Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 29.09.2021. 07:30

Evo kojih sedam projekata FAO vidi važnim za budućnost poljoprivrede

Proglašeni su pobjednici UN-ovog natjecanja pod nazivom "Digitalna izvrsnost u poljoprivredi Europe i središnje Azije"

Foto: Elnur/Atrbutenkov@DepositPhotos
  • 188
  • 58
  • 0

Digitalizacija agrara neizbježan je proces u razvoju ovoga sektora. Kako bi predstavili inovativna rješenja u području poljoprivrede, održano je natjecanje pod nazivom "Digitalna izvrsnost u poljoprivredi Europe i središnje Azije" kojega je u studenom prošle godine organizirala Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) zajedno s Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Sa 192 prijavljenih iz 38 zemalja Europe i Azije, inicijativa je predstavila raznolike inovacije koje pokušavaju naći rješenja za današnje probleme poljoprivredne proizvodnje. Ranije je objavljeno 28 finalista, a 23. rujna pobjednici u ukupno sedam kategorija natjecanja.

Pa evo o kojim se rješenjima i inovacijama radi.

1. Skraćivanje prodajnog lanca je bitno

Voće i povrće često se tretira kemikalijama kako bi izdržalo transport zbog kojega pak dolazi do velikog utroška goriva, ali i energije za rad hladnjača. Istovremeno, plodovi umjetno sazrijevaju, a dolazi i do prekomjerne upotrebe materijala za pakiranje. Zbog visokih troškova, mali poljoprivrednici često nisu u mogućnosti prodati svoju kvalitetnu robu po odgovarajućim cijenama. 

Stoga je danska tvrtka Fresh.Land osmislila web platformu koja proizvođačima iz Portugala, Španjolske, Italije Švedske i Danske omogućuje direktnu prodaju, bez prisustva posrednika. Tako se skraćuje prodajni lanac, a proizvodi umjesto da mjesecima putuju do potrošača, u samo nekoliko dana stignu na odredišta u Danskoj i susjednoj im Švedskoj. 

Proizvođači na ovoj platformi postižu i do 50 posto veće cijene (Foto: Printscreen)

Poljoprivrednici na ovaj način mogu postići od 20 do 50 posto više cijene, smanjiti otpad do 34 posto, a potrebe za hlađenjem reduciraju se do 88 posto. Upravo je ovim konceptom ta tvrtka osvojila prvo mjesto u kategoriji koja se odnosi na regulatorne okvire, poboljšan pristup tržištu i financijske usluge.

2. Savjeti za sve koji se žele baviti eko proizvodnjom

U drugoj kategoriji, za razvoj kapaciteta i osnaživanje, pobjednik je platforma Organic Farm Knowledge. Riječ je o internet servisu koji poljoprivrednicima nudi savjete, najnovije rezultate istraživanja, ali i razmjenu iskustava u vezi ekološke proizvodnje.

Platforma je dostupna i na više jezika (Foto: Printscreen)

Pokrivaju teme poput kvalitete i plodnosti tla, gnojidbe, suzbijanja bolesti, korova i štetnika u ratarstvu, ali i stočarstvo, sjemenarstvo i slično. Osnivači naglašavaju da iako podaci pripadaju europskom području, mogu poslužiti i biti relevantni za ostale regije sa sličnom klimom. 

3. Automatizacija i robotizacija su ključne

Povećanje prinosa uz zaštitu okoliša globalni je izazov s obzirom na to da se predviđa da će se broj stanovnika na planeti do 2050. godine popeti na više od 9 milijardi. Očekuje se veća potražnja za hranom, a posljedično bi mogla rasti i upotreba pesticida. 

Jedno od rješenja ovog problema ponudilo je njemačko sveučilište FH Westküste koje je odnijelo pobjedu u kategoriji inovacija i održive poljoprivredne proizvodnje. Nominirali su robota za suzbijanje korova koji precizno razlikuje usjeve od samoniklog bilja, a u videu možete pogledati kako izgleda u radu. 

4. Sustav za nadzor i upravljanje stadima

U četvrtoj kategoriji, koja se odnosi na specifična rješenja koja potiču inovacije i održiv uzgoj, pobjedu je odnio Nedap CowControl – sustav za nadzor i upravljanje stadima krava. On omogućuje automatizaciju stočarske proizvodnje i donošenje odluka na temelju prikupljenih podataka o svakoj životinji.

Oko vrata ili nogu im se stavlja ogrlica koja prati njihovu aktivnost, zdravlje, reprodukciju i lokaciju kroz 24 sata dnevno. Stočari na svojim pametnim telefonima ili računalima mogu danonoćno kontrolirati stada, a ako krava odstupi od normalnog ponašanja, vlasnik će biti na to upozoren. Naime, ta će se životinja pojaviti na popisu onih koje treba provjeriti. Kako napominju inovatori, na taj se način zdravstveni problemi mogu otkriti na vrijeme, odnosno prije nego što bolest poprimi teži oblik. Osim toga, ovaj sustav omogućuje i praćenje optimalnog trenutka oplodnje što omogućuje osjemenjivanje bez upotrebe hormonskih regulatora.

5. Među pobjednicima i tvrtka iz Hrvatske

U petoj kategoriji pobjednik je tvrtka Agrivi iz Hrvatske koja godinama razvija sustav za digitalizaciji poljoprivredne proizvodnje. Njihova aplikacija omogućuje upravljanje farmama, nadzor procesa, evidentiranje, poljoprivrednu analitiku, sljedivost proizvoda, a u konačnici poboljšanje produktivnosti i profitabilnosti.  

AGRIVI dobitnik prestižne nagrade UN-a za inovacije u poljoprivredi

Aplikacija omogućuje upravljanje farmama

Brojne su mogućnosti koje ovo rješenje obuhvaća, a detalje možete vidjeti ovdje.

6. Meteorološke stanice

Vremenska prognoza i podaci o biljnim bolestima i štetnicima su ključni za uspješno gospodarenje usjevima. U šestoj kategoriji koja se tiče upravljanja rizicima od katastrofa i sustava ranog upozorenja pobjednik je METOS tvrtke Pessl Instruments GmbH.

Dio METOS asortimana (Foto: Printscreen)

Na ovom su se ocjenjivanju predstavili sa svojim meteorološkim stanicama, mjernim uređajima, softverima i pratećom aplikacijom. Pomoću njih korisnici prate vlažnost tla, mraz, kiše, visoke temperature i slično, a sva upozorenja putem iMETOS sustava dolaze i SMS-om na telefon poljoprivrednika.

7. Ne bacaj već podijeli

U posljednjoj kategoriji koja se odnosi na gubitke i otpad u domeni prehrane prvo je mjesto osvojila aplikacija OLIO koja predstavlja rješenje problema bacanja hrane u kućanstvima. Pomaže u povezivanju ljudi i tvrtki kako bi nastale viškove mogli donirati.

Korisnici fotografiraju hranu koja im nije potrebna ili je višak te dodaju u aplikaciju, o čemu odmah obavijest dobiju osobe u blizini, koje preuzimanje mogu dogovoriti putem privatnih poruka unutar aplikacije. Primopredaja se odvija na kućnom pragu ili nekoj drugoj lokaciji, ovisno o dogovoru.


Tagovi

FAO Pobjednici Digitalizacija poljoprivrede AGRIVI Digitalna izvrsnost Aplikacije Budućnost poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.