Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 18.12.2014. 07:20

Hrvatska ozbiljno kasni s Programom ruralnog razvoja

Ovaj program je prvi dokument putem kojega Hrvatska može značajno popraviti situaciju u svom ruralnom prostoru.

Foto: ec.europa
  • 791
  • 126
  • 0

Na sastanku članova Obora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke (EPP) i povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana, povjerenik je izvijestio da "tri zemlje ozbiljno kasne s Programom ruralnog razvoja, a među njima je i Hrvatska".

Izgubit ćemo 330 mlijuna eura?

Hrvatska zastupnica Marijana Petir rekla je da je to ozbiljan problem za hrvatske poljoprivrednike koji bi, ako Program ne bude usvojen, mogli ostati bez 330 milijuna EUR u 2015. godini. Rekla je da je upravo dramatično stanje s hrvatskim Programom ruralnog razvoja bio razlog za njeno pitanje na prošloj sjednici Odbora kada je povjerenika upitala koje mehanizme planira upotrijebiti da natjera ministre poljoprivrede u državama članicama da ozbiljno shvate svoj posao i da poslove odrade na vrijeme.

Rekla je i to kako je ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomir Jakovina izvijestio o svom sastanku s njime te je kako prenose mediji, rekao da su njih dvojica razgovarali o primjedbama koje je Komisija dala na hrvatski Program ruralnog razvoja. Jakovina je naglasio kako su uspješno riješili 2/3 primjedbi, pri čemu je Komisija pohvalila Hrvatsku.

Popraviti ili uništiti ruralni prostor?

Petir je upitala Hogana je li doista s ministrom Jakovinom prošao svih 377 primjedbi i izrazio zadovoljstvo s takvim Programom te znači li to da se uskoro može očekivati usvajanje hrvatskog Programa ruralnog razvoja. Povjerenik Hogan odgovorio je da je uvjerava da nije s ministrom Jakovinom prolazio kroz primjedbe u Programu jer to nije njegov posao, već je to posao ministra i država članica.

Dijeleći njenu zabrinutost za hrvatske poljoprivrednike ako se Program ruralnog razvoja ne usvoji, Hogan je rekao da države članice moraju same dovršiti posao, a Europska komisija je spremna pomoći. "Ovaj program je prvi dokument putem kojega Hrvatska može značajno popraviti situaciju u svom ruralnom prostoru," rekao je Hogan.

Kako olakšati teško breme sela?

Iz priopćenja objavljenog na stranicama Ministarstva poljoprivrede i onog što je ministar Jakovina rekao medijima, može se steći upravo suprotan dojam; da je Program ruralnog razvoja dobar, da je većina otvorenih pitanja riješena te da nezaustavljivo kročimo prema njegovu odobrenju i izvršenju. Nažalost, situacija je upravo suprotna. Hrvatska kasni, osigurani novac se ne koristi, a selo propada.

U ovoj teškoj godini za cijelo hrvatsko gospodarstvo posebno je pogođena poljoprivreda. Na opće nedaće nadovezali su se učinci uzastopnih teških suša i poplava, izloženost naglom porastu strane konkurencije nakon pristupanja Europskoj uniji te velike promjene svjetskih cijena poljoprivrednih proizvoda. Udruga Život je zato još početkom rujna predsjedniku Vlade podnijela niz prijedloga kojima bi se bar djelomice olakšalo teško breme sela. Premijer je prijedloge proslijedio ministrima poljoprivrede i financija predlažući da ih rasprave s predstavnicima Udruge, ali do sastanka nije došlo unatoč opetovanih upita tijekom protekla tri mjeseca.

Ranija isplata potpora

Najhitniji od njihovih prijedloga bio je da se veći dio potpora za tekuću godinu (koje se inače u načelu isplaćuju tek naredne godine) isplate prije, najkasnije do početka prosinca 2014. Niz velikih europskih zemalja pomogao je poljoprivrednicima upravo na taj način. Hrvatska je za veći dio takvih ranih isplata mogla koristiti sredstva Europske unije pa se za taj prijedlog posebice zainteresirala zastupnica u Europskom parlamentu gđa. Ruža Tomašić. Na postavljeno zastupničko pitanje Europskoj komisiji, gđa. Tomašić je dobila brz odgovor koji je potvrdio da postoje uvjeti za provedivost prijedloga, uz uobičajenu primjedbu da je provedba u nadležnosti vlasti zemlje članice.

Kad je europska zastupnica javno spočitnula Vladi neangažiranost u ovom za selo egzistencijalno kritičnom pitanju, Ministarstvo je, međutim, na nju nasrnulo priopćenjem u kome se njene teze kvalificiraju kao proizvoljne, neistinite, netočne i sračunate na obmanjivanje javnosti. "Na žalost, upravo priopćenje Ministarstva zadovoljava spomenute kvalifikacije jer tamo navedeni podatci o veličini i pravilima isplata potpora služe samo stvaranju magle oko onoga što je u ovoj stvari doista sporno. Ministarstvo tako npr. netočno tvrdi da je isplata EU sredstava za potpore vezana uz istodobnu isplatu hrvatskog dijela potpora iz proračuna, što nije točno", kažu iz Udruge OPGH Život.

Kuda ide Program ruralnog razvoja, u ovom trenutku ostaje nejasno. Europarlamentarci tvrde jedno, a Ministarstvo drugo. Pravu istinu, čini nam se, saznat će tek oni koji na selu ostanu dovoljno dugo.

Foto: ec.europa


Tagovi

Phil Hogan Program ruralnog razvoja Marijana Petir EPP Tihomir Jakovina Udruga Život Isplata potpora Ruža Tomašić Ministarstvo poljoprivrede Primjedbe


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."