Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 28.08.2017. 15:00

Zujanje sve tiše - veliki pomor pčela zbog suše

Ove smo se godine suočili s velikim gubitcima jer zbog suše pčele nisu imale gdje u prirodi crpiti hranu, kaže Željko Tomas.

Foto: Tomas Željko
  • 4.642
  • 473
  • 0

Još od davnine se vjeruje da pčele predstavljaju sve ono što je pobožno, uzvišeno, uređeno i sveto, a da je tome tako, svjedoče i marljivi branitelji-zadrugari koji su zakoraknuli u pčelarstvo zbog uvjerenja da su pčele poseban Božji dar za prirodu bez kojih bi izumrlo čovječanstvo. Za njih, one su odmor za dušu i dar od Boga s kojim rado razgovaraju u pčelinjaku, a čiji im ustroj i organizacija služite kao primjer.

Na žalost, ovogodišnja suša, kao i ekstremno visoke temperature u Imotskom, nepovoljno su utjecale na njihove radilice, zbog čega je u Imotskoj Krajini došlo do pomora pčela. O ogromnoj šteti, govori nam upravitelj Braniteljsko - socijalne radne zadruge Pauk - Čeka, Željko Tomas.

"Ove smo se godine suočili s velikim gubitcima jer zbog suše pčele nisu imale gdje u prirodi crpiti hranu. Došlo je do masovnog pomora, za koji, slobodno možemo reći da je elementarna nepogoda jer je suša onemogućila ispašu pčela.

Inače su nam prinosi meda po košnici mali i teže oko 20 kg, a ove ćemo se godine, s obzirom na značajne gubitke pčela, suočiti s još manjom proizvodnjom meda", priča ožalošćeni Tomas čiji zadrugari sami proizvode prihranu za pčele zbog čega su do sada imali zdrave pčele koje su odbijale kupovnu "hranu".

Foto: Tomas Željko


Tagovi

Suša Pomor pčela


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.