Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija pčelara
  • 21.12.2021. 15:00
  • Varaždinska, Varaždin

Varooza je sveprisutna u pčelinjacima, kako je suzbiti bez kemije?

Varooza danas spada u najopasnije i najzastupljenije bolesti pčela koje se trebaju suzbijati lovom u trutovskim i radiličkim stanicama, raznim preparatima i razrojavanjem, čulo se na edukaciji pčelara u Varaždinu.

Foto: Depositphotos/v.kosolovskyy.gmail.com
  • 1.543
  • 31
  • 0

Edukacijsko predavanje za pčelare održano je u Varaždinu u organizaciji udruge pčelara i građana Pčelarstvo online.

Predavanje bazirano na temeljima usvojene i opće prihvaćene “Dobre veterinarsko-pčelarske prakse” održala je prof. Mirjana Ivanković koja je spomenula sve probleme vezane uz bolesti pčela koje su danas prisutne, ali i što je još važnije kako ih prepoznati te učinkovito suzbijati sredstvima koja ne utječu na proizvode odnosno njihovu kvalitetu kao ni na pčele – bića osjetljiva na kemikalije, pesticide, neonikotinoide i slično.

Kako je upozorila, Američka gnjiloća legla opasna je bolest koja kad se pojavi nanosi velike štete. "Pri sumnji na ovu bolest pčelar treba obavijestiti veterinara koji će uzeti uzorke sumnjivog saća sa vidljivim znacima bolesti veličine 10 x 10 cm. Takvo se saće omotano u zrakopropusnu ambalažu šalje s popratnom dokumentacijom i potrebnim informacijama na Veterinarski fakultet u Zagrebu", rekla je.

Akaroza, etinioza i varooza

Spomenula je u svom predavanju i bolest koju nazivamo Europska gnjiloća te nozemozu koja se uglavnom danas javlja zbog slabe i nepravilne pripreme zajednice za zimovanje.

"Vapnenasto leglo bolest je uzrokovana plijesni roda Ascosphaera, a uzročnik stvara otporne spore koje se vrlo teško suzbijaju. Vapnenastom leglu odgovaraju i loši vremenski uvjeti te primjena akaricida", istaknula je.

Uz spomenutu akarozu i etiniozu na predavanju profesorice Ivanković pčelari su se iznova upoznavali i sa varoozom pčela koja je sveprisutna na pčelinjacima, nekim više nekim manje – a što je bio istovremeno i uvod u sljedeće predavanje koje je održao pčelar praktičar Dražen Jerman.  

"Varoa je grinja koja ovisno o temperaturi i vlazi živi od nekoliko dana pa sve do nekoliko mjeseci. Ženke ljeti žive dva do tri mjeseca, zimi šest do osam pa je važno u zimu ući sa što manjim brojem varoe. Varooza danas spada u najopasnije i najzastupljenije bolesti pčela koje se trebaju suzbijati lovom u trutovskim i radiličkim stanicama, raznim preparatima i razrojavanjem", rekao je Jerman. 

Edukacija je održana u Županijskoj palači u Varaždinu (Foto: A. Karlović)

Govoreći o suzbijanju varooze bez kemije, ovaj pčelar praktičar, koji je i predsjednik Hrvatske udruge Pčelinjak iz Zagreba, naglasio je da u proljeće možemo žrtvovati radiličko leglo, no ne pretjerano kako ne bi oslabili zajednice.

"Uz to, nastavljanjem trutovskih okvira, jer varoa voli trutovsko leglo za razmnožavanje, može se suzbiti veliki postotak varoe bez upotrebe kemijskih sredstava", savjetovao je Dražen Jerman.

Što manje kemije, to bolje 

O važnosti suzbijanja varooze pčela i što manjoj upotrebi štetnih tvari unutar košnice nakon predavanja otvorila se i rasprava u kojoj se usprkos različitim iskustvima i stavovima pčelara došlo do zaključka kako je manje kemije u pčelinjaku bolje, no istovremeno je na ovaj ili onaj način ona prisutna i u našem okolišu.

Nakon predavanja održana je za tridesetak prisutnih pčelara, među kojima je uz one iz Varaždina i okolice bilo i onih iz Konjščine, Lepoglave, Goričana, Županje i Vinkovaca, mala tombola sa različitim pčelarskim potrepštinama. Dobitne brojeve je prigodno izvlačio profesor Nikola Kezić - dokazani stručnjak po pitanju pčela koji je cijeli svoj život posvetio tim malim vrijednim životinjicama te uvijek nesebično dijelio svoja stečena saznanja sa pčelarima ne samo Republike Hrvatske već i u svijetu.

Poklone su osigurali sponzori i udruga Pčelarstvo online dok je glavnu nagradu ručno rađenu pletaru osigurao pčelar Goran Čretni iz Lepoglave kojeg možete pratiti i na njegovom osobnom blogu na FB stranici Čmelinjak. Udruga će, najavili su, tijekom zimskih mjeseci održati i nekoliko online predavanja.


Fotoprilog


Tagovi

Edukacija pčelara Mirjana Ivanković Dražen Jerman Suzbijanje varooze Američka gnjiloća legla


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.