Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj GMO kultura
  • 03.07.2014. 08:30

GMO ulazi pod krinkom demokracije

Ukoliko država odbije uzgoj GMO-a, ostat će bez ikakve pravne zaštite Unije. U postupcima koji će protiv tih država vrlo vjerojatno pokrenuti, brojne kompanije, a sve u skladu s pravilima WTO-a, države će morati djelovati i boriti se same

Foto: depositphotos.com
  • 416
  • 176
  • 0

Europsko vijeće ministara zaštite okoliša na nedavno održanoj sjednici u Luxembourgu donijelo je odluku kojom se olakšavaju uvjeti primjene genetski modificiranih organizama u Europskoj uniji. Naime, usvojen je prijedlog Europske Komisije kojom je revidirana Shema autorizacije genetski modificiranih organizama. Njome je zemljama EU pružena veća sloboda prilikom odluke o uzgoju takvih organizama na svom prostoru.

Postupkom pod nazivom "renacionalizacija" autorizacije GMO-a, omogućava se državama članicama EU da donesu samostalnu odluku žele li na svom teritoriju dozvoliti uzgoj takvih organizama ili ne. No, čini se da je sve samo krinka pod kojom se na široka vrata dovode GMO proizvodi. Naime, ukoliko država ili regija odbije uzgoj GMO-a, ostat će bez ikakve pravne zaštite Unije. U postupcima koji će protiv tih država vrlo vjerojatno pokrenuti, brojne kompanije, a sve u skladu s pravilima WTO-a (Svjetske trgovinske organizacije), države će morati djelovati i boriti se same.

Utjecaj GMO-a na zdravlje još uvijek nepoznat

Dio europarlamentaraca, među kojima je i Davor Škrlec, oštro je digao glas protiv ovakve odluke te izrazio iznenađenje razvojem događaja. Mnogi se pitaju kako je bilo moguće usvojiti ovakav prijedlog, dok utjecaji genetski modificiranih organizama na okoliš i ljudsko zdravlje još uvijek nisu utvrđeni. Europska unija već godinama pokušava izraditi zakonski okvir kojim će se regulirati prisutnost ovakvih organizama, pri čemu je, kao dodatak Konvenciji o biološkoj raznolikosti, usvojen i Kartagena protokol. Sastavni je dio Kartagena protokola Načelo predostrožnosti prema genetski modificiranim organizmima, sve dok se ne utvrdi njihov konačan utjecaj na bioraznolikost, koje se u ovom slučaju očito namjerno izostavilo uzeti u obzir.

Stoga, postoji bojazan da će nova odluka o primjeni GMO-a narušiti visoke kriterije koje je Europa do sada imala prema takvim organizmima. Ionako velik utjecaj koji na globalnu poljoprivredu imaju multinacionalne kompanije, postat će ovime još intenzivniji. A odgovor na pitanje utjecaja GMO proizvoda na okoliš i zdravlje ljudi, očito ćemo utvrditi na vlastitoj koži.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

GMO Luxemburg Europska unija Europska komisija Shema autorizacije genetski modificiranih organizama Uzgoj Renacionalizacija Krinka Demokracija WTO Svjetska trgovinska organizacija Davor Škrlec Utjecaj na zdravlje Konvencija o biološkoj raznol


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs