Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 07.10.2014. 13:30

Izazovi hrvatske poljoprivrede

Kako bi se unaprijedila poljoprivreda u Hrvatskoj pokrenut je niz okruglih stolova pod nazivom "Pravilnom agrotehnikom do visokih prinosa pšenice dobre kakvoće"

  • 261
  • 14
  • 0

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Savjetodavne službe, prošlog je tjedna u Ministarstvu poljoprivrede, održan prvi u nizu okruglih stolova pod nazivom "Pravilnom agrotehnikom do visokih prinosa pšenice dobre kakvoće". Serijal okruglih stolova pokrenut je s ciljem unapređenja poljoprivredne prozvodnje u Hrvatskoj.

Stručnjaci Agronomskog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede, Savjetodavne službe, predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednih poduzeća, HPK, te drugi, kroz rasprave i prezentacije, analizirat će postojeće stanje, uvjete proizvodnje u promijenjenim agrometeorološkim uvjetima, te dogovoriti najbolje prakse i preporuke koje će preko Savjetodavne službe biti prenesene do primarnih poljoprivrednih proizvođača.

Rezultati proizvodnje žitarica u prvom planu

Prvi okrugli stol donio je raspravu o rezultatima proizvodnje žitarica, a posebna je pažnja posvećena proizvodnji pšenice u 2014. godini te preporukama za predstojeću jesensku sjetvu. Dodatno je bilo riječi i o obilježjima proizvodnje pšenice 2013./14. te preporukama za sjetvu 2014., obilježjima vegetacije sezone 2013./14. te posljedicama prekomjernih oborina na žitarice, a govorilo se i o uputama za sjetvu ozime pšenice - otkupa uroda sukladno kodeksu kakvoće.

Proizvođači žitarica ove su se godine suočili sa velikim izazovima. Loša vegetacijska godina donijela je niz problema u proizvodnji pa su se ratari susretali sa velikim količinama oborina, lošim klimatskim uvjetima, pojavom brojnih bolesti zrna i slično, što je uzrokovalo slabije prinose i lošiju kvalitetu pšenice. Stoga je važno ovogodišnjoj jesenskoj sjetvi pristupiti na stručniji način, pri čemu je sjetva kvalitetnog i deklariranog sjemena jedna od garancija uspješne proizvodnje.

Prilikom planiranja sjetve pšenice i izbora sorata treba znati da će otkup uroda pšenice 2015. godine otkupljivači obavljati sukladno kakvoći koju propisuje Kodeks otkupa žitarica i uljarica, a poznavanje karakteristika sorata i provođenje preporučenih agrotehničkih mjera utjecat će na kvalitetu uroda, a time i na cijene proizvedene pšenice, zaključeno je na današnjem okruglom stolu. Optimalan rok sjetve u našim agroekološkim uvjetima za većinu sorata pšenice je 15.-25. listopada.

Stalna edukacija i unapređenje proizvodnje nužni za razvoj

Stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta, Savjetodavne službe kao i samih proizvođača složili su se kako je edukacija proizvođača nužna jer su se okolnosti, kako vremenske tako i tržišne, promijenile, zbog čega je potrebno vršiti stalnu edukaciju i unaprjeđenje proizvodnje. Rezultati prve stručne rasprave te konkretni zaključci i preporuke proizvođačima kako u novu sjetvu ući sa najboljim praksama sa ciljem povećanja prinosa i kvalitete uroda pšenice i drugih žitarica, bit će objavljeni preko Savjetodavne službe te distribuirani krajnjim korisnicima proizvođačima. Ove bi preporuke u konačnici trebali samim poljoprivrednim proizvođačima pomoći da ostvaruju veći prinos, a time i prihode.


Tagovi

Okrugli stol Poljoprivreda Proizvodnja Žitarice Sjetva Rok sjetve Kodeks otkupa Deklarirano sjeme