Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Milošević Goran
  • 01.06.2020. 10:30
  • Primorsko-goranska, Lič

U RH je puno pčelara, ali malo mladih i još manje žena, Jelena Milošević popravlja prosjek

Supruga je totalna atrakcija gdje god da se pojavi, a mi zaista sve uspijemo sami prodati. Trudimo se biti realni, ne preskupi kao mnogi na obali, a opet ne dajemo u bescjenje. Ne gledamo prodati pčelinje proizvode samo turistima, želimo imati što više stalnih kupaca - domaćih ljudi, kaže Goran Milošević.

Foto: Blanka Kufner
  • 2.163
  • 1.037
  • 3

"Prije 10 godina kupili smo prvih 5 košnica i uskoro sam krenula u pčelarsku školu. Neko vrijeme prije toga tražili smo što bi dodatno uz posao mogli raditi i odluka je pala na pčele. Naime, suprugovi roditelji su se nekada bavili stočarstvom pa je on bio protiv toga da držimo krave, koze ili ovce jer je znao što to sa sobom nosi", govori Jelena, zaposlena i kako kažu, najviše angažirana oko pčela na OPG-u supruga Gorana Miloševića dok on klima glavom u znak potvrde.

Oboje su veliki ljubitelji prirode, paze na prehranu - biraju jesti domaće i zdravo, a med je u njihovoj obitelji oduvijek vrlo važna prehrambena namirnica. 

Uživaju u radu s pčelama što rezultira kvalitetom

Tih prvih godina na OPG-u u mjestu Lič, nedaleko poznatih Fužina u Gorskom kotaru, mladi su supružnici proizvodili dostatne količine za vlastite potrebe, no broj zajednica se polako povećavao i danas broje 110 košnica.

"Pčele selimo na tri lokacije, trenutno su na paši kadulje. Dio ih je na otočiću Plavniku, a ostale su na otoku Krku. Nama je kadulja jedna od najvažnijih paša", kaže Goran te dodaje kako se čini da će biti dobra godina. Kadulja cvate, a nadaju se da će i vrijeme poslužiti tih mjesec dana koliko su pčele na paši. Zatim ih vraćaju u Lič na planinsku livadu, a ponekad bude i meduna, no to u pravilu svakih pet godina. Proizvode još i pčelinji prah i propolis, ali u malim količinama tako da to zadrže za vlastite potrebe. U ponudi imaju med, pelud i kozmetičke proizvode koje Jelena izrađuje (balzami, propolisna krema i drugo). Prodaju uglavnom na kućnom pragu i vikendom u centru Fužina gdje njihov OPG ima kućicu. Osim toga, kao članovi Zelene tržnice odlaze na tržnice u okolna mjesta. 

Mladi supružnici imaju 110 košnica 

"Imamo osjećaj da ljudi više cijene domaće proizvode, a kvalitetan med kao da sve više dobiva na važnosti, može se reći i na popularnosti. Možda je to vezano i uz ovu situaciju pa kupci shvaćaju da je zdravlje najvažnije", komentiraju supružnici Milošević i dodaju da svake godine proširuju tržište. Imaju veliku količinu meda tako da treba puno ulagati u razvoj tržišta. Dokaz koliko im dobro ide prodaja mali je broj teglica koje su ostale na polici. "Treba vremena da se pročuje za dobar proizvod. Naše tržište se stalno širi, ali kvalitetu treba konstantno održavati na najvišem nivou. Naš med je čisti pčelinji proizvod iz košnice i to nam osigurava opstanak. Tržište se gradi postepeno, ne ide ništa preko noći", ističu. 

Fužine su frekventno mjesto pa kada neki turist iz Istre ili Zagreba kupi njihov med za probu, često im se naknadno jave za više. "Za sada smo zaista zadovoljni poslovanjem i razvojem OPG-a. Nije to život iz snova, zaista ima jako puno posla, ali mi to volimo i zaista uživamo u radu s pčelama", otkrivaju Goran i Jelena, a potvrđuje i školarac Luka koji priznaje da ipak najviše voli vrcati. Sve im se vrti oko pčela i vele da to i nije posao već stil života. 

Pčelarstvo nudi određene prednosti u odnosu na druge poljoprivredne grane

"Med je moguće prodati 'na malo', nije kvarljiva roba i ne moramo se bojati da će nas ucjenjivati nekakvi veliki otkupljivači. Mi zaista sve uspijemo sami prodati. Možda i zato što nudimo po nekim 'normalnim' cijenama. Trudimo se biti realni, ne preskupi kao mnogi na obali, a opet ne dajemo u bescjenje. Ne gledamo prodati samo turistima, želimo imati što više stalnih kupaca - domaćih ljudi", otkrivaju. 

Nije sve tako bajno, ali ne žele puno o problemima. Ne mogu ipak ne spomenuti koliko ih koči birokracija. "Nedavno smo ušli u sustav PDV-a, postali smo 'veliki' OPG što za sobom svašta vuče. Problem je kada imate posla s ljudima koji se nikada nisu bavili poljoprivredom i ne razumiju većinu s čime se mi moramo svakodnevno nositi. Od nas se očekuju nerealne stvari. Da bi OPG-ovci mogli sve odraditi u skladu s propisima, svatko bi trebao imati još jednog dodatnog zaposlenog koji bi vodio brigu samo o administraciji. Mi ne možemo gubiti dane šećući od ureda do ureda, i to još u više navrata - moramo se posvetiti proizvodnji", negoduje Jelena koja je svjesna da je ipak lakše nekome njenih godina nego starijim ljudima.

Uz pomoć sredstava iz EU fondova kupili vrijednu opremu

OPG Goran Milošević prošao je na podmjeri 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", tip operacije 6.3.1. preko LAG-a Gorski kotar što im je omogućilo da kupe vrijednu pčelarsku opremu: platforme za seljenje pčela, prikolicu i otklapač saća. Na natječaj su se prijavili u svibnju 2019., a pozitivna odluka stigla je u prosincu. Kažu da su se jako dobro unaprijed pripremili za sve tako da je nabava riješena u kratkom roku.

Ponosni supružnici Jelena i Goran 

"To će nam znatno olakšati posao i nadamo se, u budućnosti, donijeti više prinose. Bez ovakve pomoći mi bi vrlo teško nabavili navedenu opremu, a vjerojatno bi morali godinama na to čekati. Snažan je to vjetar u leđa", iskreni su Miloševići. Pri samom su kraju projekta, još treba predati zahtjev za isplatu druge rate. Nadaju se da će biti sve u redu. "Sve je krenulo izvrsno. Nismo imali većih problema i LAG je sve odradio kako treba. Nezgodno je to što cijela procedura predugo traje. Eto, početkom prošle godine smo skupili ponude za nabavku opreme i po tim specifikacijama smo morali kupovati. Nakon godinu dana cijene su se u potpunosti promijenile tako da smo potrošili više no što je bilo planirano", pojašnjavaju.

Prijavili su se i na pomjeru 6.2. jer su namjeravali proširiti djelatnost na turizam. Za taj natječaj su angažirali i platili konzultanta, ali ih je iznenadila novost da OPG na računu mora imati stopostotni iznos vrijednosti projekta. "U našem slučaju radi se o 385.000 kn i nema šanse da tako nešto izvedemo", izjavljuju. OPG-i nisu pravne osobe kojima je kredit relativno lako ostvariti tako da smatraju da ovaj natječaj sada nije trebao biti objavljen ili da ne bi trebao imati takve uvjete. 

"Sve to za nas je prenesigurno tako da nam nema druge nego odustati od širenja djelatnosti i na turizam", kažu. Žale radi toga, ali jedino rješenje koje se nameće, a to je stavljanje obiteljske kuće pod hipoteku kako bi dobili kredit, njima nije prihvatljivo.

Obožavaju boraviti u prirodi

No, ideja povezivanja poljoprivrede i turizma i dalje im se sviđa. Osim toga, zimsko vrijeme je vrijeme kada pčele miruju pa bi tada bilo više vremena za bavljenje turistima. Nadaju se da će jednoga dana ipak moći krenuti i u tom smjeru. U ruralnim prostorima jedino turizam s ponudom dodatnih sadržaja može proći, vjeruju. Blizina atraktivnih Fužina je velika prednost za započinjanje turističke djelatnosti. Priroda je lijepa, infrastruktura dobra, do mora se stiže već za 15-ak minuta, a spava se na 700 mnv. "Mi u kući ne trebamo klimatizacijski uređaj", smiju se.

U ponudi imaju med, pelud i kozmetičke proizvode koje Jelena izrađuje

Već znamo da život u ruralnom prostoru ima svoje prednosti i nedostatke. "Naš sin Luka odrasta u potpunoj slobodi, svježem zraku i uopće nismo zabrinuti za njegovu sigurnost. Možda bi u gradu imao veće mogućnosti, ali mislimo da smo donijeli dobru odluku kada smo ostali živjeti na selu. Nama do Rijeke treba 20 minuta, a do Zagreba možda nešto više od sat vremena. Da smo u gradu, ne bi imali mogućnost uz redovni posao započeti baviti se poljoprivredom, a ovdje imamo toliko prostora da možemo što želimo.

Premalo je žena u pčelarstvu 

Veseli nas i vrt u kojem uzgajamo povrće za vlastite potrebe, naša ljubimaca, kujica Frida ima također puno prostora za igru - sve su to male stvari koje ipak puno u životu znače. Moram priznati da sam prije navijala da odemo u Zagreb, ali sam sada prezadovoljna odlukom da ovdje pustimo korijenje. Ne bi mogli živjeti u stanu i ne baviti se nečim na otvorenom prostoru. Eto, kako smo iz hobija izgradili sada već pravi mali posao", povjerava nam Jelena. 

Goran dodaje da u Hrvatskoj ima puno pčelara, ali vrlo malo mladih i da je to velika šteta. Svakome tko ima afiniteta preporučuje da pokuša s nekoliko košnica jer nikada ne zna kamo ih to može odvesti. "A žena ima još manje tako da je supruga totalna atrakcija gdje god da se pojavi", smije se dok Jelena dodaje da stvarno uživa u radu s pčelama. Obožava prirodu i ne može riječima opisati koliko je to lijep osjećaj kada ode na otočić Plavnik u prekrasno čisto okruženje raditi sa svojim vrijednim ljubimicama. "Nema ljepšeg ureda od ureda na otvorenom", zaključuju za kraj.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Goran Milošević Pčele Med Medun Jelena Milošević


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]