Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kanada
  • 26.11.2022. 16:30

Kanada zbog nesporazuma dobila ime po selu - mljekari su im zaštićeni kao polarni medvjedi?

Nogometaše hrvatske reprezentacije uskoro čeka utakmica protiv Kanade, jedne od vodećih zemalja kada je u pitanju proizvodnja i izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Ilustracija
  • 1.738
  • 142
  • 1

Nakon Maroka, u nedjelju 27. studenog čeka nas drugi nogometni ispit i to s Kanadom - zemljom koja je zbog jezičnog nesporazuma ime dobila po nazivu za selo, a ujedno je i jedna od najvećih svjetskih poljoprivrednih proizvođača i izvoznika.

Priča kaže da kada je u novi svijet došao Jaques Cartier, francuski istraživač, susreo se s dva mladića koja su mu ispričala put do kanate (riječ za "selo"). Oni su zapravo mislili na selo Stadacon, mjesto današnjeg grada Quebeca. U nedostatku drugog imenata Cartier je upotrijebio riječ Kanada kako bi opisao ne samo selo, već i cijelo područje. Da ne ulazimo u povijest, jasno je da je ovaj istraživač zaslužan za naziv ove zemlje koja je osim po polarnim medvjedima poznata i po javorovom sirupu, čiji su vodeći svjetski proizvođač. List ove drvne vrste nalazi se i na njihovoj prepoznatljivoj crveno-bijeloj zastavi.

Na njihovim poljima često se može vidjeti moćna poljoprivredna mehanizacija, a uljarice i žitarice s polja često odvoze kamioni. Osim toga, tamošnji poljoprivrednici se bave i stočarstvom, a zemlja je poznata i po ribarstvu.

Kao i kod drugih razvijenih zemalja, i ondje je udio stanovništva i BDP-a posvećenih poljoprivredi dramatično opao tijekom 20. stoljeća, ali i dalje ostaje važan element kanadske ekonomije. Prema podacima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, ova djelatnost ondje generira oko 6,8 posto BDP-a i zapošljava oko 544.600 ljudi. Prošle je godine bilo 189.874 poljoprivrednih gospodarstava koji pokrivaju površinu od 62,2 milijuna hektara ili 6,3 posto ukupne kopnene površine te zemlje.

Rekorde obaraju žitarice

Zanimljiv podatak je da su im se veličine gospodarstava udvostručile tijekom posljednjih 50 godina, a iz Ministarstva kao glavni razlog navode povećanu konsolidaciju i tehnološki napredak. Prihodi od poljoprivrednih proizvoda ondje rastu, a rekorde obaraju žitarice i uljarice s 76,9 milijardi dolara godišnje.

Moćna mehanizacija vlada oranicama (Foto: Depositphotos/SimpleFoto)

Najzastupljenije kulture su pšenica, uljana repica i kukuruz. Soja se prvenstveno uzgaja u regiji Quebec, Ontariju i Manitobi, dok se uljana repica uglavnom proizvodi na zapadnom dijelu te zemlje. Mahunarke izvoze u preko 120 zemalja svijeta. Na područjima koja se teško obrađuju Kanađani uzgajaju stoku.

Što se tiče udjela spolova, muškarci čine 72,5 posto kanadskih poljoprivrednika dok je farmerica svega 27,5 posto. Osim stočarske i ratarske proizvodnje ondje je zastupljeno i voćarstvo te povrćarstvo.

Mlijeko skupo plaćaju?

Poznata poljoprivredna regija je Quebec koja proizvodi najviše borovnica u toj zemlji. Također, ima najviše mliječnih farmi. Zanimljivo je da je u toj državi proizvodnja mlijeka zakonski regulirana. Naime, svaka pokrajina ima točno definiran udio u ukupnoj proizvodnji koji ne može prekoračiti. Kako piše liberal, da bi cijeli sustav funkcionirao, mlijeko može proizvoditi i prodavati samo poljoprivrednik koji je registriran kod svog pokrajinskog prodajnog odbora i to točno određenu kvotu, a izražava se u kilogramima mliječne masti.

Maroko, zemlja arganova ulja i koza te - hašiša

Svoju osobnu kvotu poljoprivrednik može uvećati samo ako kupi dio kvote drugog poljoprivrednika. Za pravo proizvodnje dodatnog kilograma mliječne masti, farmeri su spremni izdvojiti od 25 do 35 tisuća dolara. Ovo je najočevidniji pokazatelj "ekstra-profita" u proizvodnji mlijeka koji je rezultat relativno visoke cijene koja je direktna posljedica ograničene ponude.

Stanovnici nisu svjesni da mlijeko skupo plaćaju (Foto: Depositphotos/lnzyx)

Naposljetku, cijeli ovaj sustav regulacija plaća kanadski potrošač putem povišene cijene mliječnih proizvoda. Većina Kanađana je prilično neupućena u ekonomsku politiku i nije ni svjesna da za mlijeko plaća gotovo dvostruko više nego potrošači u zemljama gdje ovakvi programi ne postoje.

Glavno izvozno tržište im je SAD

Prema podacima za prošlu godinu, ova je sjevernoamerička zemlja izvezla ribe u vrijednosti 8,79 milijardi dolara što je povećanje od 36 posto u odnosu na 2020. i 18 posto u odnosu na maksimum koji su postigli 2019. godine.

Akvakultura, odnosno uzgoj ribe, školjkaša i vodenog bilja u slatkoj ili slanoj vodi, najbrže je rastuća aktivnost proizvodnje hrane u svijetu i rastući sektor te zemlje. Inače, ova država obiluje šumama kao i mnoštvom drvnih vrsta koje prekrivaju oko 317 milijuna hektara.

Sektor prerade hrane i pića najveći je tamošnji proizvodni sektor. Kako u smislu udjela u BDP-u tako i u radnim mjestima. Naime, on čini 17,8 posto udjela u BDP-u te 17,5 posto u radnim mjestima. Prema službenoj stranici kanadskog Ministarstva poljoprivrede glavne industrije su: proizvodnja mesnih i mliječnih proizvoda te pića i pekarskih proizvoda.

Belgija je i Waterloo, iz fontana im teče predak džina, a kakve veze s njom imaju kelj i dagnje?

Veliki uspjeh ova je zemlja postigla s izvozom, a prema podacima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede u 2021. onaj poljoprivredno-prehrambenih proizvoda činio je gotovo 82,2 milijarde dolara. Najveći partner su im Sjedinjene Američke Države gdje izvezu polovicu ukupne količine. Kina im je drugo izvozno tržište, a raste im i prodaja u Europu.

Kako navode iz Ministarstva, imaju nekoliko prednosti koja im mogu pomoći da postanu lideri u proizvodnji i preradi hrane, a to su bogati zemljišni i vodni resursi, pristup međunarodnim tržištima, snažan istraživački i razvojni kapacitet te sigurnost i kvaliteta proizvedene hrane.

Sve u svemu, kada je riječ o poljoprivredi ovo je moćna zemlja. Nadamo se da neće biti tako kada je u pitanju nogomet i da nećemo zapjevati Blame Canada iz poznatog animiranog filma South Park. Našima, naravno, želimo da pokažu zašto smo svjetski doprvaci. U nogometu, ne i u poljoprivredi. 

Izvor za naslovnu fotografiju: Depositphtos/marcbruxelle, edb3_16, SimpleFoto


Tagovi

Kanada Poljoprivreda Svjetsko nogometno prvenstvo Katar 2022.


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]