Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Šarar Tihomir
  • 13.05.2020. 10:30
  • Primorsko-goranska, Miroši, Grižane

U požaru im izgorjela gotovo sva oprema, obitelj Šarar pčelama su vratila EU sredstva

Ništa ne dodajemo, što je u košnici, to završi u tegli i tako je od prvoga dana, kažu Tihomir i Mara Šarar čiji obiteljski posao su u život vratila sredstva Programa ruralnog razvoja.

Foto: Blanka Kufner
  • 3.553
  • 197
  • 0

Pčelarstvom se Tihomir Šarar bavi od djetinjstva, nastavio je i sa suprugom Marom, no jedna nezgoda prije par godina, dovela je cijeli posao u pitanje. Naime, u požaru je obitelji izgorjela gotovo sva oprema. 

Srećom, kažu, LAG Vinodol objavio je u ožujku 2018. godine prvi Natječaj za provedbu tipa operacije 1.1.3. "Razvoj i održivost malih poljoprivrednih gospodarstava", koja je usklađena s tipom operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Prijavili su se i OPG-u Šarar Tihomir odobrena su sredstva u visini 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti za kupnju nove opreme: vrcalica, frižider, kristalizator, mješalica, korito za otvaranje saća, topionik voska, klima uređaj. 

Posao spasila sredstva Programa ruralnog razvoja

"Prolazak na natječaju i dobivena sredstva omogućili su nam da kupimo vrhunsku opremu za naš rad s pčelama, ali i da se uopće možemo nastaviti baviti pčelarenjem", ističe Tihomir dodajući da je novac stigao u trenutku kada im je bio najpotrebniji i nemaju dovoljno riječi hvale kojima bi izrazili svoje zadovoljstvo. 

Inače, dodaje, pristiglo je tad ukupno 9 prijava koje su uspješno prošle administrativnu kontrolu i ocjenjivanje, a čak sedam od devet projekta odnosilo se na ulaganje u sektor pčelarstva, najbrojniju skupinu poljoprivrednih gospodarstava vinodolskog kraja. 

Supružnici su krenuli s dvije košnice, danas ih imaju stotinu

"Moji su desetljećima imali pčele koje sam kasnije naslijedio. U obitelji postoji tradicija bavljenja pčelarstvom minimalno 160 godina, vjerojatno i više, no toliko daleko mi ne znamo", kaže Tihomir otkrivajući da je u Mirošima, seocetu nedaleko Grižana gdje danas žive, zadnji pčelar umro davne 1979. godine. On i supruga Mara, prvi su pčelari nakon njega.

Krenuli sa dvije košnice, a danas ih imaju stotinjak

Kao mladi otišli su trbuhom za kruhom i nakon 40 godina vratili se živjeti u zaleđe Crikvenice, u pitomo seoce, dovoljno blizu i dovoljno daleko od gradske vreve. Kako i priliči umirovljenicima, krenuli su polako sa samo dvije košnice, no kasnije su uz pomoć kredita kupili novih 40 društava. 2005. godine otvorili su OPG i danas imaju stotinjak košnica.

"Naš stil i tempo života nije klasičan umirovljenički. Imamo nemiran duh koji nas tjera da neprestano nešto stvaramo. I kada god pomislimo usporiti, ljubitelji naših proizvoda nas uspiju od toga odvratiti", otkriva Tihomirova supruga Mara.

Pčele sele na kadulju u zaleđe Novog Vinodolskog i u goranske šume tako da imaju izvrstan medun, ali i šumski med. Eventualno nude med od vrijeska ako ga bude u rujnu ili listopadu. Prodaju i druge proizvode na bazi meda: propolis, pelud, kombinaciju propolisa i peluda (za jačanje imuniteta), vosak, likere, medicu, travaricu, smokovaču.

"Općenito su najtraženiji medun i med od kadulje, a turistima se najviše sviđa medica", otkrivaju i dodaju da u okolici ima kuća za odmor i apartmana, a i oni su jedno vrijeme iznajmljivali apartman. Turisti vole kupiti domaći i provjereni proizvod tako da im se svake godine vraćaju. Da nisu zadovoljni, kako i sami ističu, sigurno se ne bi nagodinu vraćali po još. 

Što je u košnici, to završi u tegli i tako je od prvoga dana

Uglavnom izlažu na štandovima u Crikvenici, Novom Vinodolskom i u Rijeci, a s obzirom na trenutnu situaciju, prodaja se realizira na kućnom pragu uglavnom poznatim kupcima. S vremena na vrijeme ipak se pojave i neki novi. 

Medun i medica vrijedne obitelji

"Od samoga početka radimo ozbiljno - bitna nam je kvaliteta. Ništa ne dodajemo, što je u košnici, to završi u tegli i tako je od prvoga dana. Ono što kupcima na štandu dam za probu to im i prodam. Kupci to prepoznaju pa nam se iz tog razloga i vraćaju. Naravno da svaka godina po kvaliteti nije ista, ali oni znaju da dobiju najbolje što je u danom trenutku moguće. Svake godine kažem da više neću držati štand u vrijeme turističke sezone, ali prečesto me kupci pitaju hoću li i dogodine biti tu pa se predomislim. I tako se cijeli taj naš posao održava", opisuje vrijedna Mara koja je kupce odlučila privući i ambalažom.

"Dosta ulažemo u ambalažu čime dodajemo vrijednost proizvodima pa ih turisti znaju kupovati kao suvenire i poklone za bližnje. Naravno da to traži više uloženog novca, rada i vremena, ali nas veseli", govori.

Sa pčelama rade oboje, Tihomir je glavni, ali naveliko radi i supruga koja je pak glavna prilikom prodaje. Jedan od sinova živi s njima u kući i ima interes za pčelarenje, no vrijeme će pokazati hoće li se ozbiljnije primiti toga posla. 

Apiterapija kao jedna od ideja

U neformalnom razgovoru spominju da su prije nesreće u svom posjedu imali unikatnu ručno rađenu vrcaljku iz 1925. godine koja je u požaru izgorjela. Prežaliti ne mogu niti ručno rađene satne osnove iz tih davnih vremena koje su doživjele istu sudbinu. Dodatna zanimljivost je da kod sebe imaju med iz 1978. godine koji je još uvijek jestiv. Naravno, izgubio je određena svojstva, promijenio boju (potamnio), ali tko god ga je probao, nitko nije rekao da je pokvaren.

Pčele sele na kadulju u zaleđe Novog Vinodolskog i u goranske šume

Mara Šarar se kroz OPG bavila 6 godina i cvjećarstvom, uzgajala je krizanteme za blagdan Svih Svetih. "S cvijećem je bilo zaista puno posla, a kada su veliki trgovački centri počeli nabavljati jeftinu robu na veliko, nama malima se više nikako nije isplatilo", prisjeća se. No, poduzetni kakvi jesu, po glavi im se već motaju neki novi planovi tako da nije nemoguće da se jednoga dana okušaju u apiterapiji. U kombinaciji s fantastičnim pogledom na more koji se pruža s njihove okućnice, ovo bi mogla biti izvrsna ideja jer bi ugođaj koji nude mogao biti teško nadmašiv.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Šarar Tihomir Pčele Medun Med Ruralni razvoj LAG Vinodol


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/