Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiskalne blagajne
  • 29.07.2013.

Fiskalizacija na belgijski način: I bez računa se računa!

Još samo dva dana prodavači na tržnicama mogu mirno spavati. U četvrtak istječe rok koji je ministar Linić dao trgovcima da se prilagode novim uvjetima trgovanja, s fiskalnim blagajnama. A onda - zna se, na scenu stupaju porezni inspektori. Željko Korpar provjerio je vrijede li stroga pravila i u središtu Unije, na jednoj od tržnica u Bruxellesu

Foto: RGBStock.com
  • 316
  • 14
  • 0

Tržnica Abatuar trbuh je siromašnijeg dijela Bruxellesa. Sve je barem upola jeftinije nego u opskrbnim centrima. Cjenkanje je uobičajen ritual. Plaća se gotovinom. Zatražite li račun, prodavači će vas gledati s nevjericom. Fiskalna blagajna, kažu, nije obavezna.

Argumenti protiv postavljanja poreznih blagajni na štandove ovdje su isti kao i na hrvatskim tržnicama. Namjestite li poreznu blagajnu prema jutarnjim cijenama, morali biste ih mijenjati svaka dva sata. To za tržnice nije dobar način poslovanja, kaže trgovac Vincent Leger.

Tržnice su belgijske vlasti zaobišle. Odlučile su disciplinirati restorane, kafiće i hotele. PDV im je prije toga s 21 smanjen na 12%. No s uvođenjem fiskalizacije, što zbog dugog razdoblja bez stabilne vlade, što zbog praktičnih nedoumica, otezalo se dvije godine.

Iako je do početka fiskalizacije ostalo manje od pola godine, teško je pronaći restoran u sjedištu Unije koji može poslovati na poreznicima draži način.

Javna je tajna da restorani i kafići poreznicima nisu prijavljivali petinu prihoda. Takvu su praksu belgijske vlasti desetljećima tolerirale. No ni fiskalizacija neće tomu stati na kraj preko noći. Cijeli će se sustav uhodavati dvije godine.

Foto: RGBStock.com


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Fiskalne blagajne Fiskalizacija Tržnica Belgija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro raspoloženje na Sabatini ne može pokvariti ni prevrtljivo vrijeme!