u zemljište, a dolaskom toplijih dana one se dižu prema površini. Da bi opstala, jedna krtica tijekom dana mora konzumirati najmanje 80 do 90g hrane, a bez nje ugine u roku od 18h. Prvenstveno se hrani kukcima, odraslim jedinkama i njihovim ličinkama, puževima, glistama i sličnim organizmima. Dolaze tamo gdje zemlja bogata takvim vrstama. Slabo vide i veći dio života provedu pod zemljom. Na površini se uglavnom pojavljuju tijekom noći.

Svježe napravljen krtičnjak (Foto: M.C.Celić)

Štetu prave izgrizanjem korijenja biljaka dok prave svoje tunele i krtičnjake. Oni su izdignuti, u središnjem dijelu je otvor kroz koji je izbacivana iskopana zemlja i kuda životinja prolazi. Kanali su obično plitko na površini, ali su zatvoreni. Kada stanemo na njih, oni se slegnu. Prilikom hodanja imamo dojam kao da se površinski sloj podigao i kada stanemo on se slegne poput spužve. Ovo je glavna karakteristika na osnovu koje možete zaključiti radi li se o krticama. Broj krtičnjaka koje naprave na jednoj parceli je manji, jer su izrazito teritorijalne. Kada se dva mužjaka sretnu u doba parenja, oni se bore do smrti.

Utvrđivanje prisustva ovog štetnika obavlja se na jednostavan način. Potrebno je nagaziti na kanale kako bi ih zatvorili ili zakopati krtičnjake te ostaviti 24h. Ako vidimo da su obnovljeni nakon tog vremena, to znači da je ta životinja aktivna na tom mjestu.

Mjere suzbijanja

Mjere suzbijanja su različite i treba ih kombinirati, a treba napomenuti da su krtice zaštićene i da ih ne treba ubijati već samo otjerati.

Pravljenje kamenih prepreka sprječava kopanje hodnika i naseljavanje. Gdje je to moguće treba smanjiti zalijevanje, jer im odgovara rahlo zemljište. One ne vole neugodne mirise, ali se brzo navikavaju na njih. Obično im smetaju biljke kao što su carska kockavica ili grah. Lukovice narcisa su otrovne i ova vrsta se koristi kao biljna prepreka. Sve što stvara buku i vibraciju može pomoći, različite vjetrenjače, konzerve koje se njišu na vjetru.

Kopanjem kanala oštećuju korijenje (Foto: Depositphotos/tchara)

U prodaji se mogu pronaći različiti uređaji koji emitiraju ultrazvuke, koje čuje krtica, i zvuke koje i mi čujemo. Mogu raditi na baterije ili imaju solarno napajanje. Posebnu grupu čine uređaji koji ispuštaju neugodne mirise. Također, postoje i zamke za hvatanje.

Ako ih je previše, možda ćete u samom zemljištu trebati smanjiti brojnost insekata. Što je više organske mase u tlu, više je takvih organizama koji predstavljaju hranu.

Štete i suzbijanje voluharica

Za štete od voluharica se uglavnom okrivljuju krtice. I pored toga što su slične, voluharice se itekako razlikuju. One su biljojedi, jedu korijenje, gomolje, plodove. Preferiraju podzemne biljne organe koji imaju više šećera: mrkva, peršin, repa, cikla. Za ishranu koriste i nadzemne dijelove biljaka poput kupusnjača, salate. Od njih stradaju i voćarske kulture, posebno mladi voćni nasadi. One tijekom zime vole jesti koru s mladih sadnica. Mnogo su štetnije za poljoprivrednu proizvodnju i uzgajane usjeve. Kada je njihov napad jak mogu izazvati propadanje usjeva i voćnjaka.

Prepoznaju se po izgledu krtičnjaka i kanala. Krtičnjaci su malo manji i oblik im više ide u jednu stranu. Rupa za izlaz se nalazi sa strane i tu je zemlja nešto niža i razvučenija. Često možemo uočiti prisustvo zelenosmeđeg izmeta.

Ovaj je humak vrlo vjerojatno napravila voluharica (Foto: M.C.Celić)

Kanali su otvoreni i imaju formu oluka na površini zemlje. Širina im se kreće od tri do pet, a dubina do dva centimetra. Možemo vidjeti kanale koji su jednim dijelom otvoreni, zatim su skriveni vegetacijom ili plitko ispod površine.

Prevencija i suzbijanje voluharica

Mjere suzbijanja treba prilagoditi ovoj vrsti. Doba dana ne utječe na njenu aktivnost. Brojne su i brzo preuzimaju parcelu. Tijekom godine imaju četiri do šest legala s tri do šest mladunaca. Borba s njima je dugoročna.

Za svoje stanište odabiru zemljište s više vegetacije. Redovno kosite travne površine. Gusta biljna vegetacija im pruža zaklon i daje sklonište.

Za voćne sadnice tijekom zime koristite zaštitnu mrežu. Ove mreže se ukopavaju u dubinu najmanje 30cm trebaju omotati stablo u visinu od najmanje 40cm. Prilikom sadnje u sjetvenu jamu za voćne sadnice ili lukovice možemo staviti sitno staklo, oštar pijesak ili upotrijebiti namjenske mreže i kaveze (za lukovice). Zatrpavanje kanala i otvora smjesom sitnog šljunka i zemlje u odnosu 1:10 neće im odgovarati.

Kanal kojega je napravila voluharica (Foto: Depositphoto/thomas_koscnick)

U borbi s voluharicama koriste se posebni uređaji koji ih tjeraju na udaljenosti od oko 190m². To su ultrazvučni repelenti koji rade na baterije, a novije izvedbe na solarni pogon. Mogu se koristiti i različite mišolovke i zamke.

Otrovni mamci su dozvoljeni za njihovo suzbijanje, ali se radi o izuzetnim otrovima koji su opasni za ljude i druge životinje. Kako bi sveli rizik od upotrebe na minimum, otrov uvijek stavljajte direktno u jame ili koristiti posebne posude za mamce.


Tagovi

Zemljišni štetnici Krtica Voluharica Krtičnjaci Kanali na zemlji Štete na biljkama Razlika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/