Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najam drvca
  • 20.12.2020. 18:00

Božićna drvca u Londonu unajmljuju na tri tjedna

Drvca dobijete u loncu, odnesete ga u svoj dom i pazite na njega oko tri tjedna. Kasnije ga predate nama i mi ga nosimo nazad na farmu, pojašnjava Clare Slater.

Foto: Depositphotos/elenarostunova
  • 198
  • 360
  • 1

Kakvo božićno drvce izabrati - pitanje je koje si najčešće postavljamo u ovo doba godine. Kupiti u posudi pa ga kasnije posaditi u dvorištu, umjetno koje može trajati godinama ili pak rezano koje se može iskoristiti kao kompost.

Svake godine u Velikoj Britaniji oko 7 milijuna drvaca nakon blagdana završi na odlagalištima otpada, a kako bi tome stali na kraj, u Londonu ih se može unajmiti. 

Udomljavanje na tri tjedna

Pa, to je jednostavno bolje za okoliš“, rekla je za reuters 13-godišnja Greta Schmitz-Evans dok je s ocem birala svoje prvo takvo drvo na tržnici u sjeveroistočnom Londonu.

Naime, internetska trgovina Christmas on the Hill, specijalizirana je za prodaju održivih stabala i vijenaca, a na svojim stranicama nudi ponovno upotrebljiva drvca s farme u Gloucestershireu gdje ih uzgajaju žive, u posudama. 

"Dobijete ih u loncu, odnesete ga u svoj dom i pazite na njega oko tri tjedna. Kasnije ga predate nama i mi ga nosimo nazad na farmu“, pojašnjava vlasnica ove trgovine, Clare Slater. Dodala je i to da ondje o njemu brinu cijele godine, a iduće birate hoćete li iznajmiti to isto ili novo.

Kada se vrate na farmu, norveške smreke se stavljaju u zemlju kako bi bile što bliže svom prirodnom okruženju. Ova vrsta naraste oko 30 cm svake godine i u posudi može živjeti oko sedam godina prije nego što joj korijen postane prevelik.

Cijena ista kao za rezana drvca

"Cijena najma je otprilike ista kao i posječenog drvca“, tvrdi Slater. Dakle, stablo od 2,1 metra košta oko 80 eura.

Moramo ih dovesti s farme, ali i vratiti nazad pa potom paziti na njih godinu dana. Zato, nažalost nisu ništa jeftinija od onih rezanih”, napomenula je.

Za one koji ih unajmljuju vrijede pravila da ih zalijevaju s pola litre vode svaki dan te da ih drže dalje od radijatora ili izvora topline, a na svojim stranicama nude detaljne upute za održavanje drvca. 

Kupujte domaće

Prema podacima Eurostata, Danska je najveći izvoznik božićnih drvaca u države članice i čini čak 73% ukupnog izvoza. Prema podacima statista, njih čak 34% našlo se na tržištu Poljske.

Podsjećamo, Hrvatska gospodarska komora (HGK) je pozvala potrošače da kupuju domaća božićna drvca. U našoj je državi, navode, oko tisuću domaćih proizvođača koji ih većinom prodaju na domaćem tržištu.

"Prema podacima Državnog zavoda za statistiku naši su proizvođači prošle godine na tržište plasirali više od 200 tisuća drvaca", kazao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.


Tagovi

Božićna drvca Norveška smreka Najam London


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

EU osigurava 40 milijuna cjepiva protiv ptičje gripe - namijenjeno je zaštiti ljudi

Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize potpisat će danas ugovor s tvrtkom CSL Seqirus kako bi osiguralo 665.000 doza cjepiva protiv ptičje gripe, v...

Više [+]