Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ptica
  • 09.02.2024. 09:00

Katastrofa u Slavoniji: Bacali otrov po njivama da bi riješili glodavce pa potrovali ptice

Potrovan je toliki broj ptica grabljivica da je to strašno. Otprilike 30-50 posto škanjaca i vjetruša, kao i jedan još veći broj sova koje su najbolji prirodni predatori i uništavači glodavaca, upozorava prof.dr.sc. Ivica Bošković.

Foto: Printscreen Youtube
  • 4.362
  • 1.094
  • 0

Pretjerano trovanje glodavaca odnosno otrov bačen na njivama doveo je do velikog broja uginulih ptica, prvenstveno škanjaca.

Profesor na Zavodu za animalnu proizvodnju i biotehnologiju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Ivica Bošković rekao je za Osječku televiziju kako je ovo što se sada događa ne ekološka, već katastrofa za čovjeka kao jedno kulturno civilizacijsko biće.

"U zadnjih mjesec i pol na području tri istočne županije, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske, potrovan je toliki broj ptica grabljivica da je to strašno. Otprilike 30-50 posto škanjaca i vjetruša, kao i jedan još veći broj sova koje su najbolji prirodni predatori i uništavači glodavaca u slobodnoj prirodi", istaknuo je.

Otrove postavljati u aktivne rupe

Dodaje kako se usuđuje reći da je krivac čovjek te da je svojim nestručnim odlaganjem i needuciranošću postavio prevelike količine otrova na poljoprivrednim površinama, prvenstveno lucerni i ječmu, ozimim kulturama na nestručan način.

Glodavci na polju? Primamite ptice grabljivice ili štetnike odbijte biljkama i mamcima

"Treba ih postavljati isključivo u aktivne rupe miševa i te rupe zatrpati. On kada ugine tada ostaje pod zemljom i ne bude dostupan ostalim vrstama. Međutim, otrovi se razbacuju oko rupa, pa su dostupni svim vrstama životinja", rekao je te napomenuo kako je u svijetu uobičajeno da se rješavaju biološkim metodama, a mi isključivo trovanjem.

Biološke metode uklanjanja glodavaca

Prije nekoliko godina, kaže, na FAZOS-u je postavljen pokus biološkog uklanjanja glodavaca s nasada lucerne. Postavili su stalke za ptice koji su njima služili kao izvidnice i omogućavale su lakši lov. Ulov je bio oko 180 posto veći od uobičajenog.

"Na jednom hektaru trebate nekih 20-ak letava dužine tri metra na koje škanjci stanu i osmatraju. Mi ne da nismo postavili te stalke nego smo i drveće koje je nekada bilo u prirodi, urušili", zaključuje.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

Trovanje ptica Trovanje glodavaca Otrov na njivama Ivica Bošković FAZOS Biološko uklanjanje glodavaca Izvidnice Škanjac Vjetruša Sove Trovanje miševa


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.