Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinjski proizvodi
  • 13.05.2023. 15:00

Hrana životinjskog porijekla je nezamjenjiva, poručuje FAO - zato je važan sektor stočarstva

Istraživanja pokazuju da meso, jaja i mlijeko osiguravaju niz važnih makronutrijenata koje je teško dobiti iz biljne hrane u potrebnoj kvaliteti i količini, poručuje FAO.

Foto: Depositphoto/olga_simonova_ph
  • 343
  • 72
  • 0

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO pozvala je vlade širom svijeta da promoviraju prednosti konzumiranja životinjskih proizvoda. Izvješće je naslovljeno "Doprinos hrane dobivene od kopnenih životinja za poboljšanu prehranu i zdravstvene rezultate".

FAO je naznačila da su meso, jaja i mlijeko esencijalni izvori nutrijenata, posebno za najugroženije grupe društva te da se ne mogu lako dobiti iz biljne hrane. 

Posebno su neophodni u ključnim životnim fazama kao što su trudnoća i dojenje, djetinjstvo, adolescencija i starost.

Hrana životinjskog porijekla je nezamjenjiva

FAO izvješće naziva najsveobuhvatnijom analizom koristi i rizika konzumiranja hrane životinjskog porijekla, a baziran je na podacima i dokazima iz preko 500 znanstvenih članaka i oko 250 dokumenata.

Istraživanja pokazuju da meso, jaja i mlijeko osiguravaju niz važnih makronutrijenata poput proteina, masti i ugljikohidrata, kao i mikronutrijenata koje je teško dobiti iz biljne hrane u potrebnoj kvaliteti i količini. Ova hrana sadrži visokokvalitetne bjelančevine, nekoliko esencijalnih masnih kiselina, minerale (željezo, kalcij, cink, selen, vitamin b12) i brojne druge korisne spojeve.

Hrana biljnog ne može zamijeniti onu životinjskog porijekla (Foto: Depositphoto/olga_simonova_ph)

Djeca najugroženija

U izvješću se navodi da su najčešći nedostaci željeza i vitamina A, posebno kod djece i trudnica. Promatrano globalno, najviše su pogođena djeca predškolskog uzrasta. Od nedostatka željeza, vitamina A i cinka pati oko 372 milijuna djece i oko 1,2 milijarde žena u reproduktivnoj dobi. Najviše su ugrožena djeca od kojih tri četvrtine živi u južnoj i istočnoj Aziji, pacifičkom području i podsaharskoj Africi.

Ovakva hrana smanjuje mogućnost zaostajanja u razvoju i gubitka težine kod djece mlađe od pet godina, nisku porođajnu težinu, anemiju kod žena reproduktivne dobi, ali i pretilost zarazne bolesti kod odraslih. 

Bitan sektor stočarstva

FAO ističe da sektor stočarstva i dalje mora doprinositi rješavanju izazova, posebno u vezi s ekološkim pitanjima krčenja šuma, promjena u namjeni zemljišta, emisija stakleničkih plinova, neodrživog korištenja vode i zagađenja.

Drugi izazovi su upravljanje stadom, zdravlje životinja, a u nekim dijelovima svijeta važna su socijalna pitanja vezana za uzgoj stoke.

Upravljanje stadom jedan je od izazova (Foto: Depositphotos/pmilota)

Što s crvenim mesom?

Napominje se da konzumiranje prerađenog crvenog mesa može povećati šanse za kronične bolesti. Konzumacija neprerađenog u umjerenoj količini, do 71 g/dan se smatra sigurnim u odnosu na kronične bolesti. Dokazi koje povezuju s bolešću su neuvjerljivi u slučaju mlijeka i beznačajni u slučaju jaja i peradi, poručuju iz FAO.

Pozvane su vlade širom svijeta da ažuriraju nacionalne smjernice o prehrani kako bi uzeli u obzir, gdje je to prikladno, kako meso, jaja i mlijeko mogu doprinijeti specifičnim potrebama za nutrijentima tijekom života ljudi.


Tagovi

FAO FAO izvještaj Nutrijenti Hrana Konzumiranje hrne Mlijeko Jaja Meso


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]