Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji proizvodi
  • 13.12.2021. 09:00
  • Brodsko-posavska, Slavonski Brod

Tomislav Šaravanja na primjeru meda od kestena pokazao kako prepoznati lažni

Osim meda, u ponudi imaju sirupe od borovih iglica, med s matičnom mliječi, a tu je i medna mješavina s đumbirom, cimetom i konopljom.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.629
  • 189
  • 2

"Ako na jednom mjestu pčelarim ne mogu uhvatiti više paša pogotovo kada su godine kao što je ova", pojasnio je Tomislav Šaravanja za Slavonskobrodsku televiziju razlog zašto se odlučio na seleće pčelarstvo.

Kako je napomenuo, bagrem je kod nas glavna paša, a proljetos je smrzao. "Kada nemamo glavnu pašu ostajemo kratkih rukava", kazao je.

Njegove pčele već spavaju zimski san, a napominje da je obavio prihranu, tretiranje protiv varoe i prije dva tjedna škicnuo u košnice da bi se uvjerio je li sve u uredu.

Kako kaže, na vrijeme u rujnu je spojio slabija pčelinja društva. A sve što je obavio ključno je za nadolazeće proljeće kada kreće i jači razvoj pčelinjih društava. "Ako sve odradimo prije zime da ona protekne kako treba onda u proljeće nemamo problema", naglasio je Šaravanja.

On je u pčelarstvo krenuo skromno prije 11 godina. Prve LR košnice zamijenio je s AŽ, što mu odgovara jer se bavi selećim pčelarstvom. Pčelari s oko 100 košnica, a proizvodi obilje proizvoda.

Tako u ponudi ima razne vrste meda kao što su kestenov, cvjetni i bagremom. Osim toga tu su i razne medne mješavine poput imunomeda koji je kako kaže, najprodavaniji proizvod. "Proizvodimo ga u većim količinama nego sami med", naglašava.

Kako prepoznati lažni med?

Koliko je široka paleta njihovih proizvoda govori činjenica da imaju i sirupe od borovih iglica, med s matičnom mliječi, a tu je i medna mješavina s đumbirom, cimetom i konopljom. Za nju Tomislav kaže da je idealna za pravilan rad štitnjače. 

Na primjeru kestenovog meda pokazao je kako razlikovati pravi med od onog lažnog. "Kada okrenemo teglu unutar nje se stvori jedna kugla koja putuje prema vrhu, a ako se pojave mjehurići to znači da je lažan", pojasnio je.

Kako kaže, pčelarstvo nije posao u kojem ćete rezultat vidjeti odmah. "Ja se već 11 godina bavim time i tek sad dolazim u razdoblje kada mogu reći da sam zadovoljan", zaključuje u nadi da će nadolazeća sezona biti bolja nego ova na izmaku. 

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Tomislav Šaravanja Pčelinji proizvodi Med Lažni med Pčelar


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.