Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje zvijeri
  • 22.06.2021. 12:00
  • Zadarska, Sikovo, Ravni kotari

Čagalj s Tustice "ušetao" u plastenik Tomislava Deme iz Sikova

Biće iša kušati kakvi su pomidori, komentiraju mještani ovaj nesvakidašnji događaj. Zašto su čagljevi opasni?

Foto: Depositphotos/Wirestock/čitatelj Agrokluba
  • 4.333
  • 1.364
  • 0

Vukovi u štali Miće Đekića iz Gračaca poklali 120 ovaca. Divlje svinje preorale vrtove na Pašmanu. Medvjed na cesti Rijeka - Zagreb napao i oštetio pet automobila… samo su neki od naslova o sve češćem "ordiniranju" divljih životinja izvan njihovog prirodnog staništa,

Dolaze u naselja pa i u dvorišta obiteljskih kuća.

Tomislav Demo bez komentara

Ovih dana čagalj nije samo prošetao nego je i ušao u jedan od plastenika u sklopu OPG-a Tomislava Deme, uspješnog poljodjelca iz Sikova, mjesta u Ravnim kotarima koji administrativno pripada općini Sveti Filip i Jakov.

"Biće iša kušati kakvi su pomidori", komentiraju mještani ovaj nesvakidašnji događaj. Jedan, koji se predstavio kao naš čitatelj poslao je i nekoliko fotografija na kojima se jasno vidi kako čagalj nonšalantno šeće između redova rajčica. Na jednoj fotografiji se čak i odmara. "Očito se najija i napija pa "boca" u debeloj ladovini", rekao nam je jedan od mještana Sikova. 

Htjeli smo čuti što na ovaj posjet njegovom plasteniku kaže vlasnik Tomislav Demo, ali on nije bio raspoložen za razgovor. No, nije ni demantirao ovaj neuobičajen prizor.

Kod Draga cijeli čopor

Na brdu Tustica, između Sikova i sv. Filipa i Jakova, oduvijek je bilo čagljeva i lisica. Brdo je obraslo mediteranskim raslinjem. Ima hrastića, crnike, planike i šmrike zaraslih u makiju. Gustiš idealan za čagljeve, lisice i divlje svinje, koji tamo obitavaju, a tražeći hranu, približavaju se naseljima, kao u ovom slučaju i ovaj u Sikovu.

Čagalj se prošetao kroz redove rajčice... 

Najveće štete pričinjavaju divlje svinje, ali i čagljevi su pravili probleme stočarima. Kod mjesta Drage naši lovci su odstrijelili cijeli čopor. Njih 10-ak, kaže Josip Mrkić, tajnik Lovačkog društva Jarebica iz Biograda na Moru. Uz Komisiju za procjenu šteta "Jarebica" prakticira interventni odstrjel tijekom cijele godine.

Za štete u poljoprivredi tri puta manje nego u prometu

Ako stigne dojava, lovci dežuraju uz rubove lovišta, jer u samom naselju ne smiju pucati na divljač. Po zakonu se ne smije loviti unutar 300 metara od kuća, potvrđuje i Mrkić. On ističe da rado surađuju s mještanima, posebice poljodjelcima. Pomažu im da preventivno djeluju, osiguravaju i repelente koji odvraćaju divlje zvijeri. A ako se šteta dogodi po dojavi, na "lice mjesta" izlazi Komisija za procjenu da bi krovna lovačka organizacija, Lovački savez Hrvatske koji ima ugovor s Croatia osiguranjem, pomogao ishoditi odgovarajuću naknadu za štetu od divljih zvijeri.

Podsjetimo, za ovu godinu je u državnom proračunu na ime šteta od divljači predviđeno 60 milijuna kuna od čega 45 milijuna kuna za one u prometu, a 15 milijuna za štete u poljoprivredi. Paradoksalno ili ne, ali eto kod nas se (novčano!) tri puta više plaća za prometala nego usjeve i domaće životinje. A čagljevi po Pagu, Krku, Cresu… kolju li ga kolju.

Snimljen i u Zagrebu

No, vratimo se ovome što je došetao u plastenik u Sikovu. "Vjerojatno ga je natjerala žega i žeđ", pretpostavlja i tajnik Mrkić. U plasteniku su biljke rajčice visoke gotovo dva metra, između redova struji zrak, a ima i vlage od navodnjavanja. Inače, glavna hrana čaglja su mali sisavci, glodavci, kunići te poljske koke. Zadovoljava se i strvinama koje ostaju nakon uspješne lovine većih predatora. Uzima i biljnu hranu, poput smokava, grožđa i maslina. Možda i pomidora?!

...a onda legao da odmori

Obično lovi sam ili u paru, rijetko u čoporu, a kad se dočepa jagnjeta ili ovce, usmrti ih ugrizom za vrat. Žrtvu načme s trbuha, a najčešće pojede samo jetru, srce pluća i nešto rebara. Slično kao i vuk. Samo, čagljeva ima neusporedivo više, raširili se po cijeloj našoj domovini od Prevlake do Savudrije, po otocima i posvuda u unutrašnjosti uključujući i Slavoniju. Nedavno je snimljen i u Zagrebu, samo nekoliko metara od outleta koji se nalazi pokraj robne kuće IKEA. Pretrčavao je livadu, dolazio do ceste. Index bilježi da su dan prije stanovnici Novog Jelkovca snimili čopor kako se u noćnim satima približava naselju.

Zavijanje ledi krv u žilama

Silno su se namnožili i tu kod nas, potvrđuje tajnik Lovačkog društva Jarebica. Čagalj nije opasan za čovjeka, neće ga napasti, ali kad se previše razmnoži, stradaju usjevi i domaće životinje. Za sada nije zabilježen nijedan slučaj bjesnoće, ali oni prenose i šugu… Najstrašnije je njihovo zavijanje noću. Jezivo. Ledi krv u žilama, zavijanje kao da prodire kroz kosti, govore i mještani Sikova, kojima kronično nedostaje sna, a rano izjutra moraju u svoje plastenike i povrtnjake. Za berbu su prispjele rajčice i lubenice, puno je poslova u vinogradima, maslinicima..

I, tako, sva vika na vuka, a čagljevi kolju janjce i ovce, dolaze u naselja pa evo, kao u Sikovu, i u plastenik. Doduše, ovaj put samo jedan, samotnjak, a tko kaže da ih već sutra neće biti cijeli čopor?!


Tagovi

Čagalj Plastenik Tomislav Demo Sikovo Lovački savez


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/