Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 25.06.2020. 09:00
  • Međimurska, Domašinec

Uništeno više od 1.150 košnica međimurskih pčelara, čekaju se rezultati ispitivanja

Prema procjenama u jednoj je košnici oko 50 tisuća pčela. Stradalo je, dakle, pedesetak milijuna pčela. Šteta je ogromna, kaže Željko Trupković, predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije - Agacija.

Foto: Facebook/Agacija-Udruga pčelara Međimurske županije
  • 235
  • 42
  • 0

U Gardinovcu, Domašincu, Podturnu i Ferketincu u Međimurskoj županiji pomorom pčela pogođeno je tridesetak pčelara, koji su pretrpjeli ogromnu štetu. Zbog masovnog uginuća pčela župan Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu na dijelu područja ove županije.

Iako uzrok pomora još nije točno utvrđen jer se očekuju rezultati ispitivanja, tamošnji su pčelari sigurni da njihove pčele nisu uginule zbog bolesti.

"Prema procjenama u jednoj je košnici oko 50 tisuća pčela. Stradalo je dakle, pedesetak milijuna pčela. Šteta je ogromna. Možda ćemo morati spaliti i sve košnice u kojima su ugibale pčele. Pitanje je i što ćemo s medom ukoliko se pokaže da u njemu ima tragova insekticida. Svi daljnji koraci ovisit će o tome koje je sredstvo uzrok pomora. Bolest pčela je isključena, mi smo sigurni da je u pitanju insekticid.

Čekamo rezultate ispitivanja kako bismo saznali je li insekticid kojim se prskalo uopće dozvoljen, iako bi problem mogao biti i način te vrijeme primjene, kao i njegovo doziranje", istaknuo je Željko Trupković, predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije - Agacija.

Financijska šteta je ogromna

Još prošloga tjedna međimurski pčelari su prema preporuci veterinarske inspekcije započeli neškodlivo uklanjati uginule zajednice. Uginule pčele i propalo leglo u plodištima zajedno sa saćem i okvirima su spaljivali, a oslabljene pčelinje zajednice počeli su prihranjivati šećernim sirupom.

Očajni vlasnici uginule su pčele zajedno sa saćem i okvirima spaljivali (Foto: Facebook/Agacija-Udruga pčelara Međimurske županije)

Pčelarima koji su pogođeni masovnim uginućem pčela preporučeno je da izvrcani med prikladno uskladište te da ga ne koriste sve dok ne budu poznati rezultati analiza.

Članovi Udruge ističu kako je za sada nemoguće utvrditi punu financijsku štetu, budući je još puno nepoznanica vezanih uz uporabljivost košnica, okvira i voska, no, napominju kako se ovaj događaj neće odraziti na cijenu meda, ali će sigurno uzrokovati neke poremećaje u opskrbi.

Potaknuti i ovim slučajem masovnog uginuća pčela, zbog vjeruju nestručnog korištenja insekticida, naglašavaju da nam je hitno potreban sustav utvrđivanja uzroka, odgovornosti, sanacije i obeštećenja pčelara.

Krivac još nije poznat

Točan uzrok, odnosno djelatna tvar zbog koje je došlo do pomora, bit će utvrđena laboratorijskom analizom temeljem uzoraka pčela, meda i polja koje su prikupili veterinarski inspektori u suradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić". Ispitivanja provode i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije te Zavod za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta Zagrebu, a prema rezultatima njihovih nalaza postupit će i Policijska uprava međimurska te druge nadležne službe.

"Međimurska županija pružila je maksimalnu podršku pčelarima kako bi se nastala šteta što prije sanirala i kako bi se zaštitile preostale pčele", istaknuo je župan Matija Posavec na sastanku s predstavnicima pčelara koji su, pretpostavlja se, zbog tuđeg nemara i neodgovornog korištenja insekticida pretrpjeli ogromnu štetu.


Tagovi

Pčele Pomor pčela Ekološka katastrofa Međimurje Trovanje Insekticid


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.