Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj proizvodnje
  • 19.02.2014. 12:20

Gradi se slavonski regionalni distributivni centar

Distributivni centar gradit će se u Slobodnoj zoni Osijek koja je u vlasništvu Osječko-baranjske županije, a okuplja najveći broj proizvođača voća i povrća i svojim kapacitetima zadovoljit će potrebe svih proizvođača iz Slavonije i Baranje

Foto: depositphotos.com, PicsFive
  • 837
  • 112
  • 0

San poljoprivrednih proizvođača, regionalni distributivni centar za voće i povrće, prijeko potreban za snažniji razvoj slavonsko-baranjske proizvodnje, blizu je ostvarenja. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić nedavno je potpisao Sporazum o tehničkoj suradnji koju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodjeljuje Županiji. To je novi korak u realizaciji ovog projekta, koji bi uskoro trebao osigurati desetke novih radnih mjesta te donijeti proizvođačima veću mogućnost plasmana proizvoda.

Vrijednost investicije, koja se planira najvećim dijelom financirati iz fondova EU, kreće se između 50 i 70 milijuna kuna. Regionalni distributivni centar za voće i povrće sadržavat će različite tehnologije hlađenja, počevši od ULO režima do komora za smrzavanje voća i povrća. To bi za posljedicu trebalo imati velik utjecaj na smanjenje uvoza. Cijela investicija trebala bi biti završena za najmanje dvije godine.

Kako bi se precizirao potrebni kapacitet, namjena i tehnologija distribucijskog centra, u tijeku su i ankete među proizvođačima voća i povrća. Prikupljanjem podataka o proizvodnji, potrebama i planovima velikih (Žito, Belje, Osatina, Matijević, Kanaan) i malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača, klastera, zadruga i udruga planira se doći do podataka kako povezati poljoprivrednu proizvodnju Slavonije.

Projekt regionalnog distributivnog centra za voće i povrće podržan je i u ostalim županijama istočne Hrvatske, a tehničku pomoć je već odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a financiranje potrebnih edukacija, opremanja, kao i projekta navodnjavanja bazira se na Programu ruralnog razvoja. Dodatno jamstvo da će se poljoprivrednici uspjeti pripremiti na ispunjavanje obrazaca i pripremu dokumentacije za korištenje sredstava iz fondova EU su i prezentacije Programa ruralnog razvoja po najvećim hrvatskim gradovima, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Županija.

Važno je naglasiti da Osječko-baranjska županija, izgradnjom sustava navodnjavanja planira podići proizvodnju hrane i energije. Zasad je tu 12 projekata sustava za navodnjavanje na 30.000 ha. Od 2015. godine u mjerama Programa ruralnog razvoja, lokalna samouprava moći će sufinancirati projekte navodnjavanja te bi tako OBŽ mogla postati investitor gradnje sustava za navodnjavanje u vrijednosti od čak milijardu kuna. Naime, za svaki sustav na raspolaganju će biti 15 milijuna eura ili 100 milijuna kuna po sustavu, navode mjerodavni.

Foto: depositphotos.com, PicsFive


Tagovi

Centar za distribuciju Plasman OBŽ Vladimir Šišljagić Projekti Zapošljavanje Investicije Gradnja Tehnologija hlađenja Program ruralnog razvoja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024