Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Morske ptice
  • 11.08.2020. 07:30

Izmet morskih ptica vrijedi milijune dolara?

Izmet morskih ptica je proizvod koji dobivamo bez ikakvih troškova. Samo trebamo otići na obalu ili neki otok, pokupiti ga i prodati po tržišnoj cijeni kao gnojivo, tvrdi Marcus V. Cianciaruso, profesor ekologije na Sveučilištu Goias u Brazilu.

Foto: Jumpstory
  • 829
  • 95
  • 0

Izmet morskih ptica, poput galebova, pelikana i pingvina, može godišnje vrijediti gotovo pola milijarde dolara, pokazuje novo istraživanje. Razlog tome je što se može koristiti kao komercijalno gnojivo i od vitalnog je značaja za doprinos hranjivim tvarima u morskim ekosustavima, prenosi CNN.

Vrijedno organsko gnojivo

Kako bi povisili razinu svijesti o važnosti morskih ptica i očuvanju njihovih staništa, znanstvenici su pokušali putem procjene vrijednosti ptičjeg otpada kvantificirati njihov doprinos i ilustrirati koji nas troškovi očekuju ako se smanji populacija, a izgleda da se ne radi o malom iznosu.

Naime, vrijednost izmeta ovih ptica procjenjuje se na više od 473 milijuna dolara godišnje, a možda i više. "Izmet morskih ptica je proizvod koji dobivamo bez ikakvih troškova. Samo trebamo otići na obalu ili neki otok, pokupiti ga i prodati po tržišnoj cijeni kao gnojivo", tvrdi Marcus V. Cianciaruso, profesor ekologije na Sveučilištu Goias u Brazilu.

Izmet utječe na veći broj riba i njihovu veličinu?

Iako samo nekoliko vrsta morskih ptica proizvodi izmet koji se može komercijalizirati u Peruu, Čileu i drugim zemljama, otpad drugih ptica donosi vitalne hranjive tvari u morskim ekosustavima, što je pak važno za obalno gospodarstvo.

"Morske ptice kroz fekalije oslobađaju visoke koncentracije dušika i fosfora, uzrokujući važne promjene u okolišu morskih ekosustava", navodi se u studiji.

Njegujte rajčicu kokošjim i gnojivima koje imate na gospodarstvu

Primjerice, u ekosustavima koraljnih grebena hranjive tvari iz izmeta morskih ptica utječu na veći broj riba, ali i na njihovu veličinu, što je važno za ribarstvo.

Istraživači su procijenili godišnju vrijednost dušika i fosfora koje izbacuju morske ptice, odnosno koliko bi koštalo da se koristan sastav njihova izmeta zamijeni umjetnim hranjivim tvarima. Ispostavilo se da je umjetno gnojivo mnogo skuplja varijanta od ulaganja u zaštitu ptica i njihova staništa.

Procjena vrijednosti od milijardu dolara

"Napravili smo vrlo konzervativnu procjenu da 10% riba koraljnih grebena ovisi o hranjivim tvarima morskih ptica", rekao je Plazas-Jimenez, doktorand na Sveučilištu Goias, koji je radio na ovom istraživanju.

"Prema podacima Ujedinjenih naroda i australske vlade, godišnji gospodarski prinosi komercijalnog ribolova na koraljnim grebenima prelaze 6 milijardi dolara. Dakle, 10% ove vrijednosti iznosi oko 600 milijuna dolara godišnje. Ako se uz to ubroji komercijalna od gotovo 474 milijuna dolara, ukupna vrijednost morskih ptica povećava se na milijardu dolara“, dodao je. Dakle, u tom smislu očuvanje morskih ptica uopće ne zvuči poput neisplative investicije.

Ipak, populacijama morskih ptica prijete klimatske promjene, invazivne vrste, preveliki izlov riba, a često i slučajno stradaju kao nusprodukt komercijalnog ribolova. Stoga je važna njihova zaštita, a vrijednost doprinosa tih životinja u morskim ekosustavima povećala bi se još više kada bi se sve njihove ostale funkcije u našem ekosustavu kvantificirale.


Tagovi

Morske ptice Znanstveno istraživanje Galebovi Pingvini Pelikani Dušik Fosfor Organsko gnojivo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]