Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski otočni proizvod
  • 30.04.2014. 11:00

Javni poziv za dodjelu oznake "Hrvatski otočni proizvod"

Javni natječaj za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod otvoren je do 27. svibnja 2014. godine

  • 208
  • 11
  • 0

S namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda početkom 2007. godine pokrenut je projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom "Hrvatski otočni proizvod".

Temeljni cilj projekta je stvaranje otočnih proizvoda natprosječne kvalitete, koji će kao takvi biti prepoznati u Hrvatskoj i izvan nje. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije, čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.

Dosada je oznaku Hrvatski otočni proizvod dobilo 145 otočnih proizvođača (od kojih je 11 ekoproizvođača i 15 proizvođača s oznakom zamljopisnog podrijetla) za 409 proizvoda i proizvodnih linija s 19 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter) i poluotoka Pelješca. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

Javni poziv za dodjelu oznake "Hrvatski otočni proizvod" 2014.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, sredinom mjeseca ožujka, objavilo je javni poziv za dodjelu oznake "Hrvatski otočni proizvod" (HOP) za 2014. godinu, a zahtjevi s propisanom dokumentacijom mogu se podnijeti do 27. svibnja 2014. godine.

Oznaka Hrvatski otočni proizvod može se dodijeliti tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači, pravne i fizičke osobe koje imaju sjedište na otocima i svoju djelatnost obavljaju na otocima. Također, moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti, zaštiti zdravlja, zaštiti okoliša i zaštiti potrošača te svojim ukupnim karakteristikama (sastav, dizajn, ekološki kriteriji i dr.) udovoljiti izraženim ili pretpostavljenim potrebama potrošača, kao i zahtjevima utvrđenim u normama ili specifikacijama kojima se osigurava razina kvalitete.

Europska unija pridaje veliki značaj proizvodnji tradicionalnih proizvoda, a na području hrvatskih otoka postoji veliki broj autohtonih, visokokvalitetnih proizvoda koji mogu postati značajan izvozni brand. Projekt će se nadograđivati sukladno zahtjevima EU, kako bi mogao konkurirati sličnim proizvodima na inozemnom tržištu.

Uvjeti dodjele oznake

Otočni proizvođač dostavlja zahtjev (zahtjev možete pronaći ispod teksta, u PDF obliku) za dodjelu prava uporabe oznake "Hrvatski otočni proizvod" Upravi za regionalni razvoj, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ministar mora, prometa i infrastrukture na prijedlog Savjeta projekta vizualnog označavanja proizvoda oznakom HOP donosi odluke o dodjeli i oduzimanju prava uporabe oznake i zaključuje Ugovor o uporabi oznake s otočnim proizvođačem koji je oslobođen plaćanja troškova uporabe oznake.

Oznaka je registrirana u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig. Oznaku "Hrvatski otočni proizvod", na rok od jedne godine, mogu dobiti proizvodi sa oznakom Ekološki proizvod, a na rok od 3 godine, sa jednom od slijedećih oznaka:

  • Izvorno hrvatsko
  • Hrvatska kvaliteta
  • Oznaka tradicionalnog ugleda
  • Oznaka izvornosti
  • Oznaka zemljopisnog podrijetla
  • Oznaka izvornosti za ostale proizvode
  • Oznaka zemljopisnog podrijetla za ostale proizvode, ali i proizvodi koji nemaju jednu od navedenih oznaka, a koji su nastali kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije.

Ministarstvo financijski pomaže nastup nositelja oznake na sajmovima

Ministarstvo financijski pomaže nastup dobitnika oznake na domaćim (Bundek, Uskršnji i Božićni sajam na Trgu bana Jelačića) i inozemnim sajmovima (Ekoetno Zagreb, BioFach Nürnberg i Culinaria Beograd).

Ovaj projekt ima višestruke učinke, od kojih su najvažnijih gospodarski i demografski, budući da otočni proizvođači, kroz samozapošljavanje, stvaraju proizvode natprosječne kvalitete stvarajući tako sebi i svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. Potrošači, s druge strane, susreću se s novim proizvodima u čiju se izvrsnost mogu vrlo lako uvjeriti.


Dokumenti


Tagovi

Hrvatski otočki proizvod Javni poziv MRRF Otočna tradicija Maslinovo ulje Vino Rakija Liker Sir Riba


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs