Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja energije
  • 03.10.2022. 18:00

Hrvatska u vrhu zemalja s oštrim rastom potrošnje energije u poljoprivredi i šumarstvu u 2020.

Na razini Europske unije u 2020. je smanjena ukupna potrošnja energije, ali je u agrarnom i sektoru šumarstva bila veća

Foto: Maja Celing Celić
  • 134
  • 25
  • 0

Europska unija je imala cilj smanjenja potrošnje energije još prije energetske krize. Pojava pandemije Covid-19 je mnogima promijenila radne navike. Ljudi su ostajali duže zatvoreni u kućama, pogođen je bio zračni promet, ali ne i ostali sektori, poput poljoprivrede i šumarstva.

Prema podacima Europskog statističkog ureda Eurostat, o ukupnoj potrošnji energije u EU, 2020. godine je potrošnja bila manja za šest posto nego 2019. godine.

Ipak, blagi porast potrošnje energije od jedan posto uočen je u poljoprivredi i šumarstvu. Treba napomenuti da na ovaj sektor inače otpada tri posto ukupno potrošene energije u 2020.

Uz izuzetak Švedske, koja je imala rast od jedan posto, sve ostale države članice su zabilježile pad potrošnje. Najveće smanjenje je imao Luksemburg (-14%), zatim slijede Španjolska (-11%) i Italija s (-9 %). Najmanje smanjenje zabilježila je Rumunjska sa stopom od jedan posto, dok Mađarska i Bugarska imaju stope smanjenja od dva posto.

Povećana potrošnja energije za poljoprivredu i  šumarstvo

Poljoprivreda i šumarstvo troše više energije

Kada je riječ o poljoprivredi i šumarstvu, ova dva sektora su između 2019. i 2020. godine zabilježili oštar rast stope potrošnje. Najveći je ostvarila Malta s 10 posto, a slijede je Portugal (+8%) i Hrvatska (+6%).

Pad potrošnje u ovim sektorima zabilježen je u Belgiji (-11 %), Švedskoj (-6%) i Rumunjskoj (-5%).

Najveći udio ukupne potrošnje energije u 2020. bio je u Nizozemskoj od devet posto, a slijede Poljska i Latvija, obje s po šest posto. Podatak za Nizozemsku treba staviti u kontekst stakleničke proizvodnje koja je imala najveći utjecaj na potrošnju.  

Najmanji udio u ukupnoj potrošnji imale su tri zemlje s udjelom od po jedan posto, a to su Luksemburg, Slovačka i Malta.


Tagovi

Eurostat Energija Potrošnja energije Poljoprivreda Šumarstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.