Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Belgije
  • 06.07.2018. 10:25

Belgija proizvodi više od 2.500 vrsta piva, a poznate praline inspirirane su tabletama obloženim čokoladom

Poljoprivreda Belgije čini tek 2% ukupnog BDP-a, isto toliko stanovništva radi u poljoprivredi. No, Belgija je veliki uvoznik sirovina koje prerađuje, a finalne prehrambene proizvode poznatih brendova plasira širom svijeta.

Foto: Bigstockphoto
  • 2.407
  • 82
  • 1

Labirinti beskonačnih hodnika briselskih birokratskih ureda - kao da sam upala u kultni film Brazil kojega je režirao Terry Gilliam - slika je koja mi se pojavi u glavi kada pomislim na Belgiju. No, svaki takav prostor ima i živopisnu kantinu u kojoj se događa život. Metaforički, takvu kantinu Belgije predstavljaju proizvodi kao što je čokolada, pivo, vafli. 

Kada upišete u Google tražilicu "belgian agriculture", dobit ćete nešto  fotografija polja pšenice, šećerne repe, pokoji plastenik - ništa značajno. A onda upišite "belgian food industry". Prvo će iskočiti čokolada, pivo i vafli

Belgija većinu sirovina uvozi 

U čemu je stvar? Poljoprivreda Belgije čini tek 2% ukupnog BDP-a što je vrlo malo u odnosu na 27% koje se odnosi na industriju i čak 71% na usluge. Jednako toliko, tek oko 2% stanovništva radi u poljoprivredi. Većinu sirovina Belgija uvozi, prerađuje ih te izvozi kao finalni proizvod jer, belgijska klima stvarno nije pogodna za kakaovac. 

No, da bismo uopće opisali poljoprivredni sektor, važno je dati nekoliko činjenica. Prostire se na 30.528 km² i ima više od 10,8 milijuna stanovnika što ju čini jednom od najnapučenijih europskih država. Većinu stanovnika čine Flamanci (oko 60%) koji žive u sjevernom dijelu zemlje - Flandriji te Valonci (30%) u južnoj Valoniji. Svakako je važno podsjetiti da je Belgija jedna od osnivačkih članica Europske unije i NATO-a. U glavnom belgijskom gradu Bruxellesu sjedište je tih dviju organizacija. 

Belgija - zemlja za sladokusce (Foto: Flickr/Jerick Parrone)

Pjeskovito tlo na području uz ocean, isušeno močvarno područje, pješčano-glinovito tlo i tek na jugu plodni prapor, doline guste riječne mreže, brežuljkast kraj - kratke su crte geografskih obilježja Belgije čiju površinu od 21% pokrivaju šume. Ono što ju čini razvijenom zemljom je vrlo razvijena prometna infrastruktura, raznolika industrija i trgovina. 

Nestaju male farme, a još uvijek proizvode više? 

Oko 39% teritorija zemlje koristi se za neku vrstu poljoprivrede, uključujući i proizvodnju drvnih proizvoda. Oko 1% zemljišta koristi se za trajne usjeve. U belgijskoj poljoprivredi postoje dva glavna trenda. Prvi je nestanak malih obiteljskih farmi jer uzgojem poljopriverdnih proizvoda dominiraju velike poljoprivredne tvrtke. Tijekom nekoliko desetljeća, broj malih farmi smanjio se za čak 80%. 

Drugi veliki trend je širenje proizvodnog sektora. Kombinacija novih tehnologija u koje ulažu i znanstvenih istraživanja usjeva doveli su do toga da proizvode veće prinose pa iako ukupni broj poljoprivrednika opada, oni proizvode više. Primjerice, između 1995. i 1999. godine proizvodnja usjeva porasla je za 9%. 

Krumpira proizvode više od Danske, Njemačke i Austrije

Glavni usjevi pod kojima su belgijske obradive površine uključuju ječam, kukuruz, krumpir (proizvode ga čak tri puta više od Njemačke), šećernu repu, pšenicu te voće i povrće. Tako je Belgija, prema podacima Eurostatove publikacije o europskoj poljoprivredi u 2016. godini proizvela svega 2.335 tisuća tona žitarica, 3.404.6 tisuće tona krumpira, 4.0923.6 tona šećerne repe, ali i gotovo 260 tisuća tona rajčice, 385 tisuća tona mrkve i 130 tisuća tona luka što je više nego što proizvode jedna Bugarska ili Mađarska. Zemlja je samodostatna u proizvodnji šećera, a oko 35 posto belgijskih farmi bavi se proizvodnjom usjeva.

Krumpira čak proizvode 25 puta više nego Danska, tri puta više nego Njemačka, 4,7 puta više nego Austrija i gotovo dva puta više nego Bugarska te su kao takvi vrlo poznati po svojim prženim krumpirićima. I mrze kada netko njihove pržene krumpiriće naziva francuskima. 

Velik udarac stočarstvu dogodio se 1999. godine

Ipak, belgijskom poljoprivredom dominira stočarstvo koje čini 65% nacionalnih farmi. Preostalih 35% odnosi se na proizvodnju usjeva. Kada govorimo o stočarstvu, Belgija najviše proizvodi govedinu, teletinu, perad, janjetinu, svinjetinu i puretinu. Tako je u 2016. godini proizvela 278 tisuća tona mesa govedine, 1.061 tisuću tona svinjetine te 461 tonu peradi. 

Velik udarac belgijskom stočarstvu dogodio se 1999. godine kada su goveda slučajno hranjena hranom koja je bila kontaminirana dioksinom koji uzrokuje rak zbog čega su zemlje širom svijeta zabranile uvoz belgijske govedine. 

Mliječna industrija također nije zanemariva. Belgija je samodostatna u potrebama za mlijekom i maslacem. U 2016. godini proizvela je gotovo 4.000 tisuća tona uglavnom kravljeg mlijeka. 

Današnje praline inspirirale su tablete obložene čokoladom 

Belgija je velik uvoznik sirovina i to ne samo prehrambenih. Ona svoje proizvode plasira na destinacije širom svijeta. Znate li da je Belgija najveći svjetski izvoznik dijamanta i tepiha? Na drugom mjestu su biljna vlakna, čokolada i margarin, na trećem je staklo, a na četvrtom jaja, bezalkoholna pića i automobili sastavljeni u Belgiji.  

Razni brendovi belgijskih čokolada (Côte d'Or, Neuhaus, Marcolini, Godiva, Leonidas, Guylian, itd.) nalaze se na policama širom svijeta. Naime, 1857. godine Jean Neuhaus bio je vlasnik poznate ljekarne koji je prodavao pilule obavijene tankim slojem čokolade kako bi prikrio njihov gorak okus. Njegov je unuk kasnije dobio ideju te umjesto pilule praline napunio slatkom kremom. 

Isto je i s pivom jer tko nije čuo za Stella Artois, Hoegaarden i Leffe pivo. Poznata su i njihova trapistička piva kao što je Orval. Naime, Belgija proizvodi više od 2.500 vrsta piva te izvozi više od 60% svoje proizvodnje. 

Belgijski kurmpirići - veći i sočniji od francuskih (Foto: Flickr/Cristina Valencia)

Vafli, a onda i sve njegove inačice tradicionalni su belgijski proizvod koji su osvojili svijet tijekom Njuorškog svjetskog sajma 1964. godine, a brend Jules Destrooper biskviti poznati su također širom svijeta. Tu je i prhka inačica medenjaka Speculoos Lotus koji su 2009. godine ostvarili neočekivani uspjeh kada je prodano 5,5 milijuna staklenki ovoga proizvoda te se ubrzo našli na policama Francuske i Nizozemske. 

Ono što je manje poznato jest da je azaleja, ukrasna biljka raskošnih cvjetova belgijski proizvod koji se izvozi u nekoliko zemalja, na čelu s Francuskom koja čini 33% ukupnog uvoza. 

A nogomet? 

Skoro zaboravih zbog čega sva ova priča o Belgiji. Njihova je reprezentacija jedan od favorita pa će reprezentacija Brazila biti dostojan suprarnik u četvrfinalnoj utakmici koja će se održati danas, u 20 sati. 

Brazil - zemlja sa gotovo 300 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta

Belgija je svoju klasu itekako pokazala u posljednjoj utakmici protiv Japana kada su u zadnjih 20 minuta zabili tri gola. Kako će se danas boriti protiv temperamentnih Brazilaca, ostaje nam vidjeti za nekoliko sati. 


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Poljoprivreda Belgije Belgijska čokolada Belgijsko pivo Krumpir Uvoz Izvoz Vafli Svjetsko nogometno prvenstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić