Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 12.09.2013.

Hoće li nam Europa uzeti i kulen?

Dok ostatak svijeta na svojim proizvodima gradi imidž i prepoznatljivost, mi smo se izgubili po putu pa tako zapravo nemamo niti jedan proizvod sa zaštićenom oznakom podrijetla

Foto: RGBStock.com
  • 917
  • 174
  • 0

Kako je nedavno bilo riječi o uništavanju i zabrani, te promjeni naziva nekih hrvatskih proizvoda u EU, trebalo bi usmjeriti pozornost na one proizvode smo ipak uspjeli zaštititi. Ili, ipak nismo?

Premda se naša zemlja može pohvaliti velikim brojem svojih izvornih brendova, kao malo koja članica EU, treba imati na umu da smo prije ulaska u EU zaštitili samo 12 svojih autohtonih prehrambenih proizvoda. No, važno za naglasiti se je da ta vrsta zaštite odnosi samo na domaće, odnosno hrvatsko tržište.

Dug je put do zaštite proizvoda

U EU, svi proizvodi trebaju proći proces zaštite, gdje mogu dobiti oznake izvornosti i geografskog podrijetla te tradicionalnog ugleda. Dug je put do toga, a dosad su nas iz Europe dočekala samo neugodna iskustva. Postoji opasnost i od toga da nam se "otmu" proizvodi koje smatramo isključivo hrvatskima poput primjerice pršuta, kulena ili čvaraka.

"Hrvati nisu zaštitili gotovo niti jedan proizvod, a time gubimo dio identiteta", rekao je Milovan Šibl, čelnik "Jedino Hrvatska", za Dnevno.hr. Dodaje kako je gubitak identiteta manji problem od toga da gubimo suverenitet, dok naši, hrvatski saborski zastupnici ne zastupaju domaće interese, nego slijepo slijede Europu.

Problemi s oznakama geografskog podrijetla i izvornosti

Osim baranjskog kulena, zaštićenu oznaku geografskog podrijetla imaju samo virovitička paprika, tri vrste pršuta, meso zagorskog purana, poljički soparnik te lički krumpir. Oznaku izvornosti na razini Hrvatske posjeduju ogulinski kiseli kupus i varaždinsko zelje te maslinovo ulje s Cresa i istarski pršut. Zanimljivo je da Hrvatska ima 23 zaštićena alkoholna pića. Među njima se nalaze pića poput loze i travarice, ali i poznati dingač. No, zasad se nitko nije pobrinuo za zaštitu hrvatske gastronomske ponude i jela na koje su mnogi od nas ponosni, poput primjerice poznatih zagorskih štrukli, slavonskog čobanca ili gibanice.

Kako to rade druge zemlje?

Kako to obična biva, naša zemlja i u ovom slučaju zaostaje za svijetom. Slovenci su do sada zaštitili 16 proizvoda, a Francuzi i Španjolci imaju ih oko 200. Dok ostatak svijeta na svojim proizvodima gradi imidž i prepoznatljivost, mi smo se izgubili po putu pa tako zapravo nemamo niti jedan proizvod sa zaštićenom oznakom podrijetla. Procedura nije završena čak ni sa slavonskim kulenom, jer unatoč Europskoj direktivi, naši proizvođači ne žele odustati od toga da se kulen proizvodi isključivo od svinja proizvedenih u Slavoniji, a i ukusna kulenova seka baš kao i paški sir te dalmatinski pršut još uvijek čekaju svoj red.

Hrvatska je tako nespremno postala dijelom europske zajednice, koja polako, ali sigurno, ostaje bez naših proizvoda koji su mogli imati zvjezdani status. Tako bi naša djeca jednog dana mogla jesti mađarske kobasice i njemački paški sir. Preostaje nam samo da učimo našu djecu što Hrvatska ima, ili da pohrlimo u neki od trgovačkih lanaca i restorana s brzom hranom, pa da pored svoje itekako bogate gastronomske ponude uživamo u plastičnim hamburgerima koje ćemo zalijevati gaziranim pićima sumnjivog porijekla. Time su svi dobili ono što su htjeli, Europa još jedno stado ovaca za mužnju, a mi Europu da nas muze.

Foto: RGBStock.com


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Baranjski kulen Čvarci Lički krumpir Virovitička paprika Zagorski puran Varaždinsko zelje Poljički soparnik Ogulinski kiseli kupus Geografsko podrijetlo Oznaka izvornosti Milovan Šibl


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/