Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba glifosata
  • 16.10.2023. 15:00

Još nema dogovora oko produljenja odobrenja za glifosat - kako je glasala Hrvatska?

Za produljenje ili zabranu je bila potrebna takozvana "kvalificirana većina" od 15 zemalja koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva bloka

Foto: Depositphotos/ pryzmat
  • 611
  • 63
  • 1

Nakon što je Europska komisija 20. rujna predložila produljenje odobrenja za korištenje glifosata za 10 godina, o tom je prijedlogu u petak, 13. listopada glasalo 27 država članica Europske unije, a dogovor nije postignut. 

Naime, za produljenje ili zabranu je bila potrebna takozvana "kvalificirana većina" od 15 zemalja koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva bloka. 

Kako je glasala Hrvatska? 

Iako je za produljenje bilo 18 država članica (Danska, Estonija, Finska, Grčka, Italija, Irska, Latvija, Litva, Poljska, Portugal, Rumunjska, Švedska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Češka, Mađarska, Cipar), one čine 55,03 posto stanovništva EU, navodi Agrarheute.

Protiv ovakve odluke su glasale Hrvatska, Luksemburg i Austrija (zajedno čine tek 3,01 posto posto stanovnika EU) dok su suzdržane bile Belgija, Bugarska, Francuska, Njemačka, Nizozemska i Malta (41,96 posto EU stanovništva). Ovdje bi pozicija Francuske mogla biti odlučujuća za odobrenje o čemu će se u Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu u Bruxellesu ponovo glasati u prvoj polovici studenog. 

Odobrenje ističe 15. prosinca

Kako piše Reuters, odluku je potrebno donijeti do 14. prosinca, budući da odobrenje za glifosat istječe 15. prosinca. Prethodni put kada je licenca za ovu aktivnu tvar koja je sastojak mnogih herbicida dobila zeleno svjetlo, produljena je za pet godina, nakon što zemlje EU-a dva puta nisu podržale desetogodišnje razdoblje.

Ova je aktivna tvar u središtu kontroverzi otkako je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije 2015. zaključila da je vjerojatno kancerogen za ljude. Tada je kemijski div Bayer objavio da su desetljeća istraživanja pokazala da je siguran za ljudsku upotrebu.

U lipnju ove godine Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svojoj stručnoj reviziji procjene rizika nije identificirala kritična područja kada je riječ o glifosatu te je zaključila kako nema razloga za zabrinutost o riziku za ljude, životinje i okoliš.


Tagovi

Produljenje Glifosat Odobrenje za glifosat Kvalificirana većina Hrvatska Glasanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.