Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PDV
  • 05.10.2015. 14:20

Dobrobiti smanjenja PDV-a zaobići će OPG-ovce!

Kako se čini, najavljene olakotne mjere fiskalne politike Ministarstva financija ponovno će zaobići OPG-ovce, zajedno s njima i potrošače, a pozitivno će utjecati samo na tokove novca velikih proizvođačko-prerađivačkih sustava te trgovačkih lanaca.

Foto: depositphotos.com, werve
  • 819
  • 267
  • 0

Svježa riba, riječna i morska, kupus, blitva, krumpir, jagode, mandarinke, jabuke te jaja i med, samo su neke od namirnica za koje je ministar financija Boris Lalovac najavio niži PDV. Plan obuhvaća 10 do 15 prehrambenih artikala na koje bi se sadašnja stopa od 25% smanjila na međustopu od 13% kako bi se stimulirala domaća proizvodnja te bi Lalovac, kako je ustvrdio, vrlo brzo trebao izaći i s izračunom koliko bi sve to državu koštalo.

Niži PDV i na uvoz

Radi se o planu ministra financija Borisa Lalovca koji podrazumijeva smanjivanje stope PDV-a na određene prehrambene proizvode, i to na međustopu od 13%.

"Znamo da ćemo tada imati i niži PDV na uvoz, ali ipak se daje poticaj domaćoj proizvodnji", kazao je ministar Lalovac, napominjući kako se neće smanjivati stopa PDV-a na meso jer bi to ipak bio prevelik udar na prihode od PDV-a.

Kako se čini, najavljene olakotne mjere fiskalne politike Ministarstva financija ponovno će zaobići OPG-ovce, zajedno s njima i potrošače, a pozitivno će utjecati samo na tokove novca velikih proizvođačko-prerađivačkih sustava te trgovačkih lanaca.

Praksa iz uslužnog sektora pokazuje loše rezultate

Potrošači ne moraju gajiti iluziju kako će proizvodnja, prerada i trgovina smanjiti cijene svojih proizvoda pa će im porasti kupovna moć. To pokazuje i praksa iz uslužnog sektora gdje je PDV sa 25 smanjen na 13%, a cijene kave u kafiću ostale su iste. Nisu ni porasle plaće konobarima, ali jest dobit vlasnika kafića, hotela i drugih ugostiteljskih objekata. Čak ni ministar Lalovac ne očekuje takav potez od proizvođačke-trgovačke strane te smatra kako se na kupovnu moć potrošača najbolje može utjecati porastom neoporezivog dijela dohotka, kako je rekao nedavno tijekom svog posjeta Zadru.

Profitirat će trgovci

Ostaje jednostavan zaključak kako će razlika u PDV-u ostati kod proizvodnje i trgovine, pojačati njihovu likvidnost, smanjiti troškove, a kod jednog dijela povećati dobit i dividende dioničarima. Zanimljiv je detalj kako se radi uglavnom o robi kratkog roka trajanja. Trgovci, kada istu otkupljuju od OPG-ovaca, ruše otkupnu cijenu kalkulirajući minus jer se dio robe neće prodati. Sada im i država ide na ruku najavama o smanjivanju PDV-a. Također, kod pojedinih grupa proizvoda na koje se planira smanjiti PDV, ne postoji bojazan od jakog uvoza. Svježu ribu i jaja nije isplativo uvoziti zbog troškova distribucije i kratkog roka trajanja robe. U svjetlu navedenog, najavljene mjere samo će povećati marže trgovaca i velikih proizvođača.

Njima treba smanjenje PDV-a na repromaterijal

OPG-ovci koji nisu u sustavu PDV-a mogu samo i dalje čekati na slične mjere fiskalne politike. Za to vrijeme mogu gledati kako njihova konkurencija, trgovci na tržnicama i trgovački lanci, skuplja ekstra maržu na voće i povrće na koje se planira smanjiti PDV-e. Na pitanje planiraju li se olakšice za OPG, eventualno smanjenje PDV-a na repromaterijal, ministar Lalovac nema odgovor s preciznim smjernicama.

Trebao krenuti od proizvoda višeg cjenovnog razreda

"Vidjet ćemo postoji li mogućnost da se smanji PDV na repromaterijal. Aktivno razgovaramo s Ministarstvom poljoprivrede. Moramo znati koji su to repromaterijali. Želja nam je da ciljamo na sve što može smanjiti porezno opterećenje malom OPG-ovcu", rekao je Lalovac. U Croatiastočaru, gospodarsko-interesnom udruženju najjačih proizvođača iz sektora mesne i mliječne industrije, smatraju kako je Lalovac trebao krenuti od proizvoda višeg cjenovnog razreda, koje upravo zbog visoke cijene i PDV-a te niske kupovne moći Hrvati rjeđe kupuju pa tako samo u potrošnji sira zaostajemo i više nego dvostruko za prosjekom EU.

Foto: depositphotos.com, werve


Tagovi

Boris Lalovac Trgovačke marže Repromaterijal Potrošnja sira Stimulacija proizvodnje Ministarstvo financija Smanjenje PDV-a Croatiastočar Otkupna cijena


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.