Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teleskopski utovarivač
  • 05.04.2023. 14:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Kako složiti bale na devet metara visine? Rješenje nudi Euromarkt

Nedavno je na sajmu u Gudovcu izložen teleskopski utovarivač Manitou MLT 940-140 V+ s devet metarskim kranom.

Foto: Martina Pavlović
  • 895
  • 111
  • 0

Devet metarski kran i četiri tone nosivosti ima jedan od najvećih teleskopskih utovarivača Manitou MLT 940-140 V+ nedavno predstavljen na sajmu u Gudovcu.

Opremljen je V+ bezstupanjskim varijabilnim prijenosom, a Antonija Vrkljan, prodajna predstavnica tvrtke Euromarkt ističe da ga pogone hidrostatske pumpe.

"Takvi strojevi su nešto precizniji što je i potrebno u poslovima kao što su slaganje bala, utovar žitarica itd. gdje je potrebna velika preciznost koju je moguće postići uz pomoć hidrostatskih pumpi tj. CVT prijenosa. Kod pojedinih drugih modela se susrećemo sa hidrodinamičkim prijenosom koji je ipak nešto grublji i manje precizan jer je riječ o zupčanicima", pojasnila je.

Kako kaže, ovaj se Manitou koristi u poljoprivredi upravo zbog njegove visine dizanja od devet metara. "Izuzetno je koristan primjerice kod slaganja bala u tzv. trokute i visinu, a koristi se i prilikom manipulacije žitaricama jer nam omogućava skladištenje istih na što višu hrpu", istaknula je.

Također, kamioni za utovar žitarica su sve viši, stoga su ovakvi teleskopi i sve traženiji na tržištu.

Antonija Vrkljan, prodajna predstavnica tvrtke Euromarkt

Što sadrži od opreme?

Ovaj teleskopski utovarivač ima premium paket opreme. "Sadrži sve što je potrebno jednom poljoprivredniku kako bi se on ugodno osjećao u stroju", ističe naša sugovornica. Dodaje da se pritiskom na žuti gumb pali svjetlosna signalizacija koja nas upućuje da se ulje koje nalazi unutar crijeva povuklo, smanjio se pritisak i na taj način možemo mijenjati radne alate bez gašenja stroja.

Kabina je jednaka kod svih premium modela i opremljena je "Grammer" podesivim zračnim sjedalom, ima servo volan podesiv po dubini i visini, klima uređaj, dva prednja i stražnji brisači. "Karakteristično je kod Manitou-a da ima i desni bočni brisač jer se tijekom obavljanja radnih zadataka stvara prašina pa je to bitno zbog pregleda podizanja krana, manipulacije strojem te vožnje", napominje Vrkljan.

"Unutra, što se tiče displeja nalazi se senzor opterećenja koji mijenja boje iz zelene prema žutoj do crvene gdje očitava koliko je stroj opterećen te nam takav podatak uvelike olakšava sam rad sa strojem", opisuje nam. Dodaje i da ovaj stroj ima tri načina okretanja kotača. Cestovni mod kada je zaključana stražnja osovina, "pasji" hod za neke nepristupačne terene kada se pomiče postrance te utovarni kada motaju sva četiri kotača u svim smjerovima.

Unutrašnjost ovog stroja

Također, kod kabine se nalazi zaštitna rešetka s vanjske strane. "Ako slučajno dođe do krive manipulacije teretom kao primjerice bala i njihovog pada, vozač će ostati zaštićen jer ga čuva zaštitna rešetka ispod koje se nalazi krovno i vjetrobransko staklo koje je izrađeno iz jednog komada za lakšu i bolju preglednost", napominje Vrkljan. Stroj je opremljen i kamerama za bolju preglednost.

Rezerviran je, a iz Euromarkta najavljuju novi model

Pokazuje nam i da se na joystick-u može upravljati hidrauličnim funkcijama, a ima i integrirani prekidač za promjenu smjera. Ručna komanda gasa omogućava kontrolu okretaja motora bez pritiska papučice gasa što je idealno za rad sa čistačem ili onaj s radnim alatima kojima je potreban jači protok ulja.

Ovaj je teleskopski utovarivač opremljen fleksibilnim blatobranima pa kod pada tereta neće doći do njihovog pucanja. "Sa stražnje strane nalaze se izvučene centralizirane točke za podmazivanje što je karakteristično samo za Manitou gdje je poljoprivredniku potrebno 10 do 15 minuta da kompletno podmaže cijeli stroj i nema zavlačenja pod njega nego može hodati oko stroja i podmazati ga. Dok se jedna točka za podmazivanje nalazi ispod stroja koja je vezana za kardan", pojasnila je Vrkljan.

Srce ovog stroja je Deutz-ov motor te kompletno cijela elektronika koja je smještena ispod rešetke. Također, ima reverzibilni ventilator hladnjaka. "Na teleskopskom utovarivaču možemo birati između podešavanja vremenskog perioda 3-30 minuta za paljenje kontra reverzibilnog ventilatora, te ukoliko izaberemo opciju tri minute svake tri minute će se raditi upuh i ispuh samog hladnjaka kako ne bi došlo do zagušenja zbog prašine", napominje naša sugovornica.

Manitou ima i kamere

Na stroju se nalazi cestovna i LED radna rasvjeta te žuta rotirka i zvučna signalizacija prilikom vožnje unatrag.

"Ovaj model kojeg vidite na sajmu već je rezerviran. Počeli smo s narudžbama za iduću godinu", otkrila nam je. Na stanju imaju modele od sedam te osam metara, a neki od njih su već prodani samo se čeka isporuka. Kroz koji tjedan trebao bi im doći teleskopski utovarivač koji ima visinu dizanja od šest metara. Također, u ponudi imaju i onaj s deset metarskim kranom, a u njihovom širokom asortimanu svaki poljoprivrednik može pronaći odgovarajući model za sebe.

Najavili su i novi model ULM koji se tek počeo proizvoditi u Manitou. "Visina dizanja mu je 4,3 m, a nosivosti je 1,5 tone. Izgledom djeluje kao igračka ako ga uspoređujemo s većim modelima, no i on ima svoje kupce", ističe Vrkljan poručivši da je to idealan stroj za one koji se bave peradarstvom. "Naručen je i čekamo da nam stigne", zaključila je.


Fotoprilog


Tagovi

Manitou Antonija Vrkljan Teleskopski utovarivač Euromarkt Sajam


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Euromarkt d.o.o.

I. Resnik 45, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 098 202 199, e-mail: ilija@euromarkt.hr web: http://euromarkt.hr/