Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC i carina
  • 30.06.2021. 12:00

Kako hrvatski maslinari mogu biti oslobođeni plaćanja carine za trofeje osvojene u New Yorku

Postoji mogućnost oslobađanja od plaćanja carina, a na cijeli slučaj reagirala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: dr. Ivica Vlatković
  • 548
  • 211
  • 0

Hrvatski maslinari koji su u New Yorku za kvalitetu svojih ekstra djevičanskih ulja osvojili zlatne i srebrne medalje možda neće morati platiti carinu i PDV za kipiće i naljepnice koje su platili i naručili od organizatora NYIOOC 2021.

Zlatko Burić, glavni čovjek Udruge Zlatna Šoltanka koja okuplja maslinare s otoka Šolte, obratio se Ministarstvu financija odnosno Carinskoj upravi obavještavajući ih da su za članove udruge putem DHL-a iz New Yorka stigli trofeji u obliku kipića i naljepnica za najviše nagrade za maslinova ulja. NYIOOC se smatra "Olimpijadom" za maslinare iz cijelog svijeta, i jako smo, piše, ponosni na ovaj uspjeh.

"Pošto se radi o visokim međunarodnim priznanjima za jedan hrvatski proizvod, smatramo da nije u redu da nam se naplati carina i PDV za iste. Pozivamo se i na "Uputu o ostvarivanju oslobođenja od plaćanja uvoznih davanja" i to članak 15. stavak a. Ukoliko je potrebno dostaviti dodatne dokumente ili dokaze, slobodno se javite", napisao je Burić u svom dopisu.

Iz Carinske uprave ubrzo mu je stigao odgovor koji, zbog brojnih nedoumica i različitih tumačenja ovog “slučaja”, prenosimo u cijelosti.

Kako navode, u Republici Hrvatskoj neposredno se primjenjuje Uredba Vijeća EU br. 1186/2009 od 16. studenog 2009. godine o uspostavi sustava oslobođenja od carina u Europskoj uniji kojom se utvrđuju slučajevi u kojima se, zbog posebnih okolnosti, odobrava oslobođenje. Detalji provedbe pojedinih instituta oslobođenja iz Uredbe 1186/2009 propisani su Pravilnikom o ostvarivanju oslobođenja od carina (Narodne novine, broj 52/17). 

Zahtjev za oslobađanjem carine i dokazi

Tako je člankom 81. Uredbe Vijeća 1186/2009 propisana mogućnost oslobođenja od carine prilikom uvoza pehara, medalja i sličnih predmeta prvenstveno simbolične naravi koji su u trećoj zemlji bili dodijeljeni osobama koje imaju uobičajeno prebivalište na carinskom području Zajednice (EU) kao priznanje za njihove aktivnosti u poljima poput umjetnosti, znanosti, sporta ili javne službe ili kao priznanje za zasluge za neki događaj, koje na carinsko područje uvoze same te osobe kao i uvoz takvih predmeta koje besplatno daju tijela ili osobe s poslovnim nastanom u trećoj zemlji radi uručivanja na carinskom području Zajednice, u iste svrhe kao što je prethodno navedeno, dakle kao priznanje za njihove aktivnosti u poljima poput umjetnosti, znanosti, sporta ili javne službe ili kao priznanje za zasluge za neki događaj.

Oslobođenje po predmetnoj osnovi moguće je pod uvjetom podnošenja odgovarajućih dokaza i pod uvjetom da odnosne djelatnosti nisu komercijalnog karaktera.

Sukladno članku 21. navedenog Pravilnika, oslobođenje se može ostvariti uz prilaganje izjave s navodima o okolnostima i uvjetima dodjele odlikovanja ili nagrade s kratkim opisom predmeta koji se uvoze. Zahtjevu za oslobođenje također se prilaže i preslika isprave o dodjeli predmetnih odlikovanja ili nagrada.

Nadalje, oslobođenja od plaćanja poreza na dodanu vrijednost pri uvozu propisana su člankom 44. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, broj 73/13 - 138/20) koji u stavku 13. također propisuje oslobođenje za uvoz odličja i priznanja dobivenih u okviru međunarodnih događaja.  

Napominju i da okolnost dodjele predmetnih kipića i naljepnica kao visoko međunarodno priznanje ne ukazuje na komercijalnu narav uvoza te robe u carinsko područje, on je izravno vezan uz nagradu na međunarodnom događaju i predstavlja očitovanje uspjeha, pa se može smatrati da takav predmet u svojoj stvarnoj biti nije povezan s bilo kojom okolnosti, osim s uspjehom na predmetnom međunarodnom događaju. 

Konačnu odluku donosi nadležni carinski ured

S obzirom na navedeno, mišljenja su da je za predmetni uvoz moguće ostvariti oslobođenje od carine kao i od plaćanja poreza na dodanu vrijednost. Ovo pod uvjetom prilaganja tražene dokumentacije uz zahtjev za oslobođenje, a kao što je gore navedeno.

"Valja naglasiti da konačnu odluku o predmetnom zahtjevu za oslobođenje donosi nadležni carinski ured uz uvažavanje mišljenja Carinske uprave, Središnjeg ureda”, ističe se na kraju odgovora koje potpisuje njihov Odjel za odnose s javnošću.

Iz odgovora je, dakle, vidljivo da je Uredbom Vijeća 1186/2009 propisana mogućnost oslobođenja od carine za uvoz pehara, medalja i sličnih priznanja za aktivnosti poput znanosti, umjetnosti, sporta ili kao priznanje za zasluge za neki događaj, uz uvjet da se podnese Zahtjev za oslobođenje s odgovarajućim dokazom i izjavom s navodima o okolnostima i uvjetima dodjele odlikovanja ili nagrade s kratkim opisom predmeta koji se uvoze i izjavom da predmeti nisu komercijalnog karaktera.

Nažalost, ovakvi predmeti nisu zakonom oslobođeni carine i PDV-a već je potrebno podnositi Zahtjev. Ista procedura čeka i skupinu zlatnih i srebrnih maslinara koji su zajedno preko Udruge dalmatinskih uljara naručili i uplatili 40-ak kipića i naljepnica.

Reagirala i ministrica Marija Vučković

Na cijeli slučaj reagirala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglašavajući da su hrvatski maslinari na NYIOOC World Olive Oil Competition, manifestaciji koja se smatra listom najboljih maslinovih ulja na svijetu pokazali i dokazali izniman uspjeh i kvalitetu te se okitili sa 67 zlatnih i 20 srebrnih medalja među 1.159 uzoraka iz 28 zemalja svijeta.

Kako nam je otkrila, po saznanju o ovom uspjehu, dogovorili su organiziranje prijema uz čestitanje te pristupili dobivanju informacija o svim nagrađenim uljima od strane udruženja. O namjeri organiziranja prijema izvijestila je Damira Buntića, tajnika Udruge dalmatinskih uljara i predsjednika Odbora za maslinarstvo Hrvatske poljoprivredne komore. Prijem i javno čestitanje nije bilo moguće ranije organizirati zbog određenih okolnosti, a dogovoren je prvi tjedan srpnja.

"Također, gospodin Buntić me je u petak, 25. lipnja 2021. godine u 15.06 sati,  mailom izvijestio o potencijalnom problemu, odnosno obvezi plaćanja carine i PDV-a na nagrade. Po čitanju maila, nazvala sam ga, dobila detaljnije informacije o njihovoj dvojbi te kontaktirala Carinsku upravu Ministarstva financija i u 16.45 istog dana proslijedila mail sa zamolbom za pregledom i žurnom obavijesti o carinskom i poreznom tretmanu predmetnih nagrada", objašnjava ministrica.

Carinska uprava Ministarstva financija izvijestila je Ministarstvo poljoprivrede u nedjelju, 27. lipnja, nakon proučavanja predmeta, da je u ovoj pravnoj situaciji, odnosno u konkretnom slučaju moguće primijeniti oslobođenje od plaćanja carine po članku 81. Uredbe Vijeća (EZ) br. 1186/2009 o uspostavi sustava oslobođenja od carina u Zajednici i PDV-a po članku. 44. st. 13. Zakona o PDV-u, dakle u konkretnom slučaju bi se primijenilo oslobođenje od plaćanja svih uvoznih davanja.  

"Zahvaljujem im na žurnoj reakciji, pri čemu se ovdje ne radi o nikakvom 'sređivanju' već o primjerenom službenom upitu i dobivenom službenom odgovoru. O istom sam u nedjelju 27. lipnja izvijestila gospodina Buntića", reagirala je ministrica na objavljeni članak. 

Hrvatski maslinari moraju platiti carinu za medalje osvojene u New Yorku!?

Uspjeh naših maslinara, podcrtava, zaslužuje poseban prijem i promociju kako su i dogovorili s predsjednikom Odbora za maslinarstvo Hrvatske poljoprivredne komore i upoznavanje cijele hrvatske javnosti sa svakim pojedinačno koji svojim trudom, radom, kreativnošću i uspjehom promiče ugled Hrvatske, našu mediteransku kulturu i rast poljoprivrede i njezine dodane vrijednosti! Nagrada kao predmet nema komercijalnu narav unosa robe u carinsko područje, već je očitovanje uspjeha na međunarodnom događaju što prepoznaje i Ministarstvo financija i hrvatsko porezno pravo.

"Ujedno izvješćujem da je i Zlatko Burić, prema očitovanju Carinske uprave, pojedinačno bio obaviješten da je u ovom slučaju moguće izuzeće od svih uvoznih davanja", zaključuje ministrica.

Zašto organizatori NYIOOC-a naplaćuju trofeje?

Potrebno je znači, podnijeti Zahtjev za oslobođenje s odgovarajućim dokazom i izjavom s navodima o okolnostima i uvjetima dodjele odlikovanja ili nagrade s kratkim opisom predmeta koji se uvoze i izjavom da predmeti nisu komercijalnog karaktera.

Maslinare i ostale naše čitatelje vjerojatno će zanimati da li na iste nagrade carinu plaćaju primjerice španjolski ili talijanski maslinari? Odgovor je potvrdan jer u cijeloj EU važi pravilo da su carina i drugih plaćanja oslobođeni samo oni trofeji koji se dodjeljuju besplatno. A organizatori svjetskog NYIOOC-a su, kažu, davno odlučili ne davati trofeje besplatno, jer u tom slučaju proizvođači koji nisu pobijedili u osnovi plaćaju trofeje pobjednika (putem njihove kotizacije). Samo 150-ak pobjednika naručuje trofeje.

Znamo da je, priznaju, skupo sudjelovati u NYIOOC-u, a i nagrade su skupe. No, najvažnija vrijednost u pobjedi nisu trofeji i naljepnice, već brojne promotivne inicijative koje radimo tijekom cijele godine kako bismo podigli svijest javnosti o visokokvalitetnim maslinovim uljima i ljudima koji ih proizvode, poručuju organizatori ovog svjetskog natjecanja.

Eto, sada je sve jasno. Pa tko voli - nek izvoli!


Tagovi

Trofeji Carina NYIOOC Oslobađanje od plaćanja carine Ministrica Marija Vučković


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]