Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stonski školjari
  • 11.07.2020. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Ston

Apel stonskih školjkara: Centar za gospodarenje otpadom ugrozit će tisućljetnu tradiciju uzgoja

Udruga Stonski školjkari poslala je otvoreno pismo kojim od Vlade i resornog ministarstva traže zaštitu jedinstvenog ekološkog sustava, ali i najveće proizvodno područje školjkaša u Hrvatskoj i zaštićenu Malostonsku kamenicu.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
  • 98
  • 27
  • 0

Zbog izgradnje novog Centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lučinom razdolju u Dubrovačko-neretvanskoj, ugrožena je tisućljetna tradicija uzgoja školjaka, stoji u otvorenom pismu Udruge Stonski školjkari.

"Apeliramo na Vladu Republike Hrvatske, nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te sva ostala tijela uključena u realizaciju ovog projekta da s krajnjom ozbiljnošću i pažnjom razmotre stavove koje ćemo iznijeti, a koji su u javnosti već višestruko isticani. Nažalost, do sada bez sluha nadležnih tijela.

U udruženju Stonski školjkari, koje okuplja uzgajivače školjaka Malostonskog zaljeva, čvrsto držimo da na svim razinama odlučivanja treba bez odlaganja poduzeti sve što je u našoj moći kako bismo ovaj posebni rezervat prirode u moru i područje ekološke jedinstvenosti i iznimne vrijednosti zaštitili od svih, i najmanjih, opasnosti te nastaviti raditi na oplemenjivanju ovog prostora kao jednog od punktova održivog razvoja s uistinu nepreglednim potencijalima za ekološku proizvodnju u moru i razvoj turizma na jednako održivim postavkama", navode.

Mišljenja su, piše dalje, da se takva vizija razvoja ovog područja, a koja je u skladu s nacionalnim strategijama i planovima, u značajnom obimu sukobljava s lokacijom koja je određena za izgradnju županijskog Centra za gospodarenje otpadom.

Zaštićeni rezervat prirode 

"Mnogi su aktivisti, ali isto tako i mnogi priznati znanstvenici za ekološka pitanja te istaknuti stručnjaci koji se bave krškim područjem nebrojeno puta u javnom prostoru, uključivo na svim do sada organiziranim javnim predstavljanima i raspravama, iznosili svoje bojazni o utjecaju koje bi budući CGO na lokaciji Lučino razdolje mogao imati na jedinstveni ekosustav Malostonskog zaljeva. Sve dodatno potvrđuje i niz problema koji se javlja u sličnim postojećim centrima za gospodarenje otpada u Hrvatskoj kao što je CGO Marišćina", podsjećaju. 

Svaki takav negativni utjecaj na zaštićeni rezervat prirode, naglašavaju, imao bi nesagledive posljedice na tisućljetnu tradiciju uzgoja školjaka koja je usko povezana s naslijeđem življenja na ovom području te je kao takva važna komponenta našeg nacionalnog identiteta.

"Gospodo, školjkari Malostonskog zaljeva su u strahu da će zbog zagađenja iz CGO-a ostati bez mogućnosti za uzgoj školjaka, djelatnošću kojom su se prije njih bavile generacije njihovih predaka. Izgradnja budućeg Centra planira se na terenu krša koji osigurava da sve ono što uđe u njegove podzemne tokove i mnogobrojne vrulje završi upravo u zaljevu. Krška morfologija ovog podneblja do sada je predstavljala prednost ovog zaljeva, odnosno nutrijenti koje slatka voda donosi omogućavali su bujanje ekosustava. Ne dopustimo da naše tisućljetne prednosti u budućnosti postanu uzročnici naše propasti.

Osim lokacije, i sama tehnologija koja će se ukoristiti predstavlja rizike po zaštićeni ekosustav zaljeva, jer predviđa deponiranje velikog dijela otpada s područja cijele Dubrovačko neretvanske županije. Ogromne kazete za deponiranje bit će izložene padalinama zbog čega će nastati velike količine onečišćenih otpadnih voda. Vodonepropusnost u kršu nemoguće je osigurati pa će najmanje oštećenje uzrokovano probijanjem, slijeganjem ili potresom uzrokovati procjeđivanje zagađenih otpadnih voda u zaljev, a štetne tvari u zagađenoj vodi značile bi kraj Malostonskog zaljeva i školjkarstva kakovog danas poznajemo", navode dalje. 

Sačuvati najveće proizvodno područje školjkaša u Hrvatskoj i Malostonsku kamenicu

Zaključno, stonski školjkari apeliraju da ovo bogatstvo i tradicija ne smiju biti ugroženi zbog loših odluka i jednako loših projekata te zastarjelih tehnologija. Stoga traže da se neovisnim znanstvenim pristupom preispita planirana lokacija i tehnologija te pronađe kvalitetno rješenje koje će osigurati očuvanje posebnog rezervata.

"Naš interes je samo jedan i on je javan – zaštititi školjkare kao baštinike tradicije, a time i interes svih žitelja ovog kraja koji stoljećima žive od prirode i u skladu s prirodom. Naša dužnost je za buduće generacije sačuvati najveće proizvodno područje školjkaša u Republici Hrvatskoj i Malostonsku kamenicu, jedinstvenu i posebnu, zaštićenu nacionalnom oznakom izvornosti, a ubrzo i oznakom izvornosti na razini Europske unije", zaključuje se u apelu. 


Tagovi

Stonski školjkari Udruga Apel Otvoreno pismo Malostonska kamenica Uzgoj školjkaša Centar za gospodarenje otpadom


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Kojom ocjenom biste opisali mandat ministrice poljoprivrede Marije Vučković?

426


Glasova: 229

Nedovoljan (1) 53,8%

Glasova: 99

Dovoljan (2) 23,2%

Glasova: 47

Dobar (3) 11,0%

Glasova: 26

Vrlo dobar (4) 6,1%

Glasova: 25

Izvrstan (5) 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎