Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umanjen iznos potpora
  • 19.06.2014. 10:40

Potpore završile u Poreznoj upravi?

Poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju porezni dug, odobreni iznos izravne potpore umanjen je za iznos dugovanja, sukladno evidenciji Porezne uprave! Nekima i za duplo. Gdje je novac?

Foto: depositphotos.com
  • 1.406
  • 293
  • 0

Kako je prije nekoliko dana objavila Agencija za plaćaje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, započela je isplata drugog dijela izravnih potpora, koje su za 2013. godinu odobrene za 96.785 poljoprivrednih gospodarstava, stižu nam i povratne informacije. Riječ je o 1,2 milijarde kuna iz Državnog proračuna za regionalno plaćanje (koje uključuje: oranice, livade i pašnjake, mlijeko, ovce i koze, tov goveda i duhan) i premije (za krave dojilje, ovce i koze).

No, "poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju porezni dug, odobreni iznos izravne potpore umanjen je za iznos dugovanja, sukladno evidenciji Porezne uprave, a od tzv. prijeboja dugovanja izuzeta su poljoprivredna gospodarstva koja se nalaze u područjima zahvaćenim poplavom." Mnogi poljoprivrednici navode kako još ništa na račune nisu ni dobili, a oni koji jesu, dobili su iznose od 30 do 100 kn, u nevjerici gledajući u izvatke računa. Kada su pojedini poljoprivrednici vidjeli kako je na računima bio iznos na kojem je dug skinut za dupli iznos, nemalo su se šokirali. Gdje je novac? Ograđuje se i Agencija za plaćanje, ali i Porezna uprava, koja tvrdi da je povukla dio koji se odnosi na dug. Čini se da uopće nema komunikacije na relaciji ministarstvo – poljoprivrednici.

Što imamo zajedničkog sa EU?

Hrvatska je godinu dana članica Europske unije. Ima li već naznaka koristi od članstva? U EU su primjerice poticaji već davno isplaćeni (početkom ožujka). Poljoprivrednicima u Hrvatskoj je pak umanjena potpora, nekima i za duple iznose. Primjećujete li razliku?

Sada je jasno da će na jedinstvenom EU tržištu uz sve do sada poznate uvjete, naša poljoprivreda još više zaostajati, smanjivat će se proizvodnja i korištenje poljoprivrednih resursa. Analitičari kažu kako će proizvodnja pasti za dodatnih 30-40 posto, a podaci o proizvodnji i uvozu nakon ulaska u EU nas na to upućuju. Sa EU trenutno imamo zajedničkog malo toga.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Isplata potpora Potpore Porezna uprava Umanjene potpore Porezni dug Prijeboj dugovanja Isplata


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]