Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 21.09.2008.

Jambove mandarine ipak neće na Markov trg

POSTIGNUT DOGOVOR OKO OTKUPNIH CIJENA MANDARINKI

  • 693
  • 34
  • 0

Unatoč ovogodišnjem rekordnom urodu mandarinka od čak 50.000 tona, dio ih, kako je obećavao metkovski gradonačelnik i saborski zastupnik Stipe Gabrić Jambo, ipak neće završiti na Markovu trgu u Zagrebu.

Proizvođači mandarinka i otkupljivači postigli su, naime, dogovor o zajamčenoj otkupnoj cijeni i količini roda 2008., priopćili su iz resornog Ministarstva poljoprivrede. Kroz mrežu otkupljivača u dolini Neretve očekuje se otkup 40.000 tona, od čega će oko 20.000 tona mandarinka završiti u izvozu.

Zajamčena cijena

Zajamčena otkupna cijena je 2,40 kuna za kilogram, u čemu će Vlada sudjelovati s potporom od 50 lipa za kilogram - s ukupno 20 milijuna kuna kako bi se osiguralo da se većina mandarinka plasira kroz legalne tržišne tokove, doznajemo od Krešimira Kuterovca, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Oko 20 milijuna kuna, smatra on, bit će dovoljno da se vrati ono što će država izgubiti kroz prodaju “na crno”. Očekuje se, naime, da će oko 10.000 tona mandarinka završiti u “slobodnoj” prodaji. No kako je otkupna cijena mandarinke ove godine povećana sa 2,20 na 2,40 kuna za kilogram, na takav će se način ipak prodati manje mandarinka nego prijašnjih godina.

A ni Jambo, stranački partner ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, pred Vladom, kako je najavljivao, neće istresati dva puna kamiona mandarinka ako se ne udovolji poljoprivrednicima s Neretve.

- Nisam siguran ni da ih Jambo toliko ima u Metkoviću - smije se K. Kuterovac. U Ministarstvu poljoprivrede navode kako je početak otkupa mandarinka, jedinog voća kojega imamo dovoljno za hrvatske potrebe i za izvoz, 1. listopada.

Lani je otkupljeno 28.000 tona mandarinka uz zajamčenu cijenu od 2,20 kuna po kilogramu, dok bi ovogodišnje povećanje cijena za 20 lipa trebalo pokriti troškove proizvodnje, da proizvođači ne budu na gubitku, a istodobno će cijenu mandarinka održati na razini prihvatljivoj domaćim potrošačima.

Konzum izvozi u EU

Konzum, najveće otkupljivačko poduzeće u dolini Neretve, ove će jeseni otkupiti oko 25.000 tona mandarinka, koje će plasirati u svojim maloprodajnim lancima te izvesti u EU, dok ostalih 10-ak poduzeća zajedno ne može otkupiti toliku količinu.

Stoga se Udruzi “Mandarina” u idućim godinama nadaju i nekim novim tvrtkama otkupljivača kako trud voćara ne bi bio uzaludan. Već za dvije godine u dolini Neretve očekuje se urod i od 70.000 tona toga voća.


Izvori

Večernji list