• Pomoć poplavljenim područjima
  • 28.05.2014. 12:00

Hrvatski stočari zajedno i u poplavama

Svi su svjesni činjenice da je županjska Posavina tradicionalno stočarski kraj i postoji bojazan da se, bez stoke, osiromašeni proizvođači više neće niti vraćati jer – izgubili su sve!

Foto: depositphotos.com
  • 490
  • 67
  • 0

Nezapamćena katastrofa koja je pogodila područje županjske Posavine ujedinila je domaće stočare u akcijama za pomoć i spašavanje stočnog blaga. Ovakva se katastrofa nije dogodila niti za vrijeme Domovinskog rata, a sve počinjati - za neke i po drugi puta - iz početka, u ovome trenutku djeluje nezamislivo. Svi su svjesni činjenice da je županjska Posavina tradicionalno stočarski kraj i postoji bojazan da se, bez stoke, osiromašeni proizvođači više neće niti vraćati jer - izgubili su sve.

Kako bi pomogli svojim kolegama u najtežim trenutcima, stočari iz različitih područja Republike Hrvatske, ponudili su svoju pomoć u vidu stočne hrane i smještaja za nastradale životinje. Osobitu su požrtvovnost iskazali stočari s područja Đakovštine, kako navodi Glas Slavonije. "Spreman sam donirati 200 bala sijena i 100 bala slame, a mogu primiti i 500 grla stoke", rekao je jedan od stočara, Josip Barteljević, iz Selaca Đakovačkih. Smještaj za stoku nudi i Mislav Primorac te dodaje da se u akcije pomaganja stočarima s područja županjske Posavine trebaju uključiti i veliki sustavi. Primjer su dali i proizvođači udruženi u čađavačku Stočarsko - ratarsku udrugu, koji su u pola sata uspjeli prikupiti stočne hrane dovoljne da se napuni deset kamiona, a prve su donacije već otpremljene u Otok. I sam je načelnik Općine Čađavica pozvao na uključenje u akcije pomoći nastradalim područjima, kako donacijama stočne hrane, tako i prikupljanjem robe, hrane i odjeće.

Svoju bojazan na koji će se način odraziti ova elementarna nepogoda iskazao je i Martin Domaćinović, dopredsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) te naveo da je domaće stočarstvo već godinama u krizi, a ova bi nezapamćena poplava mogla biti završni udarac.

Trenutno su sve relevantne institucije uključene u osiguranje pomoći pogođenim područjima. Mijo Fury iz Stožera za zaštitu i spašavanje, nadležan za veterinu, naveo je da utvrđivanje stvarnog stanja oštećenog stočnog fonda otežava činjenica da su mnogi sami evakuirali stoku. Za ona grla koja su spašena u akcijama, a takvih je 7.500 grla, nema bojazni da se neće znati pravi vlasnik, budući da je najveći dio stoke markiran. Fury je još jednom naglasio da se donacije u stočnoj hrani prijavljuju u Vinkovcima u odjelu Savjetodavne službe te na broj 032 344 038.

Sedam šlepera sijena i stočne hrane iz Gorskog kotara stiglo u Slavoniju

Ovih dana, i goranski stočari aktivirali su se kako bi pomogli svojim kolegama iz Slavonije. Iz Gorskog kotara prema raznim odredištima u Slavoniji krenulo je sedam velikih šlepera sijena i stočne hrane. Ova pomoć goranskih stočara namijenjena je farmerima iz Vukovarsko-srijemske županije, točnije poljoprivrednim gospodarstvima u Beketincima, Berku, Šarengradu, a u njoj su sudjelovali sa po šleperom sijena OPG Francišković iz Begova Razdolja, obitelji Jakovac i Polić iz Mrkopolja, Poljoprivreni obrt Kružić (Sunger), OPG Kružić (Kupjak) i s pola šlepera OPG Tomić Josip te OPG Tomić Emil (Mrkopalj), Edo Jakovac, Vladimir Crnić, Blaž Crnković (Mrkopalj) i Pero Štimac (Sunger). U akciju su se uključili i prijevoznici s goranskog područja pa je tako tih sedam šlepera prema Slavoniji upućeno zahvaljujući vozilima i vozačima prijevoznika Anđelka Abramovića i Mirka Abramovića (Ravna Gora), Zorana Čebuhara (Vrata), Damira Likera (Ravna Gora), Željka Miloša (Brestova Draga), Ivice Dovođe (Fužine) i Obrta za prijevoz Katalinić iz Gerova.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Mijo Fury Mislav Primorac Josip Barteljević Stočarsko-ratarska udruga SUHUH Stožer za zaštitu i spašavanje Županjska Posavina Spašavanje stočnog blaga Đakovština Poplave Stočni fond Gorski kotar Šleperi sa sijenom Stočna hrana


Autorica

Marina Bošnjak

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gotovo na početku tzv. ‘Majstorske ceste’ koja preko Velebita spaja Liku s morem nalaze se i ostaci... Pročitaj cijelu bilješku »