Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 22.03.2019. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Fulbrightov program - stipendija za ambiciozne i fleksibilne ljude otvorena uma

Važno je reći da je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek imao već pet Fulbrightovih stipendija pa su korisnici zahvaljujući tome otišli u SAD te donijeli veliko iskustvo i podijelili ga kroz nastavnu, znanstvenu i stručnu djelatnost našeg fakulteta, rekao je dekan prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić.

Foto: Melita Berečić
  • 561
  • 45
  • 0

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek pokazao se kao izvrsno mjesto za održavanje zanimljivog događaja - Informativnog dana Fulbrightova programa, a njegovi djelatnici dobrim domaćinima. U suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu i Službom za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju osječkog Sveučilišta J.J. Strossmayera predstavljen je Fulbrightov program za razdoblje 2020./21. te afirmacija stipendija tog vrhunskog američkog preddoktorskog i poslijedoktorskog razmjenskog okvira koji promiče međusobno razumijevanje svojih 370 tisuća sudionika u više od 160 država svijeta, kako se tom prigodom moglo doznati od predstavnica Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu Laure Gavinski Djuragic, zamjenice voditeljice Odnosa s javnošću te Vanje Ratković, specijalistice za kulturna pitanja.

Stjecanje iskustva, radnih navika i istraživačkog mentaliteta

"Željeli bismo pronaći i sresti još kandidata iz Osijeka. Tražimo studente koji završavaju svoj preddoktorski studij ili su već uključeni u doktorske programe i željeli bi se baviti istraživačkim radom u SAD-u godinu dana. Moraju biti hrvatski državljani i govoriti engleski jezik. I dobre ocjene su važne, ali ne i najvažnije. Tražimo fleksibilne ljude otvorena uma koji žele putovati i iskusiti novu kulturu te koji imaju jasnu ideju zašto žele otići u SAD i što žele postići“, rekla je između ostalog Laura Gavinski Djuragic, objašnjavajući detalje o pristupanju programu.

Laura Gavinski Djuragic predstavnica Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu

O procesu prijavljivanja za natječajnu dokumentaciju, dobivanju vize i smještaja na američkim sveučilištima više je rekao i doc.dr.sc. Tihomir Živić, sa Zavoda za bioekonomiju i ruralni razvoj FAZOS-a i jedan od organizatora predstavljanja Fulbrightova programa.

"Natječaj za Fulbrightovu stipenciju raspisan je 12. ožujka tekuće godine, a njegovim predstavljanjem htjeli smo postići tri stvari: internacionalizaciju programa, sinergiju s interdisciplinarnošću, pokazati mogućnost stvaranja timova za one koji dobiju neku od američkih stipendija te što činiti nakon toga. Naš fakultet je velik i drago mi je da na njemu djeluju četiri bivša i jedan budući fulbrajtovac. I ja sam bio korisnik te stipendije na državnom sveučilištu u San Franciscu godine 2000./2001. godine. Bilo je to nezaboravno iskustvo i svakom bih preporučio da se prijavi, prvenstveno zbog stjecanja iskustava, radnih navika i istraživačkog mentaliteta koji u mnogim državama Europe pa tako i u Hrvatskoj nije na toj razini, baš kao ni uvjeti istraživanja.

Tražimo fleksibilne ljude otvorena uma koji žele putovati i iskusiti novu kulturu te koji imaju jasnu ideju zašto žele otići u SAD i što žele postići.

Bitno je i održavanje veza stečenih u SAD-u jer je na taj način moguće uvijek biti u trendu. Naime, 21. stoljeće doba je umrežavanja pa i dvadesetak godina nakon stipendije možete biti u kontaktu s kolegama iz SAD-a te razmjenjivati znanja i iskustva. Ovdje je naglasak na umrežavanju struka koje nisu nužno samo filološke ili društveno-humanističke, nego je stavljen naglasak na nove tendencije i STEM područja kao bi zajedno postigli više“, otkrio je Živić.

Dragocjena iskustva bivših stipendistica

Zanimljivo je bilo čuti i iskustva prof. dr. sc. Marije Omazić s osječkog Filozofskog fakulteta, koja je bila korisnica Fulbrightove predstipendije 2001./2002. godine. Činjenica da je doputovala u SAD neposredno nakon terorističkog napada na ''blizance'' World Trade centra ipak nije zasjenila dragocjena iskustva sa Sveučilišta Sjeverne Arizone u Flagstaffu gdje je obavila svoje preddoktorsko istraživanje iz područja korpusne lingvistike. Profesorica Omazić također je stavila naglasak na ostvarivanje vrlo kvalitetnih veza sa znanstvenicima u SAD-u koje se vremenom mogu pretočiti u razne oblike nastavne i znanstvene suradnje.

Svoja iskustva podijelila je i bivša fulbrajtovka s FAZOS-a izv.prof. dr.sc. Jelena Ilić, otkrivajući detalje svog istraživačkog rada, ali i života u Kansasu te pokazujući svoje ''američke'' fotografije iz tog doba.

"Prijavila sam se za stipendiju prije svega da bih u SAD-u odradila najveći dio istraživanja za doktorat jer je kod nas to bilo komplicirano, a nismo imali ni svu opremu. Bilo je to 2009./2010. godine. Najprije sam provela mjesec dana u San Diegu u Kaliforniji na usavršavanju engleskog jezika, a potom devet mjeseci na Sveučilištu u Kansasu, u gradiću Manhattanu. Radila sam istraživanja na Odjelu za fitopatologiju. Ponijela sam uzorke gljivica iz Hrvatske te izolirala DNA i  molekularno utvrđivala koje su vrste. Bilo je izvrsno tamo raditi, jako je dobra organizacija i imaju odlične uvjete za istraživanje. I mi smo napredovali otad, još uvijek radim s tim izolatima. Bila je to podloga za početak istraživanja pa se samo nadovezuje jedno na drugo.

Doc.dr.sc Tihomir Živić sa Zavoda za bioekonomiju i ruralni razvoj FAZOS-a

Također sam ostala u kontaktu s kolegama iz Kansasa. Preporučujem svima stipendiju, rado odgovaram na pitanja svima koje to zanima – i kolegama i studentima. Mislim da je bolje biti u manjem mjestu u SAD-u jer je lakše snaći se i za smještaj i kad je riječ o prijevozu. Povela sam sa sobom i svoje dvije kćeri koje su tamo pohađale školu. Postupak dobivanja stipendije dugo traje, ali se itekako isplati“, zaključila je profesorica Jelić.

Dekan o važnosti stipendije

Ovaj događaj pozdravio je i prof. dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a: "Izuzetno sam počašćen što su danas naš fakultet posjetili djelatnici iz Veleposlanstva SAD-a i prezentirali Fulbrightovu stipendiju. Važno je reći da je naš fakultet imao već pet takvih stipendija pa su korisnici zahvaljujući tome otišli u SAD po određene kompetencije i vještine te donijeli veliko iskustvo i podijelili ga kroz nastavnu, znanstvenu i stručnu djelatnost našeg fakulteta. Nadam se da će predstavljanje novih stipendija također omogućiti da još naših doktoranata stekne dodatna znanja i iskustva.“   

Sudionica predstavljanja bila je i izv.prof.dr.sc. Jelena Šesnić sa zagrebačkoga Filozofskoga fakulteta govoreći o aktivnostima Hrvatskoga udruženja za američke studije te doc.dr.sc. Marina Stanić korisnica Fulbrightove stipendije s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Događaju je nazočio i Dragan Vulin, predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine, pozorno iz publike prateći program predstavljanja. 


Tagovi

Fulbrightov program FAZOS Stipendija Američko veleposlanstvo


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]