Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Školski medni dan
  • 24.10.2018. 12:10

Tolušić: kupujmo med s hrvatskih pčelinjaka zapakiran u nacionalnu staklenku

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka kojim se želi promovirati med lokalnih proizvođača i podignuti svijest djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Bigstockphoto/yana-djana
  • 2.097
  • 177
  • 0

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka kojim se želi promovirati med lokalnih proizvođača (med s hrvatskih pčelinjaka) i podignuti svijest djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije domaćih poljoprivrednih proizvoda. Za provedbu Programa osigurano je 2.000.000 kuna, i to 1.200.000 kuna za mjeru Školski medni dan i 800.000 kuna za mjeru Promocija meda hrvatskih pčelinjaka, propćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Kroz Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka želimo promovirati med lokalnih proizvođača, povećati unos meda u prehranu djece, podignuti razinu znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda te educirati učenike o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju. Upotrebom jedinstvene nacionalne staklenke za med i pčelinje proizvode svaki potrošač će lako moći prepoznati hrvatski med. I zato kupujmo med s hrvatskih pčelinjaka zapakiran u nacionalnu staklenku", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Svaki će prvašić dobiti staklenku meda u sklopu projekta Školski medni dan

Mjerom Školski medni dan, navode dalje, financira se nabava meda za raspodjelu učenicima prvih razreda osnovnih škola u iznosu od 60 kuna po kilogramu meda (bez PDV-a).  Mjera će se provoditi u osnovnim školama u školskoj godini 2018./2019. na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara (07. prosinca 2018. godine). Učenicima prvih razreda osnovnih škola dodijelit će se med zapakiran u "nacionalnu staklenku za med“. Škole će u suradnji s pčelarskim udrugama organizirati i razna edukativna događanja kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji te će uz med djeci biti podijeljena edukativna slikovnica kao početna osnova za upoznavanje pčelarstva.

Mjerom Promocija meda hrvatskih pčelinjaka financira se nabava alata za izradu nacionalne staklenke za med u maksimalnom iznosu od 800.000,00 kuna. Uporaba jedinstvene nacionalne staklenke za med i pčelinje proizvode hrvatskih pčelara dovodi do prepoznatljivosti i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu. Korisnik ove mjere je Hrvatski pčelarski savez. Potpora će se dodijeliti za izradu alata za nacionalnu staklenku za med volumena 210 mL i 580 mL, zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Med Hrvatski pčelinjaci Školski medni dan Promocija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).