Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borealis L.A.T
  • 25.10.2019. 09:00

Kako sigurno skladištiti i rukovati mineralnim gnojivom

Pri kupnji veće količine gnojiva i čuvanja određeno vremensko razdoblje do njegove upotrebe, često se ne vodi briga o kvalitetnom skladištenju. Tvrtka Borealis L.A.T donosi sigurnosne mjere kojih se treba pridržavati.

Foto: Depositphotos/katukphoto1
  • 948
  • 73
  • 0

Svaka vrsta biljne proizvodnje zahtijeva određenu gnojidbu. Pri kupnji veće količine gnojiva i čuvanja određeno vremensko razdoblje do njegove upotrebe, često se ne vodi briga o kvalitetnom skladištenju zbog čega može doći do pogoršanja fizikalnih svojstava (stvaranje prašine, pojavu gruda), tj. sipkosti, što otežava izuzimanje i njegovu primjenu. Donosimo vam nekoliko savjeta kojih se treba pridržavati kako bi mineralna gnojiva zadržala deklarirana svojstva tijekom stajanja u skladištu.

Objekti u kojima se skladište gnojiva trebaju biti u dobrom stanju i takvi da mogu pružiti zaštitu od utjecaja iz vanjske okoline. U njima ne smije biti curenja, kanala, kao ni podruma. Pristup skladištima treba biti dozvoljen samo ovlaštenom osoblju, a kada se ne koriste, objekte treba držati zaključane. Skladišta treba redovito čistiti od prosipanja i otpada, a prolazi trebaju biti slobodni od prepreka. Potrebno je paziti da ne dođe do stvaranja taloga od prosutog gnojiva na podu, a svu opremu koja se u skladištu koristi treba redovno čistiti od prašine.

Na koje stvari obratiti pažnju?

Neovisno o vrsti pakiranja - rinfuza, vreće od 25 ili 50 kg, ili džambo vreće - tijekom skladištenja i rukovanja uskladištenim proizvodima treba obratiti pažnju na sljedeće:

  • Mineralna gnojiva se sastoje od mineralnih soli koje na nezaštićenom metalu i betonu dovode do korozije. Beton se od karbonizacije štiti premazom od sintetičkog materijala, bitumena ili epoksidne smole.
  • Spriječiti kontaminaciju uskladištenog gnojiva bilo kakvim stranim tvarima, a posebno: zapaljivim tvarima, elementarnim sumporom, kemikalijama koje se koriste u poljoprivredi kao što su herbicidi, organski materijali, ulja i maziva, kiseline i baze.
  • Primjenjivati dobru domaćinsku praksu - čistiti skladišni prostor prije stavljanja gnojiva u skladište i kada se jedna vrsta proizvoda mijenja drugom. Očistiti i otkloniti otpad ili prosuti sadržaj i na siguran način izbjeći kontaminaciju.
  • Gnojivo prosuto iz oštećenih vreća, s dizalice ili utovarivača može se pokupiti i ponovno spakirati ili preraditi, pod uvjetom da proizvod nije kontaminiran drugim materijalima, uljem ili nekim drugim otpadom. 
  • Izbjegavati miješanje nekompatibilnih gnojiva u cilju održavanja kvalitete proizvoda i iz sigurnosnih razloga (npr. AN i urea u čvrstom stanju).
  • Različite vrste gnojiva ne treba skladištiti u istom redu.
  • U skladišnom prostoru ne bi trebalo držati strojeve s unutrašnjim sagorijevanjem, a prostor na kojem se vrši održavanje strojeva ne bi trebao biti povezan sa skladišnim prostorom.
  • Izlazi za slučaj opasnosti moraju biti prohodni, a oprema za zaštitu od požara spremna za upotrebu.

Sigurnosne mjere tijekom skladištenja gnojiva

Mineralna gnojiva su nadražujuća za kožu i oči, ali ukoliko se pri rukovanju poštuju propisane mjere predostrožnosti, potpuno su bezopasna za osobe koje dolaze u kontakt s njima. Stoga, pristup skladištu gnojiva treba biti omogućen samo osobama ovlaštenim za rukovanjem njime i vršiti redovne preglede uskladištenog proizvoda.

Gnojiva obavezno treba držati odvojeno od:

  • organskih tvari kao što su benzin, ulja i maziva, piljevina, pšenica, sjeme, trava i sol 
  • metala kao što su krom, cink, bakar, nikal i kobalt
  • baza kao što je negašeno vapno, cement ili prašina od metalne šljake
  • jakih kiselina kao što su solna i sumporna kiselina
  • vrućih predmeta ili površina kao što su lampe, prekidači, zagrijani dijelovi uređaja
  • zbog nadražujućeg djelovanja koje gnojiva imaju na kožu i oči, preporučuje se nošenje zaštitne opreme(zaštitnih naočala, rukavica, kombinezona) 
  • tijekom rada s gnojivima nije dozvoljeno jesti, piti i pušiti
  • gnojiva moraju biti označena dobro čitljivom oznakom, u skladu sa zakonskom regulativom - na svakom boksu u skladištu mora biti odgovarajuća robna deklaracija
  • aktualni plan skladišta i evakuacijski plan moraju biti poznati i dostupni svim zaposlenicima

Oprez: U slučaju izbijanja požara nazovite vatrogasnu službu, otvorite krovne prozore i požar gasite s puno vode. Voda je jedino pogodno sredstvo za gašenje!

Pristup skladištu gnojiva treba biti omogućen samo osobama ovlaštenim za rukovanjem njime i vršiti redovne preglede uskladištenog proizvoda.

Skladištenje gnojiva koja sadrže amonijev nitrat  

Gnojiva koja sadrže amonij-nitrat nisu opasna ako se prilikom njihovog skladištenja postupa u skladu s preporukama od strane proizvođača i zakonskim regulativama.

Obratite pažnju na klasu gnojiva - sva L.A.T gnojiva pripadaju klasi gnojiva C (ne karboniziraju se). Amonij-nitrat s više od 28% dušika pripada klasi gnojiva A, koja su eksplozivna i klasificirana su kao opasna. 

Ne preporučuje se čuvanje gnojiva koja sadrže amonij-nitrat na temperaturama iznad 32°C, jer pri visokim temperaturama dolazi do raspadanja granula. Ispod nadstrešnica u skladištu može doći do akumulacije topline što također dovodi do visokih temperatura.

Gnojiva čuvati na suhom mjestu, izolirati ga od kontakta s vodom

Gnojiva treba čuvati na suhom mjestu. Neophodno je izolirati gnojivo od kontakta s vodom (podova koji propuštaju vodu, krov koji prokišnjava, otvorena vrata ili prozori, ulazak mokrih vozila u prostoriju, pucanje vodovodnih cijevi, izlijevanje kanalizacije i sl.). Nakon uskladištenja, gnojiva koja sadrže amonij-nitrat treba odmah prekriti plastičnom folijom.

Gnojiva spakirana u vreće ne bi trebalo čuvati na otvorenom, a proizvodi koji sadrže preko 16% dušika ne smiju ni u kom slučaju biti izloženi suncu. Ako je skladištenje gnojiva na otvorenom neizbježno, vreće moraju biti u hladu.

Kako slagati palete i vreće?

Palete i "big bag" vreće u zatvorenom prostoru treba slagati maksimalno u dva reda, a na otvorenom u samo jednom redu. Palete treba slagati na ravnoj površini i  paziti da se pri tome ne oštete vreće, omotači i same palete. 

Između redova proizvoda treba ostaviti prostor koji je dovoljno širok da omogući pristup strojevima kojima će se razmaknuti redovi u hitnim slučajevima. 

Gnojiva na bazi amonij nitrata i uree ne bi trebalo čuvati u istom objektu ukoliko je to moguće. Ako se ovo ne može izbjeći, trebalo bi se pobrinuti da ove dvije vrste gnojiva ni na koji način ne utječu jedno na drugo. 

Pri kupnji gnojiva vodite računa i o njegovoj kvaliteti - Borealis L.A.T gnojiva osiguravaju odlične skladišne osobine njihovim proizvodima. U nadolazećem razdoblju dužeg skladištenja treba voditi računa o uvjetima čuvanja gnojiva i sigurnosnim mjerama koje se pri tome primjenjuju.

Za više informacija o skladištenju mineralnih gnojiva, obratite se tvrtki Borealis L.A.T na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Borealis L.A.T Skladištenje mineralnih gnojiva Big bag vreće Korozija Čišćenje Temperatura


Partner

Borealis L.A.T Hrvatska d.o.o.

Šetalište Petra Preradovića 8, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 540 260, e-mail: lat.hr@borealisgroup.com web: https://www.borealis-lat.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?