Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva poljoprivreda
  • 21.07.2019. 15:00

Gdje ide poljoprivreda i kako proizvodnju hrane učiniti održivom?

Održiva proizvodnja hrane je pravac u kojem se trebamo kretati. Održivost prije svega. Kako voditi održivo poslovanje u poljoprivredi? Kako bih odgovorio na to pitanje, potražio sam odgovore od nekoliko svjetskih stručnjaka iz sektora.  

Foto: Pixabay/dariasophia
  • 953
  • 47
  • 0

Mišljenja sam da nismo svjesni potrebe za promjenama, nismo svjesni tehnologija, znanja i vještina koje već danas postoje. Održiva proizvodnja hrane je pravac u kojem, globalno promatrajući, se trebamo kretati. Održivost prije svega. Kako voditi održivo poslovanje u poljoprivredi? Kako bih odgovorio na to pitanje, potražio sam odgovore od nekoliko svjetskih stručnjaka iz sektora.  

Ulaganja i agro Start up-ovi

Renee Vassilos je agro-ekonomistica s više od 15 godina radnog iskustva u velikim međunarodnim korporacijama i diplomatskim misijama u području inovacija u poljoprivredi. Svoju karijeru je započela u uredu za razvoj i inovacije John Deere korporacije u Narodnoj Republici Kini. Nakon desetogodišnje karijere u John Deere – u, Renee je započela svoju novu etapu rada u USDA programima za razvoj agro Start-up – ova. Osnivateljica je "Banyan Innovation Group“ koja pruža konzultantske usluge u globalnom agrobiznisu kroz savjete o poslovnim modelima, marketingu i razvoju strategija. Renee posebno ističe sve dostupnije investicije u poljoprivredi. Naime, mnogi ulagači vide svoju priliku investiranja u proizvodnju hrane kao dugoročnu održivu investiciju.

Dodaje kako investicije u agro sektor nisu visoko profitabilne u većini slučajeva. Često, odluke o ulaganju u poljoprivredu leže u filantropiji i gledanju proizvodnje hrane kao grane gospodarstva koja će uvijek postojati. "Upravo dostupnijim investicijama mnogi agro Start-up-ovi imaju mogućnost za održivo poslovanje. Renee govori o tehnologiji s posebnim entuzijazmom. To je budućnost, agro sektor se neprestano mijenja. Danas, više nego ikad prije. Mladi koji tek ulaze u sektor moraju biti otvorenog uma i shvatiti promjenjivost i brzinu razvoja tog sektora", poručuje Renee. Tri stvari koje Renee je istaknula, a koje će inovirati aspekt poljoprivrede su sakupljanje i analiza podataka (eng. Big Data), robotika i razvoj genetike.

Virtualna mreža poljoprivrednika

Poslovna mreža farmera "Farmers Business Network FBN“ je virtualna tvrtka osnovana prije tri godine. Suosnivač Charles Baron navodi kako je u mreži 16 000 registriranih gospodarstava diljem američkog kontinenta. Vizija firme je stvoriti globalnu mrežu poljoprivrednika koji će dijeliti viziju o održivom razvoju poljoprivrede. Cilj firme je pomaganje poljoprivrednicima u osiguranju dodatne vrijednosti u njihovom poslovanju. Krajnjim korisnicima se pomaže preko sakupljanja agronomskih i tržišnih podataka, razmjenom informacija u poslovanju i sl. Preko organizacije članovi dobivaju korisne informacije kako bi iz svojih resursa izvukli što više. Poslovnu mrežu financiraju poljoprivrednici koji izravno profitiraju od usluga.

"Naša poslovna mreža je novi oblik zadruge, no nije zadruga", navodi Charles. To je inovativni model koji pomoću IT tehnologije daje sigurnost poljoprivrednicima u proizvodnji, organiziranju, prodaji i planiranju njihovog poslovanja. Poljoprivrednici i dalje slobodno donose odluke. Charles ističe kako poljoprivrednici u Americi su shvatili da ne mogu raditi sami. Stoga poslovne odluke donose na temelju dostupnih analiziranih podataka iz mreže. Početna ideja osnivača bila je spas poljoprivrednika od internacionalnih korporacija. Tvrtka je osnovana kao Start-up. Nakon dvije godine poslovanja bruto prihod firme je iznosio 200 milijuna dolara.

Na upit o budućnosti poljoprivrede Charles je odgovorio: živimo u zlatnom dobu za razvoj tehnologija, pogotovo u IT području. Mogućnosti su nemjerljive. Naša poslovna mreža je primjer iz budućnosti. Neprestano radimo na kvaliteti usluga od kojih poljoprivrednici imaju mnogobrojne benefite u poslovanju. Iskoristimo tehnologiju kako bi radila za nas, a ne protiv", zaključuje Charles.  

Znanje koje imamo trebamo dijeliti

Meindert Don je švicarski agro stručnjak s više od 35 godina radnog iskustva u izradi globalnih strategija proizvodnje hrane. Nakon diplomiranja Meindert je započeo svoju karijeru u Agrifirm korporaciji u Nizozemskoj. Agrifirm je tvrtka koja je u vlasništvu poljoprivrednika uglavnom iz Nizozemske, a svoje poslovanje proteže od Azije do Amerike. Od samog početka Meindert je usko radio s poljoprivrednicima u Nizozemskoj, Kanadi i zemljama istočne Azije. Najdulje je proveo radeći u Švicarskoj na razvoju strategija kretanja poljoprivrede za različite zemlje diljem Svijeta. Danas je vlasnik nekoliko inovativnih tvrtki u hortikulturi te suutemeljitelj "World Horti Center“, centra za istraživanja u hortikulturi. Trenutno vodi projekt izgradnje staklenika u Kazahstanu koji je uvelike financiran državnim novcem i stranim kapitalom u svrhu osiguranja kvalitetne lokalne hrane.

"Danas, naš svijet proizvodi dovoljno hrane za ukupno stanovništvo planete, ali nemaju svi isti pristup potrebnim nutrijentima. Prinosi proizvedenih outputa variraju, no ipak nedostatak znanja, kapitala i slaba infrastruktura dovode do većeg jaza u neadekvatnoj distribuciji hrane.  Znanjem i tehnološkim inovacijama mogu se osigurati održivi kanali distribucije hrane za svo stanovništvo planeta", smatra Meindert.

Budimo kao djeca - ne djetinjasti već znatiželjni 

Neke od primjenjivih tehnologija u poljoprivredi su senzor tehnologija, umjetna inteligencija, blockchain, poboljšana genetika, robotika, pametna poljoprivreda, vertikalne farme, konverzacijska agrotehnika, dizajn hrane, razne informatičke platforme i infrastruktura, kružna ekonomija itd. Meindert ih je nabrojao još desetak. Poruka za ponijeti je prikupljanje podataka pomoću IT tehnologija, analiza podataka i pravilna upotreba dobivenih podataka je održiva poljoprivreda budućnosti. Svaki poljoprivrednik posjeduje znanje, ali da bi svoje poslovanje osigurao na duge staze potrebno je to znanje dijeliti.

Jednom sam imao priliku čuti vrlo zanimljiv citat. "Mala djeca su znatiželjna, aktivna, bezazlena, brzo opraštaju, a što je najvažnije žude za novim znanjima – pa budimo kao djeca, ne ponašajmo se djetinjasto, ali hajdemo biti znatiželjni za to što se događa oko nas“.  


Tagovi

Tehnologija Eksperti Poljoprivreda Start-up


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije