Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć poplavljenim područjima
  • 28.05.2014. 12:00

Hrvatski stočari zajedno i u poplavama

Svi su svjesni činjenice da je županjska Posavina tradicionalno stočarski kraj i postoji bojazan da se, bez stoke, osiromašeni proizvođači više neće niti vraćati jer – izgubili su sve!

Foto: depositphotos.com
  • 533
  • 67
  • 0

Nezapamćena katastrofa koja je pogodila područje županjske Posavine ujedinila je domaće stočare u akcijama za pomoć i spašavanje stočnog blaga. Ovakva se katastrofa nije dogodila niti za vrijeme Domovinskog rata, a sve počinjati - za neke i po drugi puta - iz početka, u ovome trenutku djeluje nezamislivo. Svi su svjesni činjenice da je županjska Posavina tradicionalno stočarski kraj i postoji bojazan da se, bez stoke, osiromašeni proizvođači više neće niti vraćati jer - izgubili su sve.

Kako bi pomogli svojim kolegama u najtežim trenutcima, stočari iz različitih područja Republike Hrvatske, ponudili su svoju pomoć u vidu stočne hrane i smještaja za nastradale životinje. Osobitu su požrtvovnost iskazali stočari s područja Đakovštine, kako navodi Glas Slavonije. "Spreman sam donirati 200 bala sijena i 100 bala slame, a mogu primiti i 500 grla stoke", rekao je jedan od stočara, Josip Barteljević, iz Selaca Đakovačkih. Smještaj za stoku nudi i Mislav Primorac te dodaje da se u akcije pomaganja stočarima s područja županjske Posavine trebaju uključiti i veliki sustavi. Primjer su dali i proizvođači udruženi u čađavačku Stočarsko - ratarsku udrugu, koji su u pola sata uspjeli prikupiti stočne hrane dovoljne da se napuni deset kamiona, a prve su donacije već otpremljene u Otok. I sam je načelnik Općine Čađavica pozvao na uključenje u akcije pomoći nastradalim područjima, kako donacijama stočne hrane, tako i prikupljanjem robe, hrane i odjeće.

Svoju bojazan na koji će se način odraziti ova elementarna nepogoda iskazao je i Martin Domaćinović, dopredsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) te naveo da je domaće stočarstvo već godinama u krizi, a ova bi nezapamćena poplava mogla biti završni udarac.

Trenutno su sve relevantne institucije uključene u osiguranje pomoći pogođenim područjima. Mijo Fury iz Stožera za zaštitu i spašavanje, nadležan za veterinu, naveo je da utvrđivanje stvarnog stanja oštećenog stočnog fonda otežava činjenica da su mnogi sami evakuirali stoku. Za ona grla koja su spašena u akcijama, a takvih je 7.500 grla, nema bojazni da se neće znati pravi vlasnik, budući da je najveći dio stoke markiran. Fury je još jednom naglasio da se donacije u stočnoj hrani prijavljuju u Vinkovcima u odjelu Savjetodavne službe te na broj 032 344 038.

Sedam šlepera sijena i stočne hrane iz Gorskog kotara stiglo u Slavoniju

Ovih dana, i goranski stočari aktivirali su se kako bi pomogli svojim kolegama iz Slavonije. Iz Gorskog kotara prema raznim odredištima u Slavoniji krenulo je sedam velikih šlepera sijena i stočne hrane. Ova pomoć goranskih stočara namijenjena je farmerima iz Vukovarsko-srijemske županije, točnije poljoprivrednim gospodarstvima u Beketincima, Berku, Šarengradu, a u njoj su sudjelovali sa po šleperom sijena OPG Francišković iz Begova Razdolja, obitelji Jakovac i Polić iz Mrkopolja, Poljoprivreni obrt Kružić (Sunger), OPG Kružić (Kupjak) i s pola šlepera OPG Tomić Josip te OPG Tomić Emil (Mrkopalj), Edo Jakovac, Vladimir Crnić, Blaž Crnković (Mrkopalj) i Pero Štimac (Sunger). U akciju su se uključili i prijevoznici s goranskog područja pa je tako tih sedam šlepera prema Slavoniji upućeno zahvaljujući vozilima i vozačima prijevoznika Anđelka Abramovića i Mirka Abramovića (Ravna Gora), Zorana Čebuhara (Vrata), Damira Likera (Ravna Gora), Željka Miloša (Brestova Draga), Ivice Dovođe (Fužine) i Obrta za prijevoz Katalinić iz Gerova.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Mijo Fury Mislav Primorac Josip Barteljević Stočarsko-ratarska udruga SUHUH Stožer za zaštitu i spašavanje Županjska Posavina Spašavanje stočnog blaga Đakovština Poplave Stočni fond Gorski kotar Šleperi sa sijenom Stočna hrana


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.