Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba sredstava EU
  • 26.04.2018. 15:00

Konačno manje papirologije kod EU sredstava?

Donosimo 5 velikih promjena u pravilima o upotrebi sredstava iz proračuna EU koja su potvrđena 19. travnja 2018. godine!

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 2.213
  • 174
  • 0

EU pojednostavnjuje pravila o upotrebi sredstava iz proračuna EU. Odbor stalnih predstavnika (Coreper) potvrdio je 19. travnja 2018. dogovor postignut s Europskim parlamentom u vezi s takozvanom skupnom uredbom o financijskim pravilima EU-a. Uredbom se izmjenjuje postojeća financijska uredba kojom se utvrđuje opći okvir za upravljanje proračunom, kao i niz akata kojima se uređuju višegodišnji programi EU-a u posebnim područjima, uključujući kohezijsku politiku, priopćava Vijeće Europske unije.

Pojednostavnit će se pravila u vezi s upotrebom različitih vrsta sredstava, neovisno o tome upravlja li njima izravno Komisija, neizravno razne organizacije i tijela ili se njima upravlja zajedno s nacionalnim tijelima.

"Glavni je razlog te reforme želja da se korisnicima sredstava EU-a i onima koji njima upravljaju olakša život. Posljednjih godina taj je zahtjev jasno upućen zakonodavcima EU-a. Međutim, mogu se očekivati i druge koristi, poput brže provedbe s manjim troškovima, većeg učinka politika na terenu i lakšeg pristupa za male korisnike", rekla je Marinela Petrova, zamjenica bugarskog ministra financija.

Jednostavnija naknada troškova

Novim će se pravilima proširiti mogućnost da se plaćanja EU-a temelje na postignutim rezultatima ili prethodno utvrđenoj metodi umjesto da se prati svaki potrošeni euro. Ako ne postoje statistički ili povijesni podaci, za procjenu troškova može se primjenjivati stručna prosudba.

Pojednostavnit će se pravila u vezi s upotrebom različitih vrsta sredstava, neovisno o tome upravlja li njima izravno Komisija, neizravno razne organizacije i tijela ili se njima upravlja zajedno s nacionalnim tijelima!

Time će smanjiti administrativne formalnosti i za korisnike i za tijela koji će se moći usmjeriti na postignuća politika, a ne na prikupljanje i provjeru financijskih dokumenata. Smanjit će se i rizik od pogreške te će se malim korisnicima s ograničenim resursima olakšati pristup sredstvima EU-a.

Male organizacije usto će imati koristi od toga što će volonterski rad biti priznat kao dio njihova doprinosa u vezi sa zahtjevom za sufinanciranje.

Jednostruke provjere i procjene

Kako bi se izbjegle višestruke provjere istih djelatnosti i subjekata, Komisija će se moći više oslanjati na revizije i procjene koje su proveli njezini međunarodni partneri i države članice. Novim pravilima pojašnjava se i da Komisija neće imati mogućnost dva puta zatražiti iste informacije.

Tim će se mjerama dodatno smanjiti birokracija i omogućiti korisnicima kao što su nevladine organizacije koje primaju sredstva od nekoliko donatora da se usredotoče na rad na terenu.

Smanjit će se administrativne formalnosti i za korisnike i za tijela koji će se moći usmjeriti na postignuća politika, a ne na prikupljanje i provjeru financijskih dokumenata. Smanjit će se i rizik od pogreške te će se malim korisnicima s ograničenim resursima olakšati pristup sredstvima EU-a.

Jednostavnija pravila za kombiniranje izvora financiranja

Nekoliko izmjena ima za cilj olakšavanje upotrebe različitih programa i instrumenata za financiranje projekata, uz primjenu jedinstvenog skupa pravila ako je moguće.

Primjerice, lakše će se kombinirati financiranje iz strukturnih fondova EU-a s financijskim instrumentima i Europskim fondom za strateška ulaganja putem takozvanog "mješovitog financiranja". Ujedno će biti moguće kombiniranje bespovratnih sredstava i financijskih instrumenata u okviru Instrumenta za povezivanje Europe za financiranje projekata u području prometa, energetike te informacijske i komunikacijske tehnologije.

Time će se potaknuti upotreba raznovrsnih doprinosa iz nacionalnih proračuna i od privatnih ulagatelja kako bi se sredstva EU-a iskoristila na najbolji mogući način.

Jedinstvena pravila

Financijska pravila EU-a također su preuređena kako bi bila sažetija i čitljivija. Financijska uredba i najvažnije odredbe njezinih "pravila primjene" spojene su u tzv. "jedinstvena pravila". Naglasak je stavljen i na zajedničke značajke različitih načina upravljanja i vrsta izvršenja proračuna pri čemu su odgovarajuća pravila, koja su dosad bila posvuda u postojećoj financijskoj uredbi, konsolidirana u posebna poglavlja.

Ostale izmjene

U konačnici, neke izmjene usmjerene su na postizanje konkretnijih ciljeva. U skladu s novim pravilima, olakšat će se upotreba strukturnih fondova EU-a za integraciju migranata i izbjeglica. Ojačat će se i borba protiv izbjegavanja plaćanja poreza i fiktivnih trgovačkih društava.

Uspostavljen je sveobuhvatniji okvir za upotrebu financijskih instrumenata i proračunskih jamstava kako bi se potakla ulaganja. Kako bi proračun EU-a bio usmjereniji na rezultate, mjerenje uspješnosti projekata koje financira EU također je pojačano.

Kada stupa na snagu?

Sada se očekuje da Parlament odobri uredbu u prvom čitanju. Tekst će tada biti podnesen Vijeću radi konačnog donošenja.

Stupit će na snagu u srpnju 2018. i veći dio teksta odmah će se primjenjivati. Institucijama EU-a daje se dodatno vrijeme za prilagodbu novim pravilima u pogledu njihovih administrativnih rashoda. Nova pravila primjenjivat će od 01. siječnja 2019.

Komisija je u rujnu 2016. predstavila prijedlog skupne uredbe. U studenome 2017. četiri zakonodavna akta iz područja poljoprivrede odvojena su od glavne uredbe kako bi mogla stupiti na snagu 01. siječnja 2018. Privremeni dogovor o glavnim elementima skupne uredbe postignut je u studenome 2017. Završni detalji o datumima primjene pravila dogovoreni su 27. ožujka 2018. s Parlamentom.

Sadašnji paket mjera dio je dugoročnih nastojanja da se pojednostavni izvršenje proračuna EU-a, a da se pri tom osigura da se fondovima EU-a i dalje razborito upravlja.


Tagovi

Fondovi Projekti Administracija Birokracija Proračun EU Rizik od pogreške Kontrola Financiranje Nova pravila


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!