Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoreno pismo
  • 25.07.2022. 12:00

Akademik Bašić čelnicima države: Gospodo, ovako možete ublažiti inflaciju

Uvoz tijesta od kojega prodajni lanci u nas peku kruh i peciva treba vezati prema načelu: možeš uvesti za vrijednost koju si uložio u hrvatsku poljoprivredu, odnosno koliko si pšenice otkupio, stoji između ostalog u otvorenom pismu prof. emeritusa poslanom predsjednicima države, Vlade i Sabora.

Foto: Maja Celing Celić
  • 755
  • 557
  • 0

Strah od aveti neminovne "uvozne inflacije zbog povećanja cijena hrane" širi se javnim prostorom Europe pa i u nas. Držim da se neke perfidne radnje koje idu u prilog neredu mogu pravodobnom informacijom suzbiti. Jedna od takvih je manipulacija s pšenicom, napominje akademik Ferdo Bašić, prof. emeritus koji je otvoreno pismo uputio predsjednicima države, Vlade i Sabora, Zoranu Milanoviću, Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću. 

Kako napominje, moramo se suprostaviti tome da Hrvati u dobroj žetvenoj godini jedu uvozni kruh gumi-kvalitete po cijeni na koju kao da ne možemo utjecati. Stoga predlaže što je činiti. Prije svega, višak pšenice treba otkupiti barem prema srednjoj otkupnoj cijeni u EU, ne nižoj od 3, a najbolje je 3,5 kuna.

Tako bi se, napominje, izbjeglo njezino korištenje za stočnu hranu, zemljoradnicima pokrio dio enormno (apsolutno preko svih ekonomskih zakona) poraslih cijena gnojiva, kemijskih i drugih sredstava za reprodukciju u poljoprivredi. Ali i uvjerilo raseljene da poljoprivreda može biti isplativa.

Također, savjetuje zabraniti izvoz pšenice u zrnu. Na europsko tržište izvoziti isključivo gotovo tijesto za kruh i peciva, pa tako uposliti prerađivačke kapacitete prehrambene industrije, podizati nove, pa i manje na OPG-ima, prodavati ga uz priču iz naše bogate tradicije vezane za kruh i blagovanje, koristiti ju za promidžbu "Hrvatski put do kruha", kao trajnih vrijednosti zagubljenih u bespućima lijevih kretanja.

Navodi i da uvoz tijesta od kojega prodajni lanci u nas peku kruh i peciva treba vezati prema načelu: možeš uvesti za vrijednost koju si uložio u hrvatsku poljoprivredu, odnosno koliko si pšenice otkupio.

Piše i da je povećanje cijena kruha neminovno, ali minimalno, na račun smanjenja stope PDV-a na tu namirnicu. Javnost treba znati da se država svjesno odriče zbog cijene osnovne namirnice., premda je, naglašava pritom, stopa od 25 posto u svim scenarijima razvoja nedopustivo visoka.  

Posljednje, naglašava da se u EU treba izboriti za jedinstven zakon o trajanju dubokog zamrzavanja mesa i režim prodaje odmrznutog, jedinstven za sve članice. Dakako, oživjeti i stimulirati domaći uzgoj stoke, smišljeno postupiti i s otkupom i preradom mlijeka i prerađevinama pa ćemo barem jesti vlastiti kruh i mlijeko te kao članica eurozone pripremati njihov izvoz.

"Poštovana gospodo! To je put smanjenju rizika od inflacije, povećanju zaposlenosti, povratka mladih i demografskoj obnovi, rječju, svemu onome što očito stoji pred nacijom kao prioritet", naglašava uvaženi stručnjak u pismu. 

Između ostalog, adresiranima navodi i da je za Hrvatsku to otvoren, ali nedvojbeno jasan put napretku, koji će našega čovjeka lišiti dvojbe: putovnica ili ostanak.

"Uvjeren sam kako ćete na takvom putu naići na potporu svih društvenih snaga. Na njemu ima mjesta sve političke opcije, a smetat će samo malobrojnim koji su pozicije stekli 'snalaženjem' u okružju tamnih do sivih boja, a već su poodavna teret", zaključuje akademik napominjući im da kao demokratski izabrani čelnici države, u rukama imaju ovlasti i mehanizme za unijeti osjećaj mira i sigurnosti građana po pitanju opskrbe osnovnim namirnicama.


Tagovi

Otvoreno pismo Ferdo Bašić Akademik Manipulacije s pšenicom


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]