AgroKlub.com

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Pčelarstvo » Zujanje sve tiše - veliki pomor pčela zbog suše

Zujanje  sve tiše - veliki pomor pčela zbog suše

Pomor pčela

Zujanje sve tiše - veliki pomor pčela zbog suše

Datum: 28.08.2017. 15:00 |

1

Kategorija:

Pčelarstvo

Ove smo se godine suočili s velikim gubitcima jer zbog suše pčele nisu imale gdje u prirodi crpiti hranu, kaže Željko Tomas.

Još od davnine se vjeruje da pčele predstavljaju sve ono što je pobožno, uzvišeno, uređeno i sveto, a da je tome tako, svjedoče i marljivi branitelji-zadrugari koji su zakoraknuli u pčelarstvo zbog uvjerenja da su pčele poseban Božji dar za prirodu bez kojih bi izumrlo čovječanstvo. Za njih, one su odmor za dušu i dar od Boga s kojim rado razgovaraju u pčelinjaku, a čiji im ustroj i organizacija služite kao primjer.

Na žalost, ovogodišnja suša, kao i ekstremno visoke temperature u Imotskom, nepovoljno su utjecale na njihove radilice, zbog čega je u Imotskoj Krajini došlo do pomora pčela. O ogromnoj šteti, govori nam upravitelj Braniteljsko - socijalne radne zadruge Pauk - Čeka, Željko Tomas.

"Ove smo se godine suočili s velikim gubitcima jer zbog suše pčele nisu imale gdje u prirodi crpiti hranu. Došlo je do masovnog pomora, za koji, slobodno možemo reći da je elementarna nepogoda jer je suša onemogućila ispašu pčela.

Inače su nam prinosi meda po košnici mali i teže oko 20 kg, a ove ćemo se godine, s obzirom na značajne gubitke pčela, suočiti s još manjom proizvodnjom meda", priča ožalošćeni Tomas čiji zadrugari sami proizvode prihranu za pčele zbog čega su do sada imali zdrave pčele koje su odbijale kupovnu "hranu".

Foto: Tomas Željko

Broj pregleda članka: 4508; Uspješnost članka: 472.4

Tagovi: Suša, Pomor pčela

Ključne riječi članka: zujanje, sve, tise, veliki, pomor, pcela, zbog, suse, pčele, pčela, tomas


Roberta Kljenak

Svi tekstovi autora

Autorica Roberta Kljenak

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.