Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskladištena hrana
  • 07.12.2021. 12:00

Kako sačuvati hranu od moljaca?

Gusjenice moljaca uništavaju hranu koju čuvamo u kuhinjskim ormarićima i smočnicama. U vrlo kratkom roku je mogu zaprljati i uništiti. Svojim aktivnostima izazivaju alergije, razna oboljenja i trovanja hranom.

Foto: Depositphotos/Juric.P
  • 1.951
  • 59
  • 0

Moljci su vrlo opasni štetnici uskladištenih žitarica, ali i hrane koju čuvamo u svojim kuhinjama i smočnicama. Obuhvaćaju nekoliko vrsta malih leptira koji se mogu naseliti u našoj kuhinji i potpuno uništiti hranu koju čuvamo. Najčešće napadaju kukuruz i proizvode od kukuruza, a možemo ih naći na ostalim žitaricama i pekarskim proizvodima, osušenom voću i gljivama, orašastim plodovima, ljekovitom bilju, čokoladi, duhanu.

Izazivaju alergije

Osim što će uprljati hranu svojim izmetom, uništiti je, moljci predstavljaju prijetnju po zdravlje ljudi. Oni svojim aktivnostima stvaraju preduvjet za razvoj alergija, pojavu trovanja hranom i raznih bolesti.

Često s kupljenom hranom donesemo i moljce. Oni mogu preživjeti u pakiranju nekoliko dana.

Odrasli leptirići ne čine štetu. Njihovo tijelo je malih dimenzija od 3 do 9mm i najčešće žutosmeđe ili crne boje ovisno od vrste. Često nam prisustvo odraslih jedinki može biti indikator da negdje u kuhinji imamo leglo. Kada preko noći ostavimo posudu s vodom u kuhinji ili smočnici, možemo ih pronaći kako plutaju na površini vode.

Odrasle ženke mogu položiti od 40 do 150 jaja. Broj položenih jaja ovisi od vrste, izvora hrane i uvjeta. Polažu ih direktno na zrno, hranu ili na zidove kuhinjskih ormarića. Ličinke moljaca su štetnici. One za svoju ishranu koriste ljudsku hranu, prljaju je svojim izmetom i uništavaju.

Kako ukloniti moljce iz kuhinje?

Moljaca se ne možemo u potpunosti riješiti. Kako smo rekli, oni dospijevaju s pakiranjima hane, ali mogu i doletjeti koz otvoren pozor. Prilikom kupovine dobro pregledajte artikle, posebno žitarice sa cijelim zrnom. 

Održavanje higijene i stalno kontroliranje uskladištene hrane nam može pomoći, ali nije presudno. Mogu se pojaviti u najčistijim kuhinjama i ostavama. Najvažnije je police gdje odlažemo hranu dobro oprati sapunicom i prebrisati alkoholnim octom. Ženke moljca mogu jaja položiti na zidove ormarića iz kojih će se razviti nove gusjenice. Pranjem ćemo uništiti tako položena jajašca i spriječiti pojavu nove generacije.

Prilikom pregleda, pakiranja hrane koja su napadnuta gusjenicama baciti, a ona otvorena, u kojima nema tragova aktivnosti gusjenica trebamo dobro zatvoriti.

Od prirodnih mirisa ne vole onaj češnjaka i lovora. Stavite ih u ormariće da ih odbiju svojim mirisom. Također, ne podnose miris citrusa, pelina, ružmarina, lavande, listova breze. Kore od limuna ili naranče mogu vam pomoći u toj borbi.

Držite žitarice od cjelovitog zrna, pahuljice od žitarica, osušene čajeve, gljive u staklenim teglama koje možete zatvoriti. Žitarice u zrnu možete ostaviti u zamrzivaču tijekom 24h, što će uništiti štetnike.

Mogu se pronaći ljepljive trake i ploče namijenjene njihovom hvatanju. Postavite ih da nisu dostupne djeci, da vam ne predstavljaju smetnju i ne dolaze u dodir sa hranom.


Tagovi

Moljci Moljci u kuhinji Gusjenice u brašnu Čuvanje hrane Skladištenje hrane Kako se riješiti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]