Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačke organizacije
  • 25.02.2015. 18:15

Jednostavnija registracija proizvođačkih grupa

Stopa organiziranosti i dalje je niska i proizvođačke su organizacije malene, kako po broju članova, tako i po ukupnoj vrijednosti tržišne proizvodnje i samo je ograničeni broj proizvođača voća i povrća član organizacije proizvođača, pa može imati koristi koje pruža režim EU.

Foto: Agrofructus
  • 764
  • 116
  • 0

Na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta o provedbi odredaba o proizvođačkim organizacijama, operativnim fondovima i operativnim programima u sektoru voća i povrća od reforme iz 2007. godine, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir upozorila je da je nužno pojednostavniti europske i nacionalne procedure za registraciju proizvođačkih organizacija te smanjiti administrativni teret koji im se nameće. Za to se, u svom izvješću Odboru, založio i izvjestitelj Nuno Melo, europarlamentarac iz Portugala.

Organiziranost proizvođača na niskoj razini

"Važno je povećati sveukupnu razinu potpore proizvođačkim organizacijama i dati veće poticaje za osnivanje proizvođačkih organizacija, jer smisao udruživanja organizacija jest veća konkurentnost i veća zarada poljoprivrednika, a realizacija tog cilja za sada izostaje", kazala je Petir.

Iako se razina organiziranosti povećala na 47 % u 2012. godini, u odnosu na 2004. godinu kada je iznosila svega 31 %, postoje velike razlike između država članica po pitanu organiziranosti, što se može pripisati i različitim polaznim točkama u poticaju za uspostavljanje proizvođačkih organizacija.

Stopa organiziranosti i dalje je niska i proizvođačke su organizacije malene, kako po broju članova proizvođača, tako i po ukupnoj vrijednosti tržišne proizvodnje i samo je ograničeni broj proizvođača voća i povrća član organizacije proizvođača. Stoga je većina proizvođača isključena iz izravnih koristi koje pruža režim EU-a za sektor voća i povrća.

Poljoprivrednici EU odustaju od proizvodnje?

Ukupne poljoprivredne površine Europske unije zasađena voćem i povrćem u razdoblju od 2003. do 2010. godine smanjene su za 6 %, što pokazuje da su poljoprivrednici, ili prešli na druge kulture ili odustali od proizvodnje. Zadnjih godina opada i obujam proizvodnje voća i povrća te potrošnja svježeg voća i povrća po glavi stanovnika, što ukazuje na trend konzumiranja prerađene hrane. Uvoz voća i povrća raste, dok su domaći proizvođači izloženi nelojalnoj konkurenciji i nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Marijana Petir je rekla da je u Hrvatskoj registrirana proizvođačka organizacija za mlijeko, te krajem 2014. godine prva proizvođačka organizacija za voće, no kako je istaknula, dnevno je zovu poljoprivrednici i udruge koji bi se željeli udružiti u proizvođačke organizacije, ali je procedura dugotrajna i prezahtjevna, a Ministarstvo poljoprivrede ne pruža im gotovo nikakvu podršku i ne pojednostavljuje pravilnik za njihovu registraciju, što poljoprivrednici opetovano traže.

Predstavnik Europske komisije složio se je da je nužno pojednostaviti procedure i da će povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan uskoro Odboru dostaviti svoj prijedlog o tome što se u sklopu Komisije planira poduzeti.

Foto: Agrofructus


Tagovi

Europski parlament Proizvođačke organizacije Marijana Petir Nacionalne procedure Registracija proizvođačkih organizacija Administrativni teret Nuno Melo Portugal Veći poticaji Voće i povrće Prerađena hrana Nelojalna konkurencija Nepoštena trgo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]