Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonija 2030.
  • 23.12.2021. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Državno zemljište treba dobiti onaj tko stvara proizvod s dodanom vrijednošću

Ako me zanima navodnjavanje, kako da uložim u zemlju ako ću je za dvije godine izgubiti?! To je nešto što se mora pod hitno rješavati, rekao je Ivan Gašić na konferenciji Slavonija 2030.

Foto: Jelena Rašić
  • 1.353
  • 275
  • 2

U raspravi na konferenciji o budućnosti proizvodnje hrane u Slavoniji, doznali smo kakve investicije planiraju mladi vinari, stočari i povrćari. Svi su se složili da treba jače krenuti u proizvodnju visoko kvalitetnih proizvoda s dodanom vrijednošću.

Tako razmišlja i Ivan Gašić, najbolji mladi poljoprivrednik 2018. godine, koji je u najtežem razdoblju za mliječno govedarstvo u Hrvatskoj, zaustavio roditelje u prodaji krava i nagovorio ih da proizvodnju mlijeka spase preradom u sireve.

"Radili smo godinama u minusu, otac je rekao dosta, a ja sam rekao ajmo probati finalizirati proizvod i otvoriti mini siranu, pa ako ne uspijemo onda gotovo. To se pokazalo kao pun pogodak“, rekao je ovaj mladi stočar koji uspješno vodi Mini siranu Gašić.

Nisu se nadali uspjehu, koji je već na samom početku prerade rezultirao nagradama na natjecanjima sireva. Kvalitetan proizvod nije problem prodati, kaže Ivan. Kada je pobijedio na izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika, prodaja im je narasla za duplo - bila je to besplatna reklama koju je na najbolji način iskoristio.

Hrvatska vapi za preradom, brendiranjem i edukacijom

Ivan, s kojim na farmi radi cijela obitelj, napominje i da su sve svoje probleme na farmi uspjeli riješiti, ali da jedan ne mogu jer ne ovisi o njima.

Kao jedini problem u svom budućem poslovanju i razvoju obiteljskog gospodarstva, vidi sustav dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta. Kada im istekne ugovor za zakup državne zemlje, dobivaju produljenje samo na dvije godine, a tako se ne može dugoročno gledati, kaže on.

"Ako me zanima navodnjavanje, kako da ja uložim u zemlju ako ću je za dvije godine izgubiti?! To je nešto što se mora pod hitno rješavati i prioritet za dodjelu državne zemlje treba imati onaj tko ima preradu, dodanu vrijednost“, zaključio je Ivan Gašić.

Na pitanje gdje se vidi 2030. godine, ovaj mladi poljoprivrednik odgovara da želi biti tu gdje je i sada, samo da ne izgubi to što ima.

Pogledajte video:


Tagovi

Slavonija 2030 Ivan Gašić Mini sirana Gašić Državno poljoprivredno zemljište Mliječno govedarstvo


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Slavonija 2030

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr web: https://www.agroklub.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]