Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupljivači pšenice
  • 08.12.2023. 16:30

Petir o prijavi otkupljivača: Treba nam razuman rok u kojemu dobivamo odgovor

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora sumnju je o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel prijavio u srpnju 2022. Odgovor Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja stigao im je sad

Foto: igor_bastrakov@bk.ru
  • 945
  • 83
  • 1

"Ovako dugo čekanje odgovora ukazuje na potrebu dodatnog kadrovskog osnaživanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, ali i na potrebu jasnijeg propisivanja vremenskog okvira u kojemu su sudionici u postupku obvezni odgovoriti na upit Agencije", reagirala je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir na nedavno pokrenut postupak protiv pojedinih otkupljivača pšenice.

Kazala je i da je važno da i Agencija pruži odgovore i tumačenja u razumnom roku jer im se osim poljoprivrednika, pritužuju i otkupljivači da ne dobivaju odgovor na pitanja kada traže tumačenja pojedinih odredbi Zakona.

Dogovarali cijene? Pokrenut je postupak protiv dva otkupljivača pšenice

"Cilj nam ne smije biti kažnjavanje, već stvaranje fair play uvjeta na tržištu i pružanje osjećaja sigurnosti svim sudionicima u lancu opskrbe hranom, što nažalost do sada nismo postigli", poručila je Petir.

Dodala je kako obavijest AZTN-a o pokretanju postupka protiv otkupljivača pšenice i vremenski rok koji je protekao od trenutka prijave sumnje na nepoštenu trgovačku praksu, govore da je sustav potrebno unaprijediti jer u suprotnom, zbog dugotrajnosti postupka, poljoprivrednim proizvođačima, od kojih očekujemo proizvodnju kvalitetne hrane po pristupačnim cijenama, ne možemo zagarantirati pravnu sigurnost.

Naime, Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora sumnju o  mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel, prijavio je u srpnju 2022. Odgovor Agencije stigao im je sad. 


Tagovi

Marijana Petir Odbor za poljoprivredu ATZN Otkupljivači pšenice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]